Hoppa till huvudinnehåll

It-attacken mot Försvarsministeriets webbplats har upphört

Försvarsministeriet
Försvarsministeriet Bild: Skärmdump / defmin.fi försvarsministeriet

Försvarsministeriets webbplats angreps i exakt fyra timmar på tisdagen. Det handlade om en såkallad överbelastningsattack.

It-attacken började klockan 12.30 och gjorde alltså att webbplatsen överbelastades när trafik skickas i alltför snabb takt till den server som sajten ligger på.

I praktiken innebär det här att den vanliga webbplatsen inte var tillgänglig, och att nätverkstrafiken dirigerades till en enkel reservsida.

- Vi gör det här för att trygga medborgarnas tillgång till information, sade Försvarsministeriets kommunikationsdirektör Max Arhippainen.

Ministeriet kan inte i det här skedet uttala sig om varifrån it-attacken kom, eller hur mycket trafik det handlade om.

Inte heller Cybersäkerhetscentret har mer information att ge, annat än att det endast verkar vara Försvarsministeriets sajt som angreps.

För två veckor sedan utsattes ministeriet av en liknande överbelastningsattack som pågick i 4-5 timmar, och då var också andra myndigheter drabbade.

- De här attackerna kommer lite väl ofta, kommenterar Kristian Vakkuri, specialsakkunnig på Försvarsministeriet.

Också Soneras webbplats har haft problem under tisdagseftermiddagen men enligt företagets kommunikationschef Tatu Tuominen beror det på interna nätverksproblem.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes