Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingar: Tack Dalsbruk!

Syriska flyktingar i Dalsbruk
Syriska Mohammed Diya Mukadam och Maher Abbas är mycket nöjda med det nya livet i Dalsbruk. Syriska flyktingar i Dalsbruk Bild: Yle/Monica Forssell kvotflyktingar,flyktingar,Dalsbruk

Det är vackert i Dalsbruk, vädret är fint, det är nära till stranden och vi har hittills inte stött på någon som helst rasism, säger Muhammed Diya Mukadam och Maher Abbas.

Det var i början av februari som fyra syriska familjer, totalt åtta vuxna och tolv barn, anlände till Dalsbruk.

En del av barnen har börjat i den finska skolan i Dalsbruk och papporna är mycket nöjda. Barnen har redan lärt sig till exempel färgerna på finska och fått många nya vänner.

- Skolan är jättebra och värnar om punklighet.

Också de vuxna går i skola och det viktigaste för alla nu är att lära sig finska.

välkomstkasse åt flyktingfamilj
välkomstkasse åt flyktingfamilj Bild: Yle/Monica Forssell dalsbruk

- Om man inte kan språket kan man inte vara en del av samhället, förklarar Muhammed Diya Mukadam.

På fritiden besöker männen gärna det lokala gymmet eller spelar fotboll.

- Allra bäst är att vi alla familjer bor i samma hus, att lokalbefolkningen är så vänlig och att det inte finns någon rasism, säger Maher Abbas.

Något dåligt med den nya tillvaron i Finland har varken Muhammed eller Maher Diya ännu inte stött på.

- Utbudet av butiker är kanske lite litet men ibland far vi till Åbo och vi är mycket tacksamma för Sini-Tuulia som hjälper oss så mycket, säger Maher.

Stort tack till Dalsbruksborna

Sini-Tuulia Numminen är Kimitoöns flyktingkoordinator. Hon tycker att integrationen av de fyra syriska flyktingfamiljerna hittills gått över förväntan bra.

Sini-Tuulia Numminen, flyktingkoordinator i Kimitoön.
Sini-Tuulia Numminen tycker att det skulle vara synd att inte utnyttja den kunskap som nu finns på Kimitoön. Sini-Tuulia Numminen, flyktingkoordinator i Kimitoön. Bild: Yle/Monica Forssell sini-tuulia numminen

- Det som bidragit allra mest till att det gått så bra är att Dalsbruksborna varit så välkomnande. En del har kanske känt att det är deras plikt att hjälpa de här människorna. De nya kommuninvånarna har tagits med i allt och folk har varit entusiastiska.

- Ett stort tack går till Dalsbruksborna och Kimitoöborna för att det gått så bra, säger Numminen.

Nyligen ordndes en Syrienkväll i Dalsbruk då syrierna själva fick berätta om sitt hemland. Det var en lyckad kväll, säger Sini-Tuulia Numminen. Efteråt var det många som sa att kvällen bidrog till att skapa en ny slags gemenskap mellan de gamla och nya Dalsbruksborna.

Annat som bidragit till att syrierna känner sig välkomna är små enkla saker som att barnen får vara med och leka, man har tagit med intresserade till konditionssalen, undervisat i finska, åkt på uppköp till Kimito och Åbo.

Kommer Kimitoön nu att ta emot fler kvotflyktingar?

Diskussioner om huruvida kommunen ska ta emot fler kvotflyktingar förs nu i Kimitoöns kommun. Tillsvidare är det kommunens flyktingarbetsgrupp som diskuterar frågan, men Mats Johansson som sitter med i arbetsgruppen tror att frågan dyker upp i kommunstyrelsen under våren.

I arbetsgruppen har man konstaterat att allt hittills har gått bra och att åtminstone arbetsgruppen är villig att jobba vidare med att ta emot fler flyktingar.

- Men det är politikerna som avgör frågan, påpekar Johansson.

Vi kan erbjuda något unikt åt både dem som kommer hit och dem som redan bor här― Sini-Tuulia Numminen

Är man redo att ta emot fler flyktingar bör man fundera på om det är kvotflyktingar man vill ta emot eller asylsökande som fått uppehållstillstånd i Finland.

- Och vad är vi bäst på att erbjuda? Kanske vi har något att erbjuda just barnfamiljer, funderar Johansson.

Att inte ta vara på det kunnande som kommunen nu har byggt upp beträffande integration skulle vara dumt, tycker flyktingkoordinator Sini-Tuulia Numminen.

- Det är upp till politikerna och tjänstemännen i kommunen att bestämma, men min personliga åsikt är att vi har otroligt fina förutsättningar och resurser för att ta emot fler flyktingar. Vi kan erbjuda något unikt åt både dem som kommer hit och dem som redan bor här. För nog har ju flyktingarna hämtat med sig liv och rörelse till Dalsbruk! säger Numminen.