Hoppa till huvudinnehåll

Rebecka Holm: Ingrip när rasister retar barn

Rebecka Holm utsätts ibland för rasism.
Rebecka Holm möter mindre öppen rasism nu än när hon var barn. Rebecka Holm utsätts ibland för rasism. Bild: Yle / Victoria Wirén rebecka holm,rasism

- Det värsta är när ingen runt en säger någonting. Det skulle vara viktigt med någon sorts civilkurage, att barn skulle kunna lita på att någon ställer upp för dem i sådana här situationer.

Rebecka Holm berättar att det som barn var svårt att förstå vad som riktigt pågick då okända människor reagerade på hennes hudfärg.

Från och med att hon var kring åtta år gammal kommer hon ihåg att hon när som helst kunde råka ut för elaka kommentarer och utskällningar av obekanta människor. Ofta kunde det ske i bussen, metron eller på annan allmän plats.

I en situation där ett barn råkar ut för rasism - och speciellt då det är vuxna som är elaka - är det viktigt att barnet upplever att andra människor reagerar.

Det behövs inga hjältedåd

Rebecka Holm säger att det kan räcka med att fråga barnet om allt är okej eller på något annat sätt markera att man har noterat det som skedde och att barnet inte är helt ensam och skyddslös.

- Jag minns en gång att en kvinna tog mig i handen och sedan satt jag bredvid henne på metrobänken. Det var allt som krävdes.

Många kan låta bli att ingripa av rädsla för att själv bli indragen i ett gräl. Holm säger att det inte krävs så mycket och att man inte behöver konfrontera rasisten.

- Det kan vara bara en liten gest som visar barnet att du är säker här och att någon kommer att skydda dig om det blir värre.

Vuxna trakasserar barn för att de är lätta offer

Rebecka Holm är nu 19 år gammal och nu när hon är vuxen får hon oftare än förr röra sig på allmän plats utan att utsättas för öppet rasistiska angrepp eller tillmälen.

- Obehagliga situationer var vanligare när jag var liten. Det beror säkert på att jag har blivit äldre och att människor inte vågar konfrontera andra vuxna på samma sätt som de vågar säga åt barn.

Barn har svårare att försvara sig och det är därför frustrerade att människor ofta väljer att ta ut sin ilska på dem, menar Holm. Fortfarande möter hon fördomar.

- Man vet att meningen är att såra eller att indirekt säga någonting, men de vågar inte säga det på samma sätt som åt ett barn.

Ledsen i flera dagar

Då Rebecka Holm möter rasism blir hon ibland arg och ibland ledsen, oftast både och.

- Det förstör några dagar. Det är ingen liten grej, ingenting som man tänker på i tjugo minuter och sedan mår man bra igen.

Ju flera gånger man utsätts för rasism, desto tyngre blir det, menar Holm.

Själv tycker hon ändå att hon har det betydligt bättre ställt än många andra med exotiskt utseende. För barn i invandrarfamiljer kan det vara betydligt värre om så gott som alla finländare i omgivningen ter sig fientliga eller nedvärderande.