Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö träffar Putin i dag

Presidenterna Niinistö och Putin i Novo-Ogarjovo.
Presidenterna Niinistö och Putin träffades senast i Novo-Ogarjovo i juni 2015. Presidenterna Niinistö och Putin i Novo-Ogarjovo. Bild: Yle / Kerstin Kronvall sauli niinistö

Finlands och Rysslands presidenter möts igen, då president Sauli Niinistö träffar president Vladimir Putin i dag. Niinistö blev inbjuden till Moskva av Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev i samband med säkerhetskonferensen om Syrien i München i februari. Presidenterna har träffats årligen, senast besökte Niinistö Putin i juni i fjol.

- President Niinistö har sökt och tagit sin plats som den som leder Finlands Rysslandspolitik, bedömer forskardoktor Jussi Lassila från Alexandersinstitutet vid Helsingfors universitet. Det är mycket välkommet.

I går levererade Finnairs tidigare VD, Stockmanns nyvalde styrelseordförande Jukka Hienonen, en bredsida mot landets högsta politiker, tjänstemän och näringslivsledare, då han sa att det saknas folk som begriper sig på Ryssland.

Jussi Lassila är benägen att hålla med. Undantaget är just president Niinistö, som på eget initiativ till exempel har ringt president Putin flera gånger för att diskutera svåra frågor som Krim och Ukraina.

- Niinistö är uppriktigt intresserad av Ryssland, säger Lassila, men i övrigt har de långa linjerna förändrats. Den gamla generationen, som kunde sitt Sovjetunionen och sitt Ryssland, är inte med på samma sätt. Man kan skönja ett förringande av Rysslandsrelationerna hos dagens politiker. Pratet om goda bilaterala relationer har blivit liturgi. Regeringen har inte profilerat sig som vidare intresserat av Ryssland, utan inriktar sig mer på EU. Det är oklokt, i synnerhet nu när EU är i en djup kris.

Jussi Lassila, forskardoktor på Alexandersinstitutet vid Helsingfors universitet.
Jussi Lassila är forskardoktor vid Alexandersinstitutet. Jussi Lassila, forskardoktor på Alexandersinstitutet vid Helsingfors universitet. forskardoktor,Helsingfors universitet,Ryssland

"Vi gömmer oss bakom EU"

Finland borde vara mera själviskt i frågor som gällande Ryssland, fast vi hör till EU, säger Lassila. Nu verkar Finland ofta tycka att vi inte kan göra si eller så, eftersom resten av EU tycker på 28 olika vis. Vi gömmer oss bakom EU. Det är kanske ett typiskt problem för små länder, men det är inte bra om alla våra östrelationer ska skötas av EU.

Finland borde inte förlora sig i alla institutionella ramverk, utan tänka mer långsiktigt på sin egen nytta. Det märks nog om man försummar en relation, då finns det ingen att vända sig till den dagen det skulle behövas. Det behövs definitivt ett större Rysslandskunnande bland finländska påverkare, säger Lassila.

Finland borde vara mer själviskt då det gäller Ryssland fast vi är med i EU― Jussi Lassila

- Våra nuvarande politiska ledare är kanske inte naiva, men verkar vara oförstående i det här avseendet. Ryssland har alltid funnits som vår granne, och kommer inte att försvinna någonstans. Det skulle definitivt finnas utrymme för en annan Rysslandspolitik än den nuvarande. Vi skulle må bra av en större förståelse för varför Ryssland agerar som landet gör, säger Lassila.

När det gäller Ukraina kan man nästan se en principiell ovilja att förstå Ryssland, tycker Lassila.

- Krim är förstås svårt att "förlåta", men icke desto mindre är det oklokt att driva in Ryssland i ett inrikespolitiskt hörn. Det finns de som påstår att vi snart kan vänta oss att situationen i östra Ukraina igen eskalerar. Det är inte gott att veta, men det lönar sig att vara alert, och förstå upplägget, fast det kan synas motstridigt. Enligt de senaste uppgifterna från det oberoende forskningsinstitutet Levada har till exempel förtroendet för Putin sjunkit - samtidigt som andelen ryssar som vill se honom fortsätta som president efter år 2018 har stigit.

Presidenterna Niinistö och Putin ska på tisdag eftermiddag diskutera bilaterala frågor som till exempel gränssamarbete och internationella frågor som Syrien och Ukraina. Dessutom är det arktiska samarbetet på agendan.

Rysslands operation i Syrien - delvis en uppvisning

Rysslands operation i Syrien varade i fem och en halv månad, tills Ryssland drog sig tillbaka förra veckan. Man deklarerade att man hade uppnått det man ville - varje bomb hade enbart träffat sitt mål, och Ryssland hade banat väg för fredsprocessen. På rysk hemmaplan såg det bra ut, säger Lassila: massmedierna kunde fyllas med krigsnyheter, och Ryssland kunde demonstrera sin arsenal med uppvisningar som hette duga.

- Det var bättre än en krigsövning, har Putin kommenterat Rysslands Syrieninsats.

Vi skulle må bra av en större förståelse för varför Ryssland agerar som landet gör.― Jussi Lassila

Samtidigt kom Ryssland igen att sitta med vid de stora borden med bibehållen trovärdighet.

Här finns samtidigt en krass ekonomisk sida, säger Lassila. Flera ekonomiska forskare säger att det i år blir slut på sabelskramlandet, av den enkla anledningen att Ryssland inte har råd. Den ekonomiska situationen förvärras, och den politiska goodwill på hemmaplan som insatsen i Syrien gav den ryska regimen började bli uttömd.

Samma gäller till exempel Krim - på tvåårsdagen av annekteringen nyligen fanns det inte ett spår av den berusande förtjusning som då Krim annekterades. I år blev firandet en flopp. Hälften av deltagarna gick hem i mitten, och de flesta som hade kommit var pensionärer.

Inte många deltog i firandet av 2-årsdagen för ockupationen av Krim i Moskva den 18 mars 2016.
Det var inte många som deltog i firandet av 2-årsdagen för ockupationen av Krim i Moskva den 18 mars 2016. Inte många deltog i firandet av 2-årsdagen för ockupationen av Krim i Moskva den 18 mars 2016. Bild: MAXIM SHIPENKOV / POOL Moskva,firande,ockupation (militär),Krim,Ryssland

Arktis på agendan

Rysslands geopolitiska tänkande syns också när det gäller Arktis, och samarbetet där är något som Niinistö och Putin väntas diskutera. Ingen ska tro att Ryssland tänker sitta sysslolös och vänta på att någon annan utnyttjar de möjligheter som nu öppnar i och med klimatförändringen, säger Lassila.

Nordostpassagen är öppen mycket längre i dag, Ryssland har öppnat gamla baser på Arktis, och satsar på både borrning och forskning. En internationell flytande forskningsstation, Arktika 1, planeras för nästa år, enligt tidningen Barents Observer.

Också Finlands president Sauli Niinistö är intresserad av Arktis. Då Niinistö nyligen besökte Japan kom man överens om att utöka det finsk-japanska samarbetet gällande den norra sjövägen och Barentsområdet. När Niinistö i maj åker till USA för ett möte med president Obama är Arktis också på agendan.

Handelsförbindelserna bekymrar

I delegationen från Finland deltar också näringsminister Olli Rehn (C), som träffar sin kollega Alexej Uljukajev.

De ska främst diskutera hur handelsrelationerna kunde förbättras - på ett par år har Rysslands andel av Finlands export sjunkit till sex procent. Orsaken är bland annat EU:s sanktioner och Rysslands motsanktioner.