Hoppa till huvudinnehåll

Grymt härligt i Norden

Still från programmet grymt härligt i norden.
Still från programmet grymt härligt i norden. Norden,grymt härligt i norden

Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

Grisen i serien Grymt härligt i Norden.
Grisen i serien Grymt härligt i Norden. grymt härligt i norden

Grymt härligt i Norden – Del 1/10 Katla

Vi följer med Grisens resa till Island och på samma gång får vi lära oss en hel massa om vulkaner, gejsrar och varma källor.


Professor Stranglöv har lånat bibliotekets dyraste bok "Härlig är Norden" och tyckte att den var så väldandes bra att han läste den 7 gånger från pärm till pärm. Han blev till och med så ivrig i boken att han glömde bort att lämna tillbaks den. Nu ringer bibliotekarien Bettina Bomsåg från biblioteket och säger att om han inte återlämnar boken kommer han att få en hel massa böter och dessutom låneförbud. Det skulle ju gå bra om inte Stranglövs assistent Grisen tuggat i sig bilder från boken.

Grisen bestämmer sig att resa till Island för att ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket. Under resans gång får vi lära oss en hel massa om Island och dess historia,vulkaner, gejsrar och varma källor. Vi får reda på vad basaltisk lava, Thingvellir och kontinentalplattor är för någonting. Dessutom får vi träffa Marianna 11 år från Grindavik som berättar på isländska om hennes hobbyer. Men vem är Katla?

Grymt härligt i Norden – Del 2/10 Galdhöpiggen

Vi följer med Grisen till Norge för att ta bilder på Galdhöpiggen.


Mera bilder visar sig vara uppätna i bibliotekets dyraste bok: "Härlig är Norden". Samtidigt ringer bibliotekarien Bettina Bomsåg och påminner bokens innehavare professor Stranglöv om förseningsböter och hot om låneförbud. Stranglövs assistent Grisen, som dessutom har de uppätna bilderna på sitt samvete, måste igen bege sig på en resa för att ta nya bilder att lägga in i boken. Denna gång styr grisen mot Norge för att ta bilder av Galdhöpiggen.

Under grisens resa lär vi oss massor om både glaciärer och backhoppning. Vi får veta varför vi har sånt väder som vi har i Finland och vi klättrar till toppen av Nordens högsta berg. Dessutom träffar vi David som berättar på norska om hans hobbyer och familj.

Grymt härligt i Norden – Del 3/10 Saimenvikaren

Grisen reser den här gången inom Finland till Saimen för att ta en bild på Saimenvikaren.


Än en gång måste Professor Stranglöv hitta på ursäkter till bibliotekarie Bettina Bomsåg. Grisen har igen varit och tuggat i sig bilder från boken "Härlig är Norden". Den här gången har Grisen ätit upp bilder på Saimenvikaren och måste åka iväg till sjön Saimen för att ta en ny bild att sätta in i boken. Förhoppningsvis ska Stranglöv efter detta kunna återlämna boken och undvika böter och låneförbud.

I detta avsnitt reser grisen i Finland och vi lär oss om Finlands och Nordens natur. Vi får reda på vilket djur som är snabbast i hela Finland och vi hälsar på Anni-Sofia, 8 år, från Karigasniemi som ligger i norra Lappland.

Grymt härligt i Norden – Del 4/10 Kartoffel

Grisen åker till Danmark och jagar kartofflar. Vi lär oss om jordbruk, import och export.


Grisen har gjort det igen. Än en gång kan inte professor Stranglöv lämna tillbaka sin redan försenade lånebok "Härlig är Norden" på grund av att hans assistent Grisen har glufsat i sig bilder från den. Bibliotekarie Bettina Bomsåg ringer igen och skäller på den stackars professorn. Hon kommer med sådana hot om låneförbud på livstid och uteslutning ur bokklubben att Stranglöv genast skickar iväg Grisen för att ta nya bilder.

Denna gång har bilder på kartofflar slunkit ner och Grisen ger sig av till Danmark för att hitta och föreviga nya kartofflar. På resan lär vi oss massor om Danmark och dess jordbruk. Vi går igenom import och export av tjänster och råvaror mellan olika länder. Vi får se de top 5 fulaste fiskarna, och hälsar på Sarah som är 10 år gammal och bor i Kalundborg. Hon berättar på danska om hennes familj, hobbyer och husdjur.

Grymt härligt i Norden – Del 5/10 Trollywood

Professor Stranglöv skickar iväg Grisen till Sverige för att ta en bild på Trollywood. Under resan lär vi oss massor om Sverige och dessutom tittar vi på säljande av varor och tjänster i Norden.


Nu börjar bibliotekarie Bettina Bomsåg ha måttet rågat med professor Stranglöv som fortfarande inte har lämnat tillbaka bibliotekets dyraste bok "Härlig är Norden". Självaste presidenten står i kö att låna boken och om inte Stranglöv lämnar tillbaka boken finns det risk för att presidenten inte hinner läsa på om Norden innan hon åker iväg på statsbesök till Norge. Det leder troligen till att hon inte kommer ihåg Norges kungs namn och det vore ju en skandal för hela Norden och Finland. ALLT skulle vara Stranglövs fel. Det underlättar ju inte heller situationen att Grisen igen har ätit upp delar av boken, den här gången bilder av Trollywood i Sverige. Nu måste Grisen illa kvickt resa till Sverige för att ta nya bilder så att Stranglöv ska kunna undvika att skämma ut hela Finland.

I Sverige lär vi oss om varor, tjänster och om vilka slags produkter man tillverkar i Norden. I rekordrutan tar vi reda på vilka dom 5 bästa nordiska uppfinningarna är. Vi får träffa Anna 9 år som berättar om sina drömmar om att bli fotbollsproffs. Men vad är alltså Trollywood?

Grymt härligt i Norden – Del 6/10 Knallert

Vi besöker Danmark igen med grisen som guide för att ta bilder på en knallert. I det här avsnittet lär vi oss om förnyelsebara och oförnyelsebara energikällor.


Just som professor Stranglöv börjar tro att mardrömmen är över, märker han att nya bilder har blivit uppätna av hans assistent Grisen. Stranglöv hinner till och med ringa till bibliotekarie Bettina Bomsåg och säga att han är på väg med boken till biblioteket. Under samtalet märker Stranglöv att bilder på en knallert fattas från Danmark-kapitlet. Nu måste Grisen igen åka iväg till Danmark för att ta nya bilder.

I det här avsnittet av Grymt härligt i Norden tar vi upp energi. Varifrån den kommer och vilka olika sorters energikällor det finns i Norden. Grisen följer med den nattliga vaktrundan i Danmarks äldsta stad Ribe och vi får träffa Malte som är 9 år och berättar på danska om sin familj och sina ishockeyproffsdrömmar.

Grymt härligt i Norden – Del 7/10 Hurtigrutten

Grisen åker till Norge för att ta bilder på Hurtigrutten. Vi lär oss om trafiknätverk och olika sätt att förflytta sig på. Vi tar oss också en åktur på Flåmsbanan.


Nu har boken redan flera gånger om missat förfallodagen för återlämning så bibliotekarie Bettina Bomsåg ringer upp professor Stranglöv. Hon får dock bara tag på professor Lövström... nej professor Lövensång var det. Eller var det professor Löstand? Boken måste återlämnas så fort som möjligt men ännu saknas det bilder på Hurtigrutten, oj nej! Grisen drar iväg till Norge.

I det här avsnittet av Grymt härligt i Norden funderar vi på trafik och transportmedel. Varför ser trafiknätverk olika ut på olika områden? Grisen, som letar efter Hurtigrutten, hoppar först på tåget som går längs Flåmsbanan men inser sedan att hon är påväg åt fel håll. Till slut hittar hon ändå en båt som kör den långa sträckan mellan Bergen och Kirkenes, det vill säga Hurtigrutten. I avsnittet träffar vi också Kirsti, 9 år, som bor i Oslo. Kirsti berättar om sin familj och om deras sommarställe, deras "hytte", på Asmaløy.

Grymt härligt i Norden – Del 8/10 Dimmuborgir

Professor Stranglöv behöver snabbt bilder på Dimmuborgir så Grisen reser iväg till Island. Vi lär oss om Islands folk och kultur, vikingar och fornnordiska gudar.


Nåja, nu kan professor Stranglöv äntligen lämna tillbaka boken, tror han. Men nej, har inte Grisen varit framme och slafsat i sig bitar ur boken, igen! Det var riktigt illa för nu hotar Centralbibliotekets bibliotekarie med att ta till drastiska åtgärder - lånestopp och bokmalsanfall. Grisen får snabbt som attan resa iväg till Island för att ta nya bilder på Dimmuborgir.

Grisen ser fram emot konserten med Dimmu Borgir. Men va? Nej, det är ju inte det norska heavy metal-bandet som skall fotograferas, utan Islands lavaformationer. I detta avsnitt bekantar vi oss med islänningarna och deras ursprung, och i rekordrutan rankas Nordens fem galnaste gudar. Vi träffar också Hjörtur Jón, 11 år.

Grymt härligt i Norden – Del 9/10 Finlands lejon

Ännu behövs det en bild på Finlands lejon och Grisen är förbryllad. Hon letar och letar för att sedan hitta dem på en ishockeymatch. Stranglöv var egentligen ute efter en bild på Finlands statsvapen men är nöjd ändå. I avsnittet lär vi oss om de nordiska ländernas historia.


Hela kapitlet om Finlands lejon fattas ännu i boken så Grisen sticker iväg för att leta efter dem. Hon söker här och där, frågar sig omkring och tar sedan båten över till Sveaborg i hopp om att finna lejon där, men utan resultat. Däremot lär hon sig ett och annat om Sveaborg och fortsätter sedan leta, för att slutligen hitta Finlands lejon på Hartwall Arenan. Professor Stranglöv är nöjd med bilderna som Grisen återvänder med, men påpekar att det egentligen är lejonmärket, Finlands statsvapen, som avses i boken.

I detta avsnitt lär vi oss om de nordiska ländernas historia, bland annat om Kalmarunionen och vilka självstyrande områden som finns idag. I rekordrutan sätter vi Nordens statsöverhuvud i åldersordning och så träffar vi Amanda som är nio år och från Helsingfors. Hennes stora intresse är djur och hon kan många språk.

Grymt härligt i Norden – Del 10/10 Laponia

Är inte boken återlämnad inom 12 timmar så får professorn lånestopp på livstid. Grisen skickas därför iväg till Sverige för att knäppa den sista bilden som fattas i boken, en bild på Laponia. Och det är bråttom! I det här avsnittet behandlar vi den fina nordiska naturen och vad vi kan göra för att rädda den.


Bibliotekarie Bomsåg ringer och meddelar att nu har lånestoppsprocessen satts igång. Om inte boken "Härlig är Norden" är återlämnad till Centralbiblioteket om senast 12 timmar, kommer professor Stranglövs livslånga låneförbud att träda i kraft. En bild fattas ännu, ett fotografi på naturskyddsområdet Laponia, så Grisen får göra en snabbvisit till Sverige.

Vi diskuterar vilka ljuvliga upplevelser naturen kan ge oss och hur vacker och varierande den är här i Norden. Vi inspireras till att kämpa emot miljöförstöringen och lär oss vad var och en kan göra för att hjälpa till att rädda vår natur. Vi hälsar också på Miranda, 9 år, som bor i Stockholms skärgård.

Grundskola, åk 3-6

 • Förändrade matvanor belastar Kina

  Kina har gått om USA i antalet barn med övervikt.

  För bara ett par decennier sedan såg man sällan feta barn i Kina, men nu visar en ny undersökning att mer än 15 miljoner barn i dag är överviktiga. Utvecklingen anses ha varit skrämmande snabb.

 • O.J. Simpson friges villkorligt

  Sammanlagt har Simpson suttit nästan nio år i fängelse.

  Den före detta amerikanska fotbollsspelaren O.J. Simpson kommer att friges villkorligt, enligt en frigivningsnämnd i USA. Simpson dömdes år 2008 till fängelse för beväpnat rån.

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix