Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarnas Kiemunki jämförde invandrarbarn med häxor

små påskhäxor med godis
små påskhäxor med godis Bild: YLE/Sara Bergström Påskmat,påskgodis

Invandrarbarnens godisrunda som påskkärringar i Kihniö under palmsöndagen väckte irritation hos den sannfinländska politikern Terhi Kiemunki, som är första viceordförande i Birkalands distrikt.

Kiemunkis ställning som viceordförande är nu hotad; Birkalands partidistrikt meddelade i dag att hennes ställning behandlas på ett möte i början av april.

Kiemunki undrade på Facebook i söndags om "muslimungarnas" påskande hör till integreringsprocessen eller om "också Allah firar någon årsdag".

Hon harmade sig över att hon inte hade några kondomer att ge till barnen. De små flickorna som bar huvudduk tyckte hon att liknade häxor.

Till MTV3 förklarade Kiemunki att hon skrivit om sina iakttagelser på sin privata Facebooksida och att frågan gällde integrering. Hon sade sig ha svårt att förstå att det väcker ont blod att anse att kristna har rätt till sina egna högtider.

Senare på söndag kväll bad hon om ursäkt, också denna gång på Facebook, för att hon varit oeftertänksam och dragit in barn i diskussionen om muslimska och kristna festtraditioner.

Soini: Partisekreteraren har sagt vad partiets linje är

Sannfinländarnas ledning har tagit avstånd från Kiemunkis skriverier.

Partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo säger att dylika kommentarer riktade mot barn inte är acceptabla på något som helst sätt.

Enligt Slunga-Poutsalo får man inte blanda in barn i diskussionen, även om man skulle vara invandrarkritisk.

Hon skriver på Twitter att Kiemunki själv får stå för vad hon skrivit.

Partiordförande Timo Soini meddelade under sin arbetsresa till London på söndag kväll att partisekreteraren sagt vad partiets linje i frågan är, och han sade att det är en bra linje.

Riksdagsman Lea Mäkipää fördömer sin riksdagsassistents skriverier, men tänker inte avskeda henne. Mäkipää ska enligt uppgifter till Yle Uutiset be Kiemunki underteckna ett avtal om att något liknande inte får hända igen.

Mäkipää säger att hon vill ge Kiemunki en chans att förbättra sitt sätt.

Riksdagsman Tiina Elovaara däremot anser att Kiemunki inte har några förutsättningar att fortsätta med sina förtroendeuppdrag.

Elovaara vädjar till partistyrelsen att Kiemunki ska avskedas från alla poster.