Hoppa till huvudinnehåll

Är du rädd för vargen?

Varg som tittar in i kameran
Vargen är världens största vilda hunddjur med stora revir. Under en natt kan den vandra över 50 km. Det är över 100 år sedan en varg dödat någon i Finland. Varg som tittar in i kameran Bild: Wikimedia Commons canis lupus

En del barn som bor i vargrevir får inte gå ut ensamma eftersom föräldrarna är rädda för vargen. De säger att den kommer allt närmare bebyggelse och vill därför jaga den, men vargen är fridlyst och får inte skjutas hur som helst. Debatten går minst sagt het. Hur är det med dig - är du rädd för vargen? Rösta i vår webbenkät!

Under ett drygt halvår har 75 vargar dött i Finland trots att vargen är fridlyst. Det är cirka en tredjedel av landets vargar. I två år har man nu fått jaga varg för att hålla stammen i skick och under årets vargjakt sköts 43 vargar. Dessutom sköts 25 vargar som orsakade skada. Resten dog i olyckor. Förutom de här kan en del vargar också ha fällts i tjuvjakt.

Många naturskyddsföreningar motsätter sig vargjakt och säger att vargstammen inte tål mer jakt. Men barnfamiljerna är rädda. Nioåriga Eerika i Virmo får "vargskjuts" som innebär att skoltaxin kör henne ända in på gården, eftersom hon bor inom vargarnas revir. Utan vargskjutsen skulle Erika vara tvungen att gå 500 meter, och trots att det är en väldigt kort sträcka vill hennes pappa inte ta några risker.

Debatten om vargens framtid går het - ska den få vandra fritt eller jagas? Är den en fara eller ett skyggt djur som inte gör någon människa skada? Och den viktigaste frågan: Var står du? Är du rädd för vargen?

Är du rädd för vargen?

Nej
72.9% (490 röster)
Ja
23.1% (155 röster)
Jag bryr mig inte
4.0% (27 röster)
Antal avgivna röster: 672