Hoppa till huvudinnehåll

Grymt härligt i Norden

Still från programmet grymt härligt i norden.
Still från programmet grymt härligt i norden. grymt härligt i norden,Norden

Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

Grisen i serien Grymt härligt i Norden.
Grisen i serien Grymt härligt i Norden. grymt härligt i norden

Grymt härligt i Norden – Del 1/10 Katla

Vi följer med Grisens resa till Island och på samma gång får vi lära oss en hel massa om vulkaner, gejsrar och varma källor.


Professor Stranglöv har lånat bibliotekets dyraste bok "Härlig är Norden" och tyckte att den var så väldandes bra att han läste den 7 gånger från pärm till pärm. Han blev till och med så ivrig i boken att han glömde bort att lämna tillbaks den. Nu ringer bibliotekarien Bettina Bomsåg från biblioteket och säger att om han inte återlämnar boken kommer han att få en hel massa böter och dessutom låneförbud. Det skulle ju gå bra om inte Stranglövs assistent Grisen tuggat i sig bilder från boken.

Grisen bestämmer sig att resa till Island för att ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket. Under resans gång får vi lära oss en hel massa om Island och dess historia,vulkaner, gejsrar och varma källor. Vi får reda på vad basaltisk lava, Thingvellir och kontinentalplattor är för någonting. Dessutom får vi träffa Marianna 11 år från Grindavik som berättar på isländska om hennes hobbyer. Men vem är Katla?

Grymt härligt i Norden – Del 2/10 Galdhöpiggen

Vi följer med Grisen till Norge för att ta bilder på Galdhöpiggen.


Mera bilder visar sig vara uppätna i bibliotekets dyraste bok: "Härlig är Norden". Samtidigt ringer bibliotekarien Bettina Bomsåg och påminner bokens innehavare professor Stranglöv om förseningsböter och hot om låneförbud. Stranglövs assistent Grisen, som dessutom har de uppätna bilderna på sitt samvete, måste igen bege sig på en resa för att ta nya bilder att lägga in i boken. Denna gång styr grisen mot Norge för att ta bilder av Galdhöpiggen.

Under grisens resa lär vi oss massor om både glaciärer och backhoppning. Vi får veta varför vi har sånt väder som vi har i Finland och vi klättrar till toppen av Nordens högsta berg. Dessutom träffar vi David som berättar på norska om hans hobbyer och familj.

Grymt härligt i Norden – Del 3/10 Saimenvikaren

Grisen reser den här gången inom Finland till Saimen för att ta en bild på Saimenvikaren.


Än en gång måste Professor Stranglöv hitta på ursäkter till bibliotekarie Bettina Bomsåg. Grisen har igen varit och tuggat i sig bilder från boken "Härlig är Norden". Den här gången har Grisen ätit upp bilder på Saimenvikaren och måste åka iväg till sjön Saimen för att ta en ny bild att sätta in i boken. Förhoppningsvis ska Stranglöv efter detta kunna återlämna boken och undvika böter och låneförbud.

I detta avsnitt reser grisen i Finland och vi lär oss om Finlands och Nordens natur. Vi får reda på vilket djur som är snabbast i hela Finland och vi hälsar på Anni-Sofia, 8 år, från Karigasniemi som ligger i norra Lappland.

Grymt härligt i Norden – Del 4/10 Kartoffel

Grisen åker till Danmark och jagar kartofflar. Vi lär oss om jordbruk, import och export.


Grisen har gjort det igen. Än en gång kan inte professor Stranglöv lämna tillbaka sin redan försenade lånebok "Härlig är Norden" på grund av att hans assistent Grisen har glufsat i sig bilder från den. Bibliotekarie Bettina Bomsåg ringer igen och skäller på den stackars professorn. Hon kommer med sådana hot om låneförbud på livstid och uteslutning ur bokklubben att Stranglöv genast skickar iväg Grisen för att ta nya bilder.

Denna gång har bilder på kartofflar slunkit ner och Grisen ger sig av till Danmark för att hitta och föreviga nya kartofflar. På resan lär vi oss massor om Danmark och dess jordbruk. Vi går igenom import och export av tjänster och råvaror mellan olika länder. Vi får se de top 5 fulaste fiskarna, och hälsar på Sarah som är 10 år gammal och bor i Kalundborg. Hon berättar på danska om hennes familj, hobbyer och husdjur.

Grymt härligt i Norden – Del 5/10 Trollywood

Professor Stranglöv skickar iväg Grisen till Sverige för att ta en bild på Trollywood. Under resan lär vi oss massor om Sverige och dessutom tittar vi på säljande av varor och tjänster i Norden.


Nu börjar bibliotekarie Bettina Bomsåg ha måttet rågat med professor Stranglöv som fortfarande inte har lämnat tillbaka bibliotekets dyraste bok "Härlig är Norden". Självaste presidenten står i kö att låna boken och om inte Stranglöv lämnar tillbaka boken finns det risk för att presidenten inte hinner läsa på om Norden innan hon åker iväg på statsbesök till Norge. Det leder troligen till att hon inte kommer ihåg Norges kungs namn och det vore ju en skandal för hela Norden och Finland. ALLT skulle vara Stranglövs fel. Det underlättar ju inte heller situationen att Grisen igen har ätit upp delar av boken, den här gången bilder av Trollywood i Sverige. Nu måste Grisen illa kvickt resa till Sverige för att ta nya bilder så att Stranglöv ska kunna undvika att skämma ut hela Finland.

I Sverige lär vi oss om varor, tjänster och om vilka slags produkter man tillverkar i Norden. I rekordrutan tar vi reda på vilka dom 5 bästa nordiska uppfinningarna är. Vi får träffa Anna 9 år som berättar om sina drömmar om att bli fotbollsproffs. Men vad är alltså Trollywood?

Grymt härligt i Norden – Del 6/10 Knallert

Vi besöker Danmark igen med grisen som guide för att ta bilder på en knallert. I det här avsnittet lär vi oss om förnyelsebara och oförnyelsebara energikällor.


Just som professor Stranglöv börjar tro att mardrömmen är över, märker han att nya bilder har blivit uppätna av hans assistent Grisen. Stranglöv hinner till och med ringa till bibliotekarie Bettina Bomsåg och säga att han är på väg med boken till biblioteket. Under samtalet märker Stranglöv att bilder på en knallert fattas från Danmark-kapitlet. Nu måste Grisen igen åka iväg till Danmark för att ta nya bilder.

I det här avsnittet av Grymt härligt i Norden tar vi upp energi. Varifrån den kommer och vilka olika sorters energikällor det finns i Norden. Grisen följer med den nattliga vaktrundan i Danmarks äldsta stad Ribe och vi får träffa Malte som är 9 år och berättar på danska om sin familj och sina ishockeyproffsdrömmar.

Grymt härligt i Norden – Del 7/10 Hurtigrutten

Grisen åker till Norge för att ta bilder på Hurtigrutten. Vi lär oss om trafiknätverk och olika sätt att förflytta sig på. Vi tar oss också en åktur på Flåmsbanan.


Nu har boken redan flera gånger om missat förfallodagen för återlämning så bibliotekarie Bettina Bomsåg ringer upp professor Stranglöv. Hon får dock bara tag på professor Lövström... nej professor Lövensång var det. Eller var det professor Löstand? Boken måste återlämnas så fort som möjligt men ännu saknas det bilder på Hurtigrutten, oj nej! Grisen drar iväg till Norge.

I det här avsnittet av Grymt härligt i Norden funderar vi på trafik och transportmedel. Varför ser trafiknätverk olika ut på olika områden? Grisen, som letar efter Hurtigrutten, hoppar först på tåget som går längs Flåmsbanan men inser sedan att hon är påväg åt fel håll. Till slut hittar hon ändå en båt som kör den långa sträckan mellan Bergen och Kirkenes, det vill säga Hurtigrutten. I avsnittet träffar vi också Kirsti, 9 år, som bor i Oslo. Kirsti berättar om sin familj och om deras sommarställe, deras "hytte", på Asmaløy.

Grymt härligt i Norden – Del 8/10 Dimmuborgir

Professor Stranglöv behöver snabbt bilder på Dimmuborgir så Grisen reser iväg till Island. Vi lär oss om Islands folk och kultur, vikingar och fornnordiska gudar.


Nåja, nu kan professor Stranglöv äntligen lämna tillbaka boken, tror han. Men nej, har inte Grisen varit framme och slafsat i sig bitar ur boken, igen! Det var riktigt illa för nu hotar Centralbibliotekets bibliotekarie med att ta till drastiska åtgärder - lånestopp och bokmalsanfall. Grisen får snabbt som attan resa iväg till Island för att ta nya bilder på Dimmuborgir.

Grisen ser fram emot konserten med Dimmu Borgir. Men va? Nej, det är ju inte det norska heavy metal-bandet som skall fotograferas, utan Islands lavaformationer. I detta avsnitt bekantar vi oss med islänningarna och deras ursprung, och i rekordrutan rankas Nordens fem galnaste gudar. Vi träffar också Hjörtur Jón, 11 år.

Grymt härligt i Norden – Del 9/10 Finlands lejon

Ännu behövs det en bild på Finlands lejon och Grisen är förbryllad. Hon letar och letar för att sedan hitta dem på en ishockeymatch. Stranglöv var egentligen ute efter en bild på Finlands statsvapen men är nöjd ändå. I avsnittet lär vi oss om de nordiska ländernas historia.


Hela kapitlet om Finlands lejon fattas ännu i boken så Grisen sticker iväg för att leta efter dem. Hon söker här och där, frågar sig omkring och tar sedan båten över till Sveaborg i hopp om att finna lejon där, men utan resultat. Däremot lär hon sig ett och annat om Sveaborg och fortsätter sedan leta, för att slutligen hitta Finlands lejon på Hartwall Arenan. Professor Stranglöv är nöjd med bilderna som Grisen återvänder med, men påpekar att det egentligen är lejonmärket, Finlands statsvapen, som avses i boken.

I detta avsnitt lär vi oss om de nordiska ländernas historia, bland annat om Kalmarunionen och vilka självstyrande områden som finns idag. I rekordrutan sätter vi Nordens statsöverhuvud i åldersordning och så träffar vi Amanda som är nio år och från Helsingfors. Hennes stora intresse är djur och hon kan många språk.

Grymt härligt i Norden – Del 10/10 Laponia

Är inte boken återlämnad inom 12 timmar så får professorn lånestopp på livstid. Grisen skickas därför iväg till Sverige för att knäppa den sista bilden som fattas i boken, en bild på Laponia. Och det är bråttom! I det här avsnittet behandlar vi den fina nordiska naturen och vad vi kan göra för att rädda den.


Bibliotekarie Bomsåg ringer och meddelar att nu har lånestoppsprocessen satts igång. Om inte boken "Härlig är Norden" är återlämnad till Centralbiblioteket om senast 12 timmar, kommer professor Stranglövs livslånga låneförbud att träda i kraft. En bild fattas ännu, ett fotografi på naturskyddsområdet Laponia, så Grisen får göra en snabbvisit till Sverige.

Vi diskuterar vilka ljuvliga upplevelser naturen kan ge oss och hur vacker och varierande den är här i Norden. Vi inspireras till att kämpa emot miljöförstöringen och lär oss vad var och en kan göra för att hjälpa till att rädda vår natur. Vi hälsar också på Miranda, 9 år, som bor i Stockholms skärgård.

Grundskola, åk 3-6

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Vetamix

 • Abimix grafik för studentexamensproven i ryska

  Ryska, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  De skriftliga proven och hörförståelserna i kort ryska.

  Studentexamensproven i kort ryska 2017, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar för provens produktiva delar hittar du här. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i spanska

  Spanska, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  De skriftliga proven och hörförståelserna i kort spanska

  Studentexamensproven i kort spanska våren 2017, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar för provens produktiva delar hittar du här. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i latin

  Latin, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  Prov och modellsvar år 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i kort latin 2017 samt studentexamensnämndens exempel på fullpoängssvar. Observera att exempelsvaren inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 3: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 5: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 9: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 10: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 13: Koppla datorn till nätet med telefonen

  Så här delar du smarttelefonens internetuppkoppling.

  Om du är på tåget, sommarstugan eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Edith Södergran

  Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Still från programmet grymt härligt i norden.

  Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • Professor Stranglöv och Grisen ur programmet Grymt härligt i Finland.

  "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Thomas Silén, Luoise Rosenlew, Oscar Rosenlew och Viktor Seppälä vid Norsen.

  Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • En bild med texten "rubriken har makten".

  En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Frivilliga hjälper barnen ur båten

  Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Vad betyder asyl?

  Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • En höna sitter på bordet bakom en skolbok och en penal.

  Att stöda elever med specialbehov

  Hur undervisa elever som behöver särskilt stöd?

  Alla elever har rätt att bli sedda, få stöd och uppmuntran. Det kan vara prövande för klassläraren, speciellt om det finns flera i klassen med särskilda behov. I de här avsnitten av Håltimmen får vi tips om hur man kan stöda elever med gestaltningssvårigheter och med Downs syndrom. Elever som skolkar och elever som behöver större utmaningar än sina klasskamrater.

 • Räv

  Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Europas största rovdjur

  Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Progamledaren Line Jansrud pekar på en ritning på en naken kvinnomage.

  Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

 • Ett hjärta

  Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

 • Smörgåsens väg genom matsmältningen.

  Matens väg genom kroppen

  Vi följer matens väg från munnen till toaletten

  Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.

Nyligen publicerat - Vetamix

 • Abimix grafik för studentexamensproven i övriga språk

  Portugisiska, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  Prov och modellsvar år 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i kort portugisiska våren 2016 samt studentexamensnämndens exempel på fullpoängssvar. Observera att exempelsvaren inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i ryska

  Ryska, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  De skriftliga proven och hörförståelserna i kort ryska.

  Studentexamensproven i kort ryska 2017, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar för provens produktiva delar hittar du här. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i latin

  Latin, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  Prov och modellsvar år 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i kort latin 2017 samt studentexamensnämndens exempel på fullpoängssvar. Observera att exempelsvaren inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.