Hoppa till huvudinnehåll

Resenärer i Åbo vill inte låta sig skrämmas

Åbo flygplats.
Resenärer på flygfältet i Åbo. Åbo flygplats. Bild: Yle/Lotta Sundström Åbo flygplats,semester,semesterresor,flygresor,flygplan,Resande och pendling,turism

På tisdag eftermiddag flockades förväntansfulla resenärer på Åbo flygplats, även om terrordåden i Bryssel kastade en skugga över ivern att komma iväg. Planet från Teneriffa skulle snart anlända med brunbrända resenärer för att sedan föra nästa grupp till värmen över påsken.

Många av resenärerna Yle Åboland som pratade med hade morgonens händelser på flygplatsen i Bryssel i tankarna, men resenärerna var ändå rätt så eniga om man inte kan låta terrordåd få en att stanna hemma.

Carita Bergman tvekade inte då det var dags att åka på semesterresa.

- Nu var det ju lite fundersamt först men nog tror jag att allt är okej. Planet åker inte den vägen alls, så jag är inte orolig på något vis, säger Bergman.

Bergman berättar att hon reser utomlands en eller två gånger per år. Händelser som bombattentaten i Bryssel och Paris påverkar reseplaner och val av resemål.

- Jo det är klart det. Ifjol beslöt vi att vi inte alls far, berättar Bergman.

Bergman var då på väg till Turkiet men säger att det i dagens läge inte längre är ett land hon skulle åka till.

Åbo flygplats.
Åbo flyplats. Åbo flygplats. Bild: Yle/Lotta Sundström Åbo flygplats

Jukka Haavisto låter sig inte påverkas av morgonens terrordåd och övervägde inte att stanna hemma.

- Nej det påverkar mig inte, det händer överallt. Olyckor kan inträffa också hemma, säger Haavisto.

Haavisto reser ett par gånger i året, gärna till ställen med trevliga vandringsleder. Bombdåden i Bryssel och Paris påverkar inte Haavistos resplaner, men en del turistmål nära mellanöstern vill han undvika.

- Det har hänt en del i turistmål i den regionen så jag har tänkt att jag inte åker dit, det finns ju andra ställen också, säger Haavisto.

Säkerhetskontroll på Åbo flygplats.
Finavia har höjt säkerheten vid landets flygplatser efter terrordåden i Bryssel. Säkerhetskontroll på Åbo flygplats. Bild: Yle/Lotta Sundström säkerhetskontroller,flygplatser,flygfält,Åbo flygplats

Flygresor en del av jobbet

Utanför flygplatser väntar Daniel som ska åka hem till England via Helsingfors. Han säger att han är mycket orolig men att det inte är mycket han kan göra, att resa mycket är en del av hans jobb.

- Jag är tvungen att ta risken. Det skulle vara skönt att veta att man agerar och gör någonting åt saken, men det känns som om ingenting görs, säger Daniel om flygsäkerheten.

En kvinna som väntar på sina släktingar som ska följa med på semesterresan berättar att hon är ganska nervös.

- Nog är det lite nervöst, det kan inte hjälpas. Det är som om man bara väntar på att det ska hända något liknande i Finland. Hoppas inte, säger damen.

Att inhibera resan var ändå inte ett alternativ, Teneriffa känns som ett tryggt resemål.

"Ingen orsak till panik"

Tuomo Kallunki återvände till Åbo efter en semesterresa. Då han steg ombord på planet tidigare samma morgon hade han inte ännu hört om bombattentaten i Bryssel.

- Jag fick veta vad som hänt först efter att vi landat, nog är det lite skrämmande, säger Kallunki.

Terrordåd har i det stora hela inte påverkat Kallunkis resplaner, men en del resmål vid Medelhavet väljer han bort. Kallunki ser ingen orsak att till att inte längre våga resa.

- Jo, man vågar nog. Inte finns det någon orsak till panik även om tråkiga saker händer, säger Kallunki.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland