Hoppa till huvudinnehåll

Snart vaknar fästingarna

närbild på fästing
närbild på fästing Bild: AP Graphics Bank borrelios

Våren är här och det betyder att fästingarna börjar krypa omkring i naturen. Senast i april ska man börja se upp.

Borreliosfallen har ökat stadigt under de senaste åren. 2014 bokfördes 263 fall i Egentliga Finland och i fjol var fallen 291 till antalet. I år har redan 30 fall registrerats, men de har troligen fått sin början under fjolåret.

THL för bok över borreliosfallen. Jussi Sane, epidemiolog på avdelningen för infektionssjukdomar på THL, säger att det tar tid för antikropparna att utvecklas.

Så även om statistiken visar på borrelios mitt i vintern, så kan man vara lugn. Däremot gäller det att börja se upp i april, men om våren är kall, så kan det hända att fästingarna väntar på sig.

På THL antar man att ökningen av de registrerade borreliosfallen dels beror på att fästingarna ökat, dels på att läkare helt enkelt bättre känner till sjukdomen. Säsongen har också blivit längre med de allt mildare vintrarna. Om trenden fortsätter är omöjligt att avgöra, men allt tyder på att fallen fortsätter öka.

Sane säger att man registrerat fall av TBE, den andra fästingburna sjukdomen i april. TBE går betydligt snabbare in i kroppen och därför är det helt säkert att bettet också inträffat i april.

Han råder att stoppa byxbuntarna in i stövlarna eller att helt hålla sig borta från områden med fästingar om man vill undvika sjukdomarna.

Läs också