Hoppa till huvudinnehåll

Jakt på cigaretter urartade i anlagd butiksbrand

Statens ämbetshust i Mariehamn.
Rättegången hölls i Ålands tingsrätt som finns i statens ämbetshus i Mariehamn. De två unga männen åtalas för grovt sabotage och krävs på skadestånd på drygt 635 000 euro. Statens ämbetshust i Mariehamn. Bild: Hasse Persson-Bru Åland,Mariehamn,ämbetshus

Idag stod de två männen åtalade för grovt sabotage i Ålands tingsrätt med skadeståndskrav på över 635 000 euro. Det var de berusade unga männens jakt på cigaretter som via en kedja av felbeslut ledde fram till en tragedi som kunde ha slutat långt mycket värre för de boende i huset.

Männen medger handlingarna och skadeståndsbeloppen, men bestrider brottsrubriceringen grovt sabotage och medger endast sabotage.

- Jag skulle göra vad som helst för att få det här ogjort, sa en av de åtalade vid dagens rättegång. Det är det värsta som har hänt i mitt liv och antagligen det värsta som kommer att hända mig.

Enligt de båda männens försvarare så var det jakten på cigaretter som fick de att bryta sig in i butikslokalen via ett skyltfönster. Och det var när de insåg att butiken hade övervakningskameror som händelseförloppet snabbt eskalerade.

Gata i Mariehamn.
Huset och bokhandeln efter renoveringen. I huset bor ett flertal äldre som måste evakueras till följd av branden. Gata i Mariehamn. Bild: Hasse Persson-Bru Åland,liscohuset,Mariehamn

För att dölja sina egna spår har de försökt förstöra den elektroniska utrustningen och i ett sista desperat försök har de använt tändare för att sätta eld på potentiellt bevismaterial. Men situationen har snabbt gått över styr, när elden har spridit sig utom deras kontroll.

Alla boende som var på plats i huset lyckades evakueras utan skador. De sista personerna evakuerades dock med hjälp av rökdykare och gasmasker när brandröken var så svart och tjock att det inte gick att orientera sig i trapphusen. Butikslokalerna totalförstördes.

Dom i målet kommer den 6 april.

Text: Hasse Persson-Bru/Ålands radio&tv

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes