Hoppa till huvudinnehåll

Lugnt på Helsingfors-Vanda flygplats

På Helsingfors-Vanda flygplats kunde man i dag inte märka att terrordådet i Bryssel skett. Det var en vanlig vardagseftermiddag och många resenärer hade inte ens hört om dådet.

– Jag har inte hört om det här förrän nu och det inverkar inte på min säkerhetskänsla. Jag litar på att säkerhetsåtgärderna är i skick, säger Mirja Haapanen

På flygplatsen hade man intensifierat säkerhetsåtgärderna.

– Vi har nu inlett säkerhetsåtgärder som motsvarar dem efter attackerna i Paris. Vi kontrollerar extra noggrant bagage som verkar vara övergivet och patrullerar för att se om någonting är på gång, säger Tuomo Kivikari, som är ansvarig för företagssäkerhet vid Finavia.

Attacken i Bryssel skedde vid en check-in desk, alltså innan säkerhetskontrollen. Kivikari säger att det inte finns mycket man kan göra åt det.

– Vi har fattat beslutat att vi inte kommer med extra åtgärder här i Finland. Flygplatspersonalen har inga befogenheter, och polisen anser inte att det behövs. Vi följer med situationen och förändras den tänker vi om.

Vim Ver Waest skulle flyga till Bryssel i dag för att ta sig hem till Antwerpen, men alla flyg till Bryssel var inställda.

– Vi försöker åka via Düsseldorf. Det är bäst att inte åka via Bryssel nu.

Han säger att Belgien har känts säkert fram tills nu.

– Det har kännats lugnt, men med tanke på den senaste veckans händelser var det här kanske inte helt oväntat, säger Ver Waest.