Hoppa till huvudinnehåll

"Brexit" kan komma att kosta över 100 miljarder pund

Byggkranar runt St Pauls Cathedral i London i november 2014
Byggkranar runt St Pauls Cathedral i London i november 2014 Bild: EPA/ANDY RAIN London,Storbritannien,Brexit

Om britterna väljer att lämna EU kan utträdet komma att kosta Storbritannien över 100 miljarder pund, det visar en ny studie som gjorts på uppdrag av en brittisk arbetsgivarorganisation.

Om Storbritannien väljer att lämna EU så kan utträdet komma att kosta den brittiska ekonomin över 135 miljarder euro fram till år 2020 och risken finns att uppemot en miljon arbetsplatser går förlorade under samma tidsperiod.

Det visar en ny studie som gjorts på uppdrag av den brittiska arbetsgivarorganisationen CBI.

Enligt CBI-chefen Carolyn Fairbairn skulle ett utträde utgöra en allvarlig chock för den brittiska ekonomin trots de handelsavtal som man kunde förhandla fram med EU-länder.

- Den här analysen visar mycket tydligt att ett utträde ur EU skulle medföra ett hårt slag mot levnadsstandarden, jobben och tillväxten, säger Fairbairn.

Häcklare lyfter upp en banderoll med texten "CBI = Bryssels röst" under premiärminister David Camerons tal på en CBI-konferens i november 2015
Häcklare lyfter upp en banderoll med texten "CBI = Bryssels röst" under premiärminister David Camerons tal på en CBI-konferens i november 2015 Häcklare lyfter upp en banderoll med texten "CBI = Bryssels röst" under premiärminister David Camerons tal på en CBI-konferens i november 2015 Bild: EPA/ANDY RAIN Storbritannien,arbetsgivarorganisationer,Brexit

Inbesparingarna från bidrag till EU-budgeten skulle på intet sätt uppväga den negativa inverkan på handel och investeringar, enligt Fairbairn.

- Också i allra bästa fall så skulle ett utträde orsaka en allvarlig chock för den brittiska ekonomin, säger Fairbairn.

Arbetsgivarna splittrade i EU-frågan

Förespråkare för Brexit - det vill säga ett brittiskt utträde ur EU - menar att CBI-studien är skev. De påpekar dessutom att också brittiska arbetsgivare är djupt splittrade i den här frågan.

Bara för någon vecka sedan tvingades chefen för en annan arbetsgivarorganisation - den brittiska handelskammaren - avgå efter att han visat stöd för Brexit.

John Longworth avgick från sin chefspost på BCC efter att han hade sagt att landets ekonomiska utsikter skulle vara ljusare om man lämnade EU.

Eftersom handelskammaren är splittrad i frågan och därför valt att inta en neutral hållning, så fick Longworth gå.

Den Londonbaserade politiska konstnären Kaya Mar visade upp sina tavlor om den brittiska EU-folkomröstningen i förra veckan. (15.3.2016)
Den Londonbaserade politiska konstnären Kaya Mar visade upp sina tavlor om den brittiska EU-folkomröstningen i förra veckan. Den Londonbaserade politiska konstnären Kaya Mar visade upp sina tavlor om den brittiska EU-folkomröstningen i förra veckan. (15.3.2016) Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Storbritannien,Brexit

Arbetsgivarorganisationen CBI publicerade ändå en studie i förra veckan som visade att 80 procent av dess medlemmar vill stanna kvar i EU och bara fem procent förespråkar ett utträde.

Bland britterna överlag är åsikterna mer delade. Enligt de senaste opinionsmätningarna är 40 procent av väljarna för ett utträde och ungefär lika många procent av dem vill stanna kvar i EU. Ungefär 20 procent har inte beslutat sig.

Britterna röstar om EU-medlemskapet den 23 juni.