Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäsbo i Bryssel: Det som inte kunde hända blev verklighet

Victoria Törner i Bryssel.
Victoria Törner upplever situationen i Bryssel som skrämmande. Victoria Törner i Bryssel. Bild: Privat västnyland,Bryssel,Ekenäs

Vi tänkte att det inte kan hända i Bryssel. Här finns det militärer på varje torg och metrostation. Nu känner jag mig väldigt otrygg, berättar Ekenäsbon Victoria Törner som jobbar och bor i Bryssel.

Victoria Törner fick höra om bombdådet på flygplatsen strax innan hon skulle gå till jobbet på Europeiska kommissionen. Då beslöt hon sig att stanna hemma.

- Det var ganska skrämmande först. Sedan kände jag mig ändå trygg tills jag hörde om den andra bomben på metrostationen.

Poliser på plats i Simonis som ligger nära Molenbeek där terrormisstänkte Salah Abdeslam greps förra veckan.
Poliser på plats i Simonis som ligger nära Molenbeek där terrormisstänkte Salah Abdeslam greps förra veckan. Poliser på plats i Simonis som ligger nära Molenbeek där terrormisstänkte Salah Abdeslam greps förra veckan. Bild: Marcus Mangan Bryssel,körbanor,terrorattacker,simonis

Hon cyklar vanligtvis till jobbet. Hade hon tagit cykeln till jobbet den här morgonen så hade hon antagligen cyklat förbi metrostationen Maelbeek där det andra bombdådet ägde rum.

En av Victoria Törners kompisar blev evakuerad från metrostationen Arts-Loi strax efter bombdået på Maelbeek. Arts-Loi är stationen innan Maelbeek.

- Hade han tagit metron ett par minuter tidigare så vet man inte vad som skulle ha hänt.

Bryssel var beredd på attack

Victoria Törner upplever situationen som verkligen skrämmande.

- Jag känner mig väldigt otrygg speciellt med tanke på att det kunde ske på flygplatsen där det finns extra många poliser och militärer.

När de arresterade Salah Abdeslam så var det många som funderade om vi kunde gå ut samma kväll eller om det ska hända en motattack

Törner berättar att man i Bryssel har varit lite beredd på att det ska hända någonting. Belgiens bereskap för terrordåd höjdes efter attacken i Paris i november.

- Poliser och militärer finns överallt i Bryssel, vid viktiga byggnader, torg, metrostationer och till och med mindre gator. Man tänkte att det inte kan hända.

Terrorattacken i Paris har gjort att man har blivit orolig över att göra vanliga saker såsom att gå på konsert eller till en bar, säger Törner.

- När de arresterade Salah Abdeslam i fredags så var det många som funderade om vi kunde gå ut samma kväll eller om det ska hända en motattack. Men man kan inte leva på det sättet.

Folk står utanför den evakuerade metrostationen Arts-Loi som ligger brevid metrostationen Maelbek i Bryssel.
Folk står utanför den evakuerade metrostationen Arts-Loi som ligger precis innan metrostationen Maelbeek i Bryssel. Folk står utanför den evakuerade metrostationen Arts-Loi som ligger brevid metrostationen Maelbek i Bryssel. Bild: Marcus Mangan västnyland,Bryssel,Terrorattacker (musikstycke),metrostationer

Victoria Törner kommer nu att följa med situationen och se om hon kan gå på jobb i morgon.

- Jag bor 20 minuter från jobbet så jag kommer i alla fall inte att åka kollektivtrafik.

"Om vi slutar leva våra liv vinner terroristerna"

Sophia Westerlund från Ekenäs bor också i Bryssel. Hon hoppas att dagens terrorattacker inte inverkar på hur folk lever sina liv.

- Om vi slutar resa och leva våra liv som normalt så vinner ju terroristerna.

Sophia Westerlund jobbar vid sidan om studierna vid en resebyrå och hon blev inkallad imorse efter att bombdådet ägt rum på flygplatsen.

Hon tog kontakt med sin fästman som för tillfället jobbar på kungliga militärskolan i Bryssel.

- Jag frågade honom om han tror att det är säkert att ta metron och då sa han jo. Men jag bestämde mig ändå för att ta spårvagnen.

En soldat mitt på motorvägen i Simonis. Simonis ligger nära Molenbeek i Bryssel.
En soldat patrullerar i Simonis i Bryssel. En soldat mitt på motorvägen i Simonis. Simonis ligger nära Molenbeek i Bryssel. Bild: Marcus Mangan västnyland,Bryssel,Terrorattacker (musikstycke)

När Westerlund var på väg till spårvagnen ringde hennes fästman och bad henne vända och gå hem. Då hade bomben på metrostationen Maelbeek precis exploderat.

- Det känns nog ännu så overkligt och sorgligt. Jag har nog inte ännu bearbetat vad som har hänt.

Texten uppdaterades klockan 18.05 med citat av Ekenäsbon Sophia Westerlund i Bryssel.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland