Hoppa till huvudinnehåll

Esbolaget Blues vara eller icke-vara klart: Konkurs!

Esbo Blues-logo
Blues saga är all. Esbo Blues-logo Bild: Yle/Janne Karinkanta ishockeu

Nu är det klart: ishockeyligalaget Blues går i konkurs. Tingsrätten godkände inte Blues planer vilket betyder att företaget bakom klubben, Jääkiekko Espoo Oy, söks i konkurs.

Esbos tingsrätt har försatt Jääkiekko Espoo Oy i konkurs den 21 mars 2016. Enligt konkurslagstiftningen har företaget åtta dagar på sig att ansöka om att konkursen annulleras. I praktiken innebär detta i allmänhet att skulderna betalas.

I fall av konkurs utnämner rätten en förvaltare av konkursboet som tar sig an företagets finanser omedelbart. Det innebär att företaget och dess ledning inte längre kan bestämma om sina egna ärenden.

Jääkiekko Espoo Oy informerar om saken på nytt senast den 29.3.2016. I fall konkursdomen inte kan annulleras kommer konkursombudet att informera hur ärendet utvecklar sig efter ifrågavarande datum.

Uppgifter om räddande utländska pengar

Enligt Ilta-Sanomat ska klubben i sista stund hittat en investerare utomlandsifrån, som skulle ha varit beredd på att investera 600 000 euro i klubben.

Också en inhemsk investering på 300 000 var planerad, men dessa ansågs inte vara tillförlitliga enligt tingsrätten.

Tingsrätten godkände inte de nya planerna och de inblandade investerarna hemlighetshålls i fem års tid.

Ligaordförande: Blues har gjort sitt i ishockeyligan

Trots att klubben själv tycks hålla i hoppet om att utreda affärerna i tid för att delta i ishockeyligan också i framtiden kommer ishockeyligans ordförande Vesa Puttonen med en kalldusch. Inget hopp finns kvar, säger Puttonen till Yle.

Gällande nästa säsong är det enligt Puttonen redan nu klart att Blues inte medverkar. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med tid.

– Vi håller redan på med att sammanställa matchprogrammet för nästa säsong. Hittils har vi utgått från att det är 16 lag som deltar, men nu är det 15, säger Puttonen.

– Det är ett slutligt besked. Det finns inget hopp mer om att Blues skulle fortsätta i ishockeyligan, konstaterar Puttonen.

A-juniorerna kämpar ännu om guld

Enligt Puttonen är det speciellt juniorarbetet som kommer att saknas på den finska ishockeykartan.

– De har blivit valda till bäst i landet flera gånger, säger Puttonen.

Trots beskedet från tingsrätten kommer Esboklubbens framgångsrika A-juniorer att fortsätta sitt slutspel. Juniortruppen kämpar som bäst mot Ässäts A-juniorer i kvartsfinalerna och serien avgörs på tisdag i Björneborg.

Verksamheten organiseras officiellt i konkursboets namn.