Hoppa till huvudinnehåll

Fridolins dårskap kom hem till Björneborg

Torkel Nordman
Torkel Nordman. Torkel Nordman Bild: Svenska Kulturfonden i Björneborgs arkiv torkel nordman

Originalnoterna till Jean Sibelius välkända sång Fridolins dårskap har förvärvats av Svenska Kulturfonden i Björneborg.

Sången är mycket populär i manskörskretsar och har en intressant koppling till Björneborg.

År 1917 var en orolig tid i Finland och många svalt. Det sägs att arkitekten Torkel Nordman från Björneborg, som var Jean Sibelius goda vän, skickade en rökt fårbog till Sibelius per post för att hjälpa honom.

För att inte riskera att någon hungrig posttjänsteman skulle upptäcka fårbogen och lägga vantarna på den så gömde Nordman fårbogen i en fiollåda.

Som ett tack skrev Sibelius en sång till sin vän, som fick namnet Fridolins dårskap. Dikten är skriven av Erik Axel Karlfeldt och handlar om bonden och diktaren Fridolin.

Den uppmärksamma lyssnaren hittar flera anspelningar på både fioler och får och stor tacksamhet.

Bland annat sjunger man i sången att Fridolin ska "gå hem och gnid ditt fåralår". Fårlår har här betydelsen fiol, alltså "gå hem och spela på din fiol", eftersom ett annat ord för fårbog är fårfiol.

Det var Karlfeldts dikt om Fridolins dårskap som fick Svenska Akademien att ta med ordet fårfiol i bemärkelsen fårbog. Den stora tacksamheten kan märkas i att Sibelius melodi rätt mycket liknar psalmen "Jag lyfter ögat mot himmelen".

Nordman var aktiv manskörssångare och lät uruppföra stycket i Björneborg.

För några år sedan instiftade Svenska Kulturfonden i Björneborg ett musikstipendium som kallas "Fridolins dårskap".

Stipendiet kan inte ansökas, utan tilldelas av styrelsen till en person eller sammanslutning som på ett betydelsefullt sätt arbetat för musikkulturen i Björneborg med dess omnejd.

 • Full höjd på hotellbygge i Vasa

  Bygget håller tidtabellen.

  Hotellbygget mellan Rostensgatan och Järnvägsgatan i Vasa har nått full höjd nu då alla åtta våningar har lyfts på plats. Tidtabellen för det omfattande bygget ser ut att hålla.

 • Polisen efterlyser ögonvittnen i fallet med de nedsågade almarna

  Sjutton almar vandaliserades vid Borgå å natten till måndag.

  Under natten mellan söndag och måndag sågades 17 almar ned vid åstranden i Borgå. Almarna hade kapats på cirka två meters höjd med handsåg och efter det böjdes topparna ned. Nu efterlyser polisen ögonvittnen.

 • Klart: Söderberg och Pajulahti kvalade in till VM

  Deras resultat räcker till för deltagande i London.

  Ända in i det sista har finländska friidrottsvänner nervöst fått vänta. Men nu är det klart att både David Söderberg och Arttu Pajulahti får delta i VM.

 • Karpar räddar åländsk sjö

  Över 300 gräskarpar ska rensa Tjudö träsk på sjögräs.

  Över 300 gräskarpar ska beta bort sjögräs från botten på Tjudö träsk på Åland. Det är samfälligheterna och boende kring sjön som satsat 50 euro per fisk för att förbättra vattenkvaliteten.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Åboland

 • Svenska räddningshelikoptern viktig också i Finland

  Nu föreslås utökat räddningssamarbete över Kvarken.

  Räddningshelikoptern från Umeå i Sverige var först på plats i samband med båtolyckan vid Ritgrund i Kvarken i måndags. Åtta personer var i fara efter att en större motorbåt hastigt sjönk efter en grundstötning. Olyckan aktualiserar igen diskussionen om en räddningshelikopter borde placeras i Österbotten.

 • Bytesbörsen 25 juli

  Veckans bytesbörs är späckad med fynd.

  Dieselmotorer, tomatplantor, duschväggar och elapparater. Veckans bytesbörs är späckad med fynd.

 • Unik utgrävning ner i Finlands första stad

  Arkeologerna lovar att alla deltagare i Åbo hittar något.

  Vid tiden för Åbo brand, år 1827, fanns två stenhus på platsen där man nu gräver. Branden var så total att folk tappade tallrikar och andra föremål, så arkeologerna kan lova att alla som deltar i kursen hittar något.

 • Prillan plingar på: Brännskär

  Kan prillan avliva en fisk?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det andra avsnittet besöker hon Brännskär

 • Sopsamlande bommar sätts i Aura å

  Ger uppfattning om problemets omfattning.

  Sopor som hamnar i haven är ett växande problem och Östersjön är inget undantag. Denna vecka placeras två sopsamlingsanordningar i Aura å. De ska ge en uppfattning om problemets omfattning.

 • Extraordinär räddningsoperation i Salo

  Tjuren Aonghas räddad efter en lång räddningsinsats.

  I Salo har en tämligen ovanlig räddningsoperation precis avslutats. Efter en lång räddningsinsats har man till slut lyckats få upp tjuren Aonghas som hade fastnat i ett dike.

 • M/S Roope samlade in nästan 35 ton skrot

  Servicefartyget åkte runt i skärgården 3-6 juli.

  Under insamlingen som Sydvästra Finlands Avfallsservice och Håll Skärgården Ren tillsammans arrangerade i början av juli transporterades närmare 35 ton skrot och avfall bort från skärgården.

 • Färre arbetslösa i Egentliga Finland

  Antalet långtidsarbetslösa har också minskat på flera håll.

  Antalet arbetslösa i Egentliga Finland minskar. Antalet långtidsarbetslösa har också minskat i flera kommuner i regionen.