Hoppa till huvudinnehåll

Plastinsamlingen är populär

Plastinsamling
Plastinsamling Bild: Yle/Nina Bergman återvinning,insamlingskärl

Sedan årsskiftet går det att sortera plastförpackningarna i hushållen.

Camilla Hynynen, som bor i ett småhus i Pargas, har varit mycket nöjd och lyckats minska både på avfallsmängden och halvera tömningarna av hushållets sopkärl.

- Det har gjort en stor skillnad. Den vanliga soppåsen är mindre och luktar inte lika mycket. Vi glömmer nästan att föra ut den då tar så länge för den att bli full.

Förutom plast, sorterar Hynynen och hennes man papper, kartong, glas, metall och bioavfall. Men plastsorteringen har gjort Hynynen ännu mer medveten om vilken typ av avfall som uppstår i vardagen.

- Det som överraskat oss är hur mycket plastavfall två vuxna kan producera. Jag tror att inte man reflekterar över hur mycket plast det finns i vår vardag i dag. Det här har kanske gjort det lättare att göra medvetna val om vad man handlar.

Camilla Hynynen
Camilla Hynynen Camilla Hynynen camilla hynynen
Sorteringsbehållare för avfall.
Familjens sopsorteringsskåp Sorteringsbehållare för avfall. plastsortering

Också vid Sydvästra Finlands avfallsservice märker man att kunderna börjat sortera flitigare efter årsskiftet, berättar invånarservicechef Cati Huhta.

- Möjligheten att sortera plast har tagits väl emot. Redan nu i vinter har flera kunder hört av sig för att förlänga tömningsintervallet på sina sopkärl.

Till exempel i Reso, utanför Åbo, kostar det strax under 6 euro per tömning av ett sopkärl på 140 liter. Vill man, kommer sopbilen varannan vecka och tömmer kärlet, men det går också att ha upp till åtta veckor mellan tömningarna.

Men då måste hushållet också kompostera sitt bioavfall, för att det inte ska uppstå dålig lukt eller andra hygieniska olägenheter. Skillnaden på årsbasis mellan de olika tömningsintervallerna kan bli över 100 euro för den flitige sorteraren.

Insamlingen inte ännu i full gång

Än så länge märks plastinsamlingen varken i mängden eller i typen av avfall som kommer in, berättar Cati Huhta, eftersom insamlingen bara pågått sedan årsskiftet. Viktmässigt syns minskningen av plastens andel inte i blandavfallsmängderna. Analyser av soppåsar från förra året visar att plasten utgör cirka tio procent av blandavfallet som produceras i hushållen.

För tillfället har återvinningen av hushållsplasten inte ännu kommit igång i full utsträckning. Dels har Finlands förpackningsåtervinning Rinki Ab, som har hand om insamlingen, inte ännu lyckats få ut alla 500 insamlingskärl som ska finnas över hela landet. Tillsvidare finns det till exempel 22 stycken i Åbotrakten, men siffran kommer att stiga till 55 under våren. Insamlingspunkterna är bland annat placerade i anslutning till större matbutiker.

Tillsvidare finns ännu inga siffror på hur mycket plast som kommit in, men regionchef Harri Patana vid Rinki berättar att en del av kärlen redan tömts flera gånger under vintern.

Blir till råvara för industrin

En annan faktor som än så länge bromsar upp återvinningen av hushållsplasten är att Ekokem, som kommer att sortera och återvinna plasten, ännu håller på att bygga den kretsloppsby i Riihimäki där plasten ska återvinnas, vilket betyder att plasten som samlats in i vinter måste lagras tillfälligt. Men plastsorteringsanläggningen i Riihimäki borde stå klar till försommaren.

Där kommer plasten att sorteras, tvättas och sedan att granuleras för att användas som råmaterial av industrin istället för jungfruliga råvaror. Till återvinningen av plasten går det åt cirka 15 procent av den energi som krävs för att göra ny plast.

Svårt att sortera?

Vid Sydvästra Finlands avfallsservice skulle man gärna se att så många som möjligt aktivare skulle sortera sitt avfall. Men enligt Cati Huhta märker man också att det är de redan aktiva sorterarna som anammat rutinen att också sortera plast.

Men vad kräver det att sortera hushållsplast i praktiken?

- Det kräver litet engagemang, säger Camilla Hynynen. Att diska eller skölja ur de här yoghurtburkarna, det kräver det. Men annars så har det varit väldigt enkelt. Sedan måste man ju se till att man har ett utrymme där man kan förvara de här förpackningarna. Det tar ju faktiskt plats att sortera. Men det måste vara praktiskt, för annars blir det inte gjort.

Hitta Närmaste plastinsamling och bekanta dig med sorteringsanvisningarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland