Hoppa till huvudinnehåll

Gratis kondomer föreslås för att stoppa hiv i Estland

Gratis kondomer föreslås för att stoppa HIV i Estland.
Gratis kondomer föreslås för att stoppa HIV i Estland. Bild: Yle / Gustaf Antell HIV-smitta,könssjukdomar,kondomer,Estland,Preventivmedel

I Estland sprider sig hivviruset snabbare än i något annat land i Europa. De flesta som smittas är lite äldre personer som inte vet hur sjukdomen smittar.

Mer oroväckande är att ungdomar får hiv och därför föreslår experterna nu gratis kondomer åt alla.

- Vi föreslår att dela ut gratis kondomer åt alla, säger Marie Abel från Förbundet för sexuell hälsa. Det skulle bli mycket billigare än att ta hand om alla de nya fall av hiv vi får årligen.

Samhällets utgifter för vård av hivsmittade uppgår till miljontals euro per år och stiger med knappt 1,5 miljon varje år.

Enligt en uträkning Estlands frivilligorganisationers förbund har gjort beräknas vården av landets över 9200 hivsmittade och aidssjuka kosta 45 miljoner euro per år. Eftersom alla inte tar sina mediciner blir notan ändå något mindre.

Inget om sex i skolan

Estland har redan i femton år varit Europas hivtätaste land. Problemet har främst ansetts bero på skolorna inte gav någon sorts sexualundervisning förrän mitten av 2000-talet.

- Det är typiskt för Estland att vi fortfarande har väldigt sexuellt aktiva personer som aldrig har fått lära sig ett ord om sex.

På Förbundet för sexuell hälsa hör de ofta personer säga att de inte behöver preventivmedel för att de inte mera kan bli gravida.

Enligt Abel finns det många myter och missförstånd och det finns tydliga skillnader mellan generationerna.

I Estland smittades 270 personer av hiv förra året, vilket är mer än hundra fler än i Finland. Andelen drogmissbrukare och prostituerade har minskat.

Gratis kondomer åt alla är bara en del av lösningen och mindre viktig än fortsatt informationsarbete.

Kondomerna skulle främst hjälpa under 25-åringarna.

- De vet tillräckligt om hiv, men en kombination av att de har lite pengar och att det känns pinsamt att köpa kondomer gör att viruset sprids också bland dem.

Experter, pengar och politiker finns

Marie Abel ser ändå optimistiskt på framtiden.

- Vi vet vad som måste göras, menar hon.

Estland har kunniga experter och regeringen har budgeterat tillräckligt med pengar.

- Men vi har inte en samordnad strategi, utan alla institutioner och organisationer jobbar med egna projekt.

Just nu jobbar parlamentet på en ny flerårig strategi och inget parti har öppet talat för att minska på resurserna till hivbekämpningen och -vården.

- Ger politikerna oss en gemensam strategi och någon som ser till att den inte göms längst ner i skrivbordslådan så får vi ner de nya hivfallen på europeisk medelnivå.

Frågan om gratis kondomer kan, trots experternas förslag, falla utanför den strategin.

- Det är förstås viktigt för oss att kondomer är lättillgängliga för alla, säger understatssekreterare Ivi Normet från socialministeriet till den estniska rundradion ERR, men några massdonationer av gratis kondomer planerar vi inte.

Läs också