Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt turbulens inom socialsektorn i Pargas

Barnvagn på gatan utanför affär.
Barnvagn på gatan utanför affär. Bild: Yle barnvagn

Det har förekommit avvikelser i pengaanvändningen inom socialsektorn i Pargas. Det framkom på stadsstyrelsens möte på måndagen.

Därför kommer det nu att beställas en intern revision om pengaanvändningen.

Det har dessutom framkommit att en av de fyra socialarbetarna som riktat anklagelser mot staden har en försnillningsdom från ett tidigare arbetsförhållande, vilket gör att man nu vill utreda ärendet grundligt.

- Det här ska göras för att klargöra situationen, förklarar Mikael Holmberg (SFP), ordförande i stadsstyrelsen.

På nästa möte ska rapporten presenteras. Då avgörs också om en extern utomstående utredning behövs.

"Allt ska gås igenom"

Situationen inom socialvården och barnskyddet måste nu utredas, betonar Holmberg.

- Det förekommer en massa beskyllningar mot stadens anställda. Men inget är svartvitt. Det framgår också att alla beskyllningar inte håller streck. Många av frågorna som lyfts fram har att göra med att det finns olika synsätt på hur saker och ting ska skötas. Men det finns också brister inom organisationen och hur saker och ting sköts, annars hade en sådan skrivelse inte kommit in.

Så här långt är Mikael Holmberg mycket nöjd med hur Patrik Nygrén skött ärendet.

- Vad som krävs i fortsättningen återstår att se. Troligtvis kommer det att tas någon hjälp utifrån, men det ska avgöras på nästa möte, vad det är som ännu behöver utredas och vem som skulle vara lämplig för det.

Regionförvaltningsverket utreder också

Mycket inom socialvården är sekretessbelagt och därför kan inte vem som helst kopplas in. Därför är det också bra att Regionförvaltningsverket också håller på att utreda socialsektorn i Pargas, säger Holmberg.

- De har tillgång också till sekretessbelagt material och har möjlighet att få svar på alla frågor.

Förhoppningen är att utredningarna ska ge de som arbetar inom socialsektorn arbetsro, men också se till att liknande inte händer igen.

Det finns de som påstår att problemet bottnar i en resursbrist, men det här vill Holmberg inte skriva under helt och hållet.

- Visserligen har vi haft en stram budget inom staden under de senaste åren, men samtidigt har Pargas stad satsat mycket på den här sektorn om man jämför med andra städer.