Hoppa till huvudinnehåll

Åbobo i Bryssel: ”Känslan av att något ska hända har funnits en längre tid”

Kaos vid metrostationen Malbeek efter explosion i Bryssel.
Kaos vid metrostationen Malbeek efter explosion i Bryssel. malbeek,Bryssel,Belgien,explosioner,terrorism

Dagens terrordåd i Bryssel kom inte som en överraskning. Det säger Åbobon Michele Casagrande som jobbar som tjänsteman i staden.

- Känslan av att något kan ske har funnits en längre tid. Det känns inte ett dugg överraskande och det är sorligt, säger Casagrande.

Han berättar att soldater funnits i stadsbilden sedan attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari ifjol och att militären aktivt patrullerat gatorna i Bryssel sedan Parisattackerna i november.

- Vår familj har medvetet undvikit att gå till centrum eller till stora köpcenter. Det har varit otryggt en längre tid.

Casagrande berättar att han så sent som i måndags besökte flygplatsen Zaventem, där två bomber expoderade i dag. Och trots att en bomb exploderade vid metrostationen Maelbeek, som ligger bredvid EU-byggnaderna där han jobbar, så beskriver Casagrande situationen vid arbetsplatsen som lugn.

- Det har varit ont om information och vi vet inte riktigt vad man ska göra eller vart man ska gå. Invånare i staden har uppmanats att stanna inne och undvika allmänna platser.

Enligt Casagrande är Bryssel i princip avstängd och till exempel kollektivtrafiken har stannat upp efter dagens terrordåd.

- Jag funderar just nu på hur jag ska ta mig hem. Antagligen kommer jag att gå hem och undvika större gator och metrostationer.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland