Hoppa till huvudinnehåll

Vad bestod Jesu sista måltid av?

Nattvarden av da Vinci
Nattvarden av da Vinci Nattvarden av da Vinci Bild: Yle/Public domain Nattvarden,Leonardo Da Vinci,Jesus,Jesus Kristus,Nya Testamentet,påsk,Påskveckan,måltider,Jesu sista måltid

Vi går mot påsk och i många familjer förbereder man en helg med målade ägg, ugnsstekt lamm och kanske memma eller pascha till efterrätt. Vad åt då Jesus och lärjungarna vid den sista måltiden?

Jesus sitter vid ett dukat bord omgiven av sina tolv lärjungar. Tidigare under dagen har Jesus bett lärjungarna ordna den gemensamma måltiden i ett avskilt rum, i ett hem, någonstans i Jerusalem. Det är det osyrade brödets första högtidsdag, då judarna firar Seder till minnet av uttåget ur Egypten.

Lärjungarna är upprörda och konversationen går het. En är strax på väg ut för att räcka över mästaren till romerska soldater, en annan skall förneka honom tre gånger innan gryningen. Den upprymda stämningen kan tydligt utläsas i Leonardo da Vincis väggmålning Nattvarden från 1498, det förmodlingen mest berömda verket över Jesu sista måltid.

Självporträtt av Leonard da Vinci
Självporträtt av da Vinci Självporträtt av Leonard da Vinci Bild: Yle/Public domain Leonardo Da Vinci,självporträtt,1400-talet

Leonardo da Vincis italienska måltid

I Leonardos väggmålning är bordet dukat med en vit linneduk, tallrikar av tenn och vinglas. De viktigaste detaljerna ur kristen synpunkt syns tydligast, brödet och vinet. På bordet står två stora serveringsfat fyllda med mat. På fatet till vänster ser vi ett antal hela fiskar, men enligt konst- och mathistorikern John Varriano visar tre mindre serveringsfat till höger bitar av grillad ål toppad med skivad apelsin och frukter, möjligen granatäpplen.

Trots att det här är ett av världens mest berömda mästerverk är det långt ifrån historiskt korrekt. Leonardo da Vincis nattvard är nämligen en italiensk renässansmiddag.

Huvudrätten är grillad ål

Efter att Bartolomeo Sacchis (1421 – 1481) eller Platinas mycket populära kokbok De honesta voluptate et valetudine kommit ut 1474, blev det riktigt trendigt med kombinationen apelsin och fisk. Platinas kokbok fanns dessutom i Leonardo da Vincis bokhylla.

Platina publicerade flere recept för ål: grillad, stekt, kokt och bakad i pajdeg. Den grillade ålen i Nattvarden kan ha tillretts med hjälp av följande recept i De honesta voluptate, bok 10.

"När ålen är fångad, skinnad och rensad, skär den i tillräckligt stora bitar, trä på ett spett och grilla dem väl nära eldstaden med lagerblad och salvia mellan bitarna. Fukta ständigt köttet med saltlagen som kallas salimola. När ålen är nästan klar, täck bitarna med mjöl eller smulat bröd i vilket du strött kanel och salt. Om du vill koka ålen, gör det grundligt med persilja, salvia, några lagerblad och täck med verjuice och peppar".

Det är möjligt att Leonardo blev inspirerad av Platina, men övertygad efter att ha ätit en portion grillad ål hos sin mecenat Ludovico Sforza i Milano kort före han påbörjade målandet av Nattvarden.

John Varriano har dessutom studerat da Vincis inköpslistor som nämner pepparkryddat bröd, ål och aprikoser.

Fresk från Kremitovski kloster
1500-tals fresk från Kremitovski kloster i Bulgarien Fresk från Kremitovski kloster Bild: Yle/Public domain nattvard,Bulgarien,Kremikovtsi Monastery,Jesus,Kristi Lärjungar,lärjungar,Jesu sista måltid,måltider,fresker,väggmålningar,1500-talet

Bittra örter, fruktsås och osyrat bröd

Nattvarden är ett typiskt verk av sin tid. Renässanskonstnärer använde ofta historiska texter som inspirationskällor. Ambitionen var inte att ordagrant återskapa textens innehåll utan att måla starka uttryck, fantasifulla miljöer och överflödiga detaljer kopierade från antiken. Nattvarden speglar snarare 1400-talet än tiden för vår tideräknings början.

Vad borde Leonardo da Vinci då ha dukat upp om han hade valt att måla en judisk påskmåltid istället för en italiensk renässansmiddag?

Bibelns beskrivning av själva måltiden är bristfällig. Vi får veta att de åt bröd och drack vin, men för att få en djupare inblick måste vi se närmare på den judiska påsken (pesach), judiska matregler (kashrut) och det romerska kökets influenser,

Det teologiska utgångsläget är att Jesus och lärjungarna dukade upp för en sedermåltid, som åts den första eller andra dagen av pesach.

Till en traditionell sedermåltid hör ett visst antal rätter som äts i en viss ordning enligt formuläret Haggada.

Sedermåltidens meny

Rätterna är Maror och Chazeret, d v s fat med besk sallad och beska örter, t ex vattenkrasse eller källfräne, cikoria eller vägvårda, romansallad, taggsallad, pepparrot och charchavinah, tolkad som martorn, någon sorts tistel eller ärtväxt.

Salladen och örterna äts råa och doppas i Charoset (även skrivet haroseth), en söt pasta av nötter, frukter, vin och kryddor som ställs i mitten på tallriken. Charozet äts också som pålägg på det osyrade brödet, Matzah.

Matzah eller osyrat bröd
Matzah - osyrat bröd Matzah eller osyrat bröd Bild: Yle/Public domain pescha,bröd,Seder,måltider,Judiska köket,Judisk festkalender,påsk

På bordet finns också Karpas, d v s färska grönsaker (t ex selleri, rå lök, kokt potatis) och örter (t ex kruspersilja) som doppas i salt vatten eller vinäger, Baytsah, ett rostat ägg och Z'roar, en ugnstekt lammlägg. I vissa familjer äts varken det rostade ägget eller lammet, men däremot ett hårdkokt ägg.

Evangelierna nämner endast bröd och vin, så lärjungarna kan ha lagt till eller ersatt sederrätter med mat som ingick i en vanlig, judisk måltid, t ex stekt tilapia (musht), grön lök (salladslök, vårlök eller piplök), oliver, honung samt torkade dadlar och fikon. Yoghurt, ostar eller andra mejeriprodukter var däremot inte tillåtna enligt matreglerna.

Mosaik av Jesu sista måltid
Mosaik av Jesu sista måltid. Mosaik av Jesu sista måltid Bild: Yle/Public domain Jesu sista måltid,påsk,Påskveckan,Kristi Lärjungar,lärjungar,måltider,viner,bröd,nattvard,Mosaikarbete,Mosaik

Romerska influenser

Redan 6 f.Kr. hade en stor del av det geografiska område vi idag känner som Libanon, Palestina och Israel blivit delar av den Romerska republiken. I sin forskning om den sista måltiden tror de italienska arkeologerna Generoso Urciuoli och Maria Berogno, att måltiden även kan ha haft romerska inslag.

Förutom att studera bibelverser, arkeologiska data samt judiska och romerska skrifter konstruerade arkeologerna två måltider ur Nya Testamentet: bröllopet i Kana, där Jesus sägs ha förvandlat vatten till vin och Herodes Antipas bankett, där Johannes döparen blev halshuggen. De fann att vin, bröd och tzir, d v s en tjock fisksås ingick i bägge måltider.

Fisksås (garum, liquamen, tzir) och kryddat vin (conditum, mulsum) var två delikatesser romarna tog med sig var än de drog fram. Fisksåsen var en smaksättare som kan jämföras med dagens salladsdressing, vinägrett eller ketchup och kryddat vin förgyllde alla tillfällen. Romarna kryddade vin med bl a honung, peppar, mastix, lager, saffran och marinerade dadlar.

Vin och bröd hörde till varje måltid, men arkeologerna är övertygade om, att Jesus och lärjungarna kan ha ätit z'roar, stuvade bönor, oliver, maror, matzah, tzir, dadlar och druckit kryddat vin.

Jesu sista måltid av Tintoretto.
Jesu sista måltid av Tintoretto. Jesu sista måltid av Tintoretto. Bild: Yle/Public domain Tintoretto,Jesu sista måltid,måltider,Kristi Lärjungar,lärjungar,bildkonst,bildkonstnärer

Lamm eller inte lamm

Inför seder slaktades offerlamm i Jerusalems tempel. Lammen slaktades på eftermiddagen, tillreddes i närheten och bars sedan hem. Lammet åts sedan samma kväll och natt.

Religionsforskare ifrågasätter om lamm verkligen ingick i Jesu sista måltid. Forskarna misstänker att själva måltiden kunde eller rent av skulle ha ägt rum dagen innan det traditionella offerlammet slaktades i templet.

Denna tanke stöddes av bl a påven Benedict XV (2007) med hänvisning till att gesten skulle ha förstärkt symboliken av att det var Jesus som var offerlammet. Hypotesen får ett visst stöd av det faktum, att sällskapet var fattigt och knappast hade råd med ett helt lamm, möjligen läggen som var en billigare slaktdel och som hör till sedermåltiden.

Domenico Ghirlandaios fresk av Jesu sista måltid
Domenico Ghirlandaios fresk av Jesu sista måltid. Domenico Ghirlandaios fresk av Jesu sista måltid Bild: Yle/Public domain Domenico Ghirlandaio,Jesu sista måltid,måltider,lärjungar,Kristi Lärjungar,Jesus,renässansen,bildkonstnärer,1400-talet

Den sista måltiden i bildkonsten

Leonardo da Vinci är ingalunda den enda bildkonstnären som har varit liberal i sin tolkning av Jesu sista måltid. Andrea del Castagno och Domenico Ghirlandaio målade varsin fresk med samma motiv och perspektiv redan ett halvt sekel före da Vinci.

Måltidens ingredienser kan variera kraftigt mellan verk och verk. Gemensamma nämnare är bröd och vin, men ibland ser vi jästa bröd som liknar semlor eller limpor, då de snarare borde vara ojästa, ljusa flatbröd.

På vackert dukade långbord med fina linnedukar är vinet upphällt i karaffer och vinglas. Konsthistoriker menar att bordet i Jerusalem troligen var dukat med tallrikar, skålar och bägare i sten, då man trodde att de inte förde med sig orenheter. Leonardo da Vinci dukade sitt matbord med tallrikar av tenn, knivar och bordställ med vatten samt individuella vinglas och skålar att skölja fingrarna i.

I evangelierna står det klart och tydligt att sällskapet låg till bords, medan konstnärer ofta placerat sällskapet sittandes runt ett rektangulärt långbord med Jesus i mitten. Rådande sed var att ligga på britsar eller stora dynor på golvet. De låg sannolikt runt ett bord med britsarna formade som en hästsko. Jesus var värd och låg på britsen till vänster.

Enligt seden åt värden och hedersgästen ur samma skål. Den här kvällen var Jesus värd och Judas hedersgäst. I Johannesevangeliet läser vi att Jesus doppade brödet, kanske i vin eller charozet, och gav det till hedersgästen. Kort därefter hade de tolv lärjungarna blivit elva.

Jesus sista måltid av James Tissot.
Jesus sista måltid av James Tissot. Jesus sista måltid av James Tissot. Bild: Yle/Public domain Jesu sista måltid,James Tissot,1800-talet,lärjungar,Kristi Lärjungar,påsk,Påskhelgen,måltider

För mera information och vidare läsning om Jesu sista måltid:

Den sista måltiden i Nya Testamentets evangelier: Matt. 26:17-29, Mark. 14:12-26, Luk 22:7-38 och Joh 13:1-30.

John Varrianos engelska artikel om maten i Leonardo da Vincis Nattvarden.

John Varriano: Tastes and Temptations: Food and Art in Renaissance Italy (2009)

Matkrönikören Bob Leos kolumn om sedermåltiden på Jesu tid.

Wietse de Boer & Christine Göttler: Religion and the senses in early modern Europe (pdf) (2013), om bl a kombinationen fisk och frukt.

Arkeologen Generoso Urciuoli och Marta Berognos blogg Archeoricette om forntida mat.

Generoso Urciuoli och & Marta Berogno: Gerusalemme: l'Ultima Cena (2015), om forskningen kring Leonardo da Vincis Nattvarden.

Sällskapet för biblisk arkeologis (Biblical archaeology society) hemsida.

Stefan Greens blogg för exegetik och bibelteologi om bordsplaceringen vid Jesu sista måltid

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Strömsö söker ny kock

  Är du den passionerade matkreatören vi söker till vårt team?

  Är mat din största passion? Behärskar du matlagning på alla områden och har stor kunskap om olika råvaror? Gillar du dessutom att dela med dig av din kunskap åt andra? Då är just du den vi söker till vårt kreativa team.

 • Återanvänd schampoflaska och garn i ett armband

  Bli en superåtervinnare!

  Schampoflaskor och tvålförpackningar av hård plast är utmärkt pysselmaterial. De fungerar fint som botten till de här armbanden. Passligt pyssel att göra med barn och unga eller som små presenter att ge bort.

 • Vaklucka - lucka till isvak

  För regelbundet bad i vaken hela vintern.

  Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

 • Lekfulla fönsterdekorationer

  Rita direkt på fönstret och skapa magi!

  Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

 • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

  Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

  Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sig flera månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

 • Gör om gamla lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Lampa av betonglera

  Skulptera din egen lampskärm av lufttorkande lera.

  Med en hobbylera som ser ut som betong kan man fritt skulptera vad man vill. Leran torkar över natten och kan målas eller lackas vid behov. Här har Lee gjort en lampskärm samt dekorationsstenar med stämplad text.

 • Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

  Gör en egen unik lampskärm

  Den här lampskärmen gör Lee av skräpet från brända värmeljus och en gammal lampa. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.

 • Energikick med superpulver

  Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

  Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

 • Nyttiga nötter och eget nötsmör

  Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

 • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

  Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

  Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

 • Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

  Ett vitrinskåp av återvunna fönster och ett gammalt bord.

  Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

 • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

  Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

  Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.

 • Lyxig frukost med långbakad frukt

  En smakexplosion vid dagens viktigaste mål.

  Äpplen och päron bakade i låg värme över natten ger komprimerad fruktsmak till en lyxig frukost. Kommer man bara ihåg att ställa in dem i ugnen kvällen innan har man en ljuvlig upplevelse följande morgon. Knaprig mysli går snabbt att göra.