Hoppa till huvudinnehåll

Nygrén presenterar sin första rapport om barnskyddet för styrelsen

Ett barn sitter och ritar.
Ett barn sitter och ritar. Bild: Yle/ Marcus Rosenlund barn (familjemedlemmar),#inödochlust

I kväll, måndag, ska stadsstyrelsen i Pargas få ta del av stadsdirektör Patrik Nygréns första rapport om lägen inom barnskyddet i Pargas.

Det var efter att fyra socialarbetare i Pargas sa upp sig och lämnade in en skrivelse till stadsstyrelsen och social- och hälsovårdsnämnden om allvaliga brister inom barnskyddet som stadsdirektör Patrik Nygrén fick som uppgift att gå till botten med anklagelserna.

Anklagelser om att barn omhändertagits utan grund

Anklagelserna handlar om att barn ska ha omhändertagit utan ordentlig grund och att klienter inom barnskyddet ska ha behandlats osakligt. Vårdarna som sagt upp sig säger i skrivelsen att de tagit upp problemen med social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist men att responsen uteblivit.

Också flera huvudförtroendemän har lämnat in en skrivelse till staden där de frågar sig om allt står rätt till inom ledningen då det gått så långt att fler socialarbetare sagt upp sig inom kort tid.

Stadsdirektören utreder anklagelserna

Stadsdirektörens utredning består av att personalchefen, socialservicechefen och social- och hälsovårdsdirektören får ge sin syn på anklagelserna. De anställda inom socialenheten har också fått svara på frågor via e-post.

Förutom stadsdirektörens utredning har Regionförvaltningsverket som också fått ta del av anklagelserna sin egen utredning på gång.

På måndag ska alltså stadsstyrelsen få ta del av vad Nygrén kommit från till så här långt. Syrelsens ordförande Mikael Holmberg vill inte kommentera mötet på förhand på Yle Åboland ringer upp.

- Jag har inte läst rapporten ännu och vill inte kommentera en så här känslig fråga innan jag gjort det. Jag skulle önska att media inte blåste upp den här frågan till något större än vad den är då det gör det svårt för de som nu jobbar inom barnskyddet att göra sitt jobb, säger Holmberg.

Styrelsen ska på måndag ta ställning till en mellanrapport av stadsdirektören. På styrelsen möte i april ska Nygrén presentera den slutliga rapporten.