Hoppa till huvudinnehåll

Daniel Olin i Bryssel: En stad i sorg och chock

Blommor och ljus till minne av de som dödades i Bryssel 22.3.2016.
Blommor och ljus till minne av de som dödades i Bryssel 22.3.2016. Bild: EPA/GREGOR FISCHER terrorism,Belgien,Bryssel,blommor,ljus (konkret icke-levande objekt)

Svenska Yles EU-korrespondent Daniel Olin säger att folk igen börjat röra på sig i Bryssel i Belgien men att han hela tiden hör sirener i staden. Polisen efterlyser en person som befann sig på flygplatsen Zaventem i morse och som kopplas till bomberna som dödade minst 14 människor och skadade närmare hundra, möjligen jagas också ytterligare personer.

Polisavspärrningen är nu borta kring EU-kommissionen och Europeiska rådet, säger Olin, som på tisdagskvällen befann sig alldeles utanför de här byggnaderna bara 500 meter från metrostationen Maelbeek som också attackerades. Här dödades 20 personer och över hundra skadades.

Daniel Olin
Daniel Olin Bild: Johanna Kannasmaa daniel olin

- Det är rädsla i luften. Bryssel är en stad i sorg och chock. Alla som rest från Bryssel har gått igenom hallen där bomberna detonerade. Väldigt många använder metron dagligen, säger Olin som också berättar att folk under dagen desperat frågat honom vad de ska göra.

Telefonnätet var under dagen överbelastat i Bryssel och folk fick därför inte tag på sina anhöriga.

- Förmodligen var det här en hämnd för gripandet av Salah Abdeslam förra veckan, säger Olin.

IS har tagit på sig skulden för attackerna.

- Tre dagars sorgetid har nu utlysts. Ingen vet hur det ser ut i Bryssel i morgon. Säkerhetsnivån är den högsta och det betyder begränsningar till exempel i kollektivtrafiken. Det tar nog länge innan brysselborna kan återgå till en normal vardag säger Svenska Yles korrespondent Daniel Olin.