Hoppa till huvudinnehåll

Pargas veterinärmottagning finns nu vid Kyrksundet

Pargas veterinärmottagning på Urlundsvägen.
Pargas veterinärmottagning finns nu i baracker på Urlundsvägen. Pargas veterinärmottagning på Urlundsvägen. Bild: Yle/Lotta Sundström pargas veterinärmottagning

Veterinärmottagningen i Pargas har flyttat in i en ny lokal på Urnlundsvägen 4. Mottagningen kommer att vara inhyst i baracker intill Kyrksundet i åtminstone i fem år.

Orsaken till flytten är att den tidigare lokalen på Elmgrensvägen nu saneras för att sedan tas i bruk av Skärgårdens Kombi.

Veterinär Seija Rahkola tycker det är positivt med en fräsch och frisk lokal. För många av kunderna är mottagningen till och med på gångavstånd.

- Det ser riktigt bra ut. Men det är relativt små utrymmen så jag hoppas vi ska rymmas och jobba här, säger Rahkola.

Ännu ser barackerna ut som de vanligen gör, men snart ska de smälta in i sin omgivning lite bättre. Teknisk disponent Jari Salminen berättar att baracken ska få ett skal och se ut som många av grannhusen: gula träväggar och svart åstak.

Arrendeavtalet är femårigt, men Salminen tror att mottagningen kan få stanna på platsen också efter det.

- Platsen är idealisk, säger Salminen.

Pargas veterinärmottagning.
Snart ska allt vara på sin plats i barackerna. Pargas veterinärmottagning. Bild: Yle/Lotta Sundström pargas veterinärmottagning

Enligt Rahkola lämpar sig lokalen rätt så bra för mottagningens behov, även om den kunde vara större. Största delen av mottagningens patienter är hundar och katter, men Rahkola träffar också en lång rad andra djur i sitt jobb.

- Det finns en hel del hästar här, vi sköter nötkreatur och ganska ofta får. Vi stöter också på bland annat getter, kaniner och till och med en anka kom in en gång. Så finns här också två gårdar med alpackor, så det är ganska omväxlande.

Veterinärerna vid mottagningen i Pargas gör också hembesök på gårdar och till stall.

- Huvudsakligen ägnar vi förmiddagen åt mindre djur, medan eftermiddagen ofta går till att besöka gårdar och stall, berättar Rahkola.

Vid smådjursmottagningen tar veterinären hand om djurens grundhälsovård och utför också mindre operationer, till exempel kastrering, sterilisering och borttagning av mindre utväxter. Det tas också prover som skickas till laboratorieundersökning på annan ort.

Pargas veterinärmottagning.
Ett undersökningsbord och operationsbord för mindre ingrepp samsas om utrymmet på smådjursmottagningen. Pargas veterinärmottagning. Bild: Yle/Lotta Sundström pargas veterinärmottagning

Rahkola har jobbat på mottagningen sedan förra sommaren, och innan det i några etapper. Hon trivs bra med jobbet och djurägarna i Pargas får beröm.

- Här finns många olika djurarter och trevliga patienter. Och jag tycker det är väldigt trevligt att människor här tar så väldigt bra hand om sina keldjur och ser till att de får den vård de behöver när de är sjuka, säger Rahkola.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland