Hoppa till huvudinnehåll

Människoöden i Stilla veckan

Biskop em. Gustav Björkstrand
Biskop em. Gustav Björkstrand Bild: Kyrkans bildbank Påskhelgen,biskopar

De dramatiska händelserna under Jesu sista vecka i Jerusalem har fascinerat människor i alla tider. De har velat återuppleva dem genom att vandra korsets väg, via crucis, och möta de olika gestalterna i evangeliernas berättelser på nytt.

Under aftonandakterna i Stilla veckan, eller Stora veckan som de ortodoxa kallar den, kommer biskop em. Gustav Björkstrand att låta radiolyssnarna möta de olika gestalterna i passionshistorien, Petrus, Judas, Pilatus, Herodes, Barabbas och naturligtvis centralgestalten Jesus själv.

Varför handlade de som de gjorde och vad kan vi lära oss av deras livsöden?

Aftonandakter i radio Vega
21.3 – 25.3.2016 kl. 19.15.

Läs också

Tro

 • "Vi såg kommunismen som en lek" - Kristi Ainjärv växte upp i Estland under sovjettiden

  I Kristi Ainjärvs skola handlade alla sånger om Lenin.

  Kristi Ainjärv var femton år då Estland blev självständigt och allting blev nytt. Den långa sovjettiden var plötsligt över, gränserna öppnades och hjälpsändningarna började strömma in i landet. Butikerna fylldes långsamt med spännande varor, man fick resa och ta reda på hur andra mänskor levde sina liv. - Frågorna var många och vi var oändligt nyfikna, minns Kristi.

 • Martin Luther - omstridd reformist och misstolkad livsnjutare

  Mannen som bröt med kyrkan och sökte en nådig Gud.

  Martin Luther var en präst, teolog och munk som levde i Sachsen i nuvarande Tyskland på 1500-talet. Han var kritisk till den katolska kyrkans praxis och moraliska förfall, och inledde reformationen med sin protest mot kyrkan. Den gav till slut upphov till en helt ny kyrka.

 • Iman Meskini om Skam-skådespelarna: "Vi är varandras cheerleaders"

  Iman Meskini blev världskänd som Sana i Skam.

  Iman Meskini var 19 år när hon med resten av skådespelarna i Skam blev världskända över vad som kändes en natt. Idag föreläser hon om livet som ung muslim: om allt från att om hon tror på Gud till att om hon duschar med sin hijab.

Nyligen publicerat - Tro