Hoppa till huvudinnehåll

Lagförslag mot rökning i bil med barn

Post-it lapp med texten "Förbud mot rökning med barn i bil"
Post-it lapp med texten "Förbud mot rökning med barn i bil" Bild: Yle/Mette Bergh Post-It,förbud,rökning (konserveringsmetod)

Social- och hälsovårdsministeriet har utarbetat ett lagförslag, som skulle förbjuda rökning i personbilar där det finns barn under femton år. Detta skulle komplettera förslaget om tobakslagen som gavs till riksdagen den 25 februari.

Den nya tobakslagen innebär bland annat att elektriska cigaretter jämställs med vanliga, att försäljning av tobaksprodukter via nät- och distansförsäljning förbjuds och att cigaretter smaksatta med till exempel mentol tas bort från marknaden.

Förbud mot att röka i bilen med barn skulle minska att barn utsätts för passiv rökning. Enligt förslaget skyddar förbudet barn mot tobaksröken och dess hälsorisker.

Lagförslaget är på remissrunda och regeringen ska ge propositionen till riksdagen den 7 april. Det är meningen att lagen träder i kraft 20.5.2016.

Polisen har inte ännu funderat på hur övervakningen av en sådan här lag skulle gå till.

– Vi kommer att ta beslut om lagen träder i kraft. Högst sannolikt utarbetar vi någon form av övervakning, säger Jukka Matilainen, kommunikationsexpert på polisen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes