Hoppa till huvudinnehåll

Bedrägeriet - dansk thriller om ekonomisk brottslighet

Natalie Madueño som Claudia i dramaserien Bedrägeriet.
Natalie Madueño som Claudia i dramaserien Bedrägeriet. Bild: Christian Geisnæs Yle Fem,Natalie Madueño

Bedrägeriet (Bedrag) är en dansk thriller som tar oss in i den ekonomiska brottslighetens värld. I banker, på börsen och i styrelserummen. Den handlar om profithajar, bedragare, företagsledare och spekulatörer och de brott som de begår i jakt på rikedom och makt.

Det är en berättelse om ambitioner som korrumperar och om hur de organiserade kriminella tvättar svarta pengar.

Bedrägeriet berättar om vår värld som finanskrisen höll på att välta och som fortfarande står på rangliga ben och väntar på att nästa finansbubbla skall spricka så att en ny ekonomisk tsunami väller in över oss.

Naturligtvis handlar serien också om oss människor; Rika, fattiga, giriga, svindlare och bovar som gör allt vad vi kan för att skapa oss ett drömliv.

I serien följer vi den unga juristen Claudia, som trots att hon inte ens fyllt 30, snabbt kämpar sig uppåt i karriären. Tuff. Osentimental. Självsäker. Hon jobbar minst 70 timmar i veckan i Energreen, ett företag som är känt för sin innovativa verksamhet inom förnyelsebar energi och som växer så det knakar.

Vi följer också Mads, brottsutredare vid Nordsjällands polis, som av en tillfällighet upptäcker att ett av landets mest framgångsrika företag sysslar med olagliga affärstransaktioner.

I sin jakt på att få fram sanningen och kunna ställa de skyldiga till svars inleder han ett samarbete med siffernördarna vid polisens avdelning för ekonomisk brottslighet. Mycket snart inser han att det handlar om mycket större och våldsammare affärer än han någonsin kunde föreställa sig.

Och Nicky, en tidigare straffad 22-årig bilmekaniker, som egentligen lämnat det kriminella livet bakom sig för att i stället ägna sig åt sin lilla nya familj. Hans unga käresta födde deras son medan han satt i fängelse och då han blev fri skaffade hon ett jobb till honom i sin pappas bilverkstad.

Serien bygger inte bara på ren fiktion. Kan något ske, så sker det också i verkligheten.― Gjervig Gram.

Grundlig research men också fiktion

Serien var otroligt populär i Danmark och drog fler tittare än tredje säsongen av Bron. Serien har redan sålts till tre världsdelar. I Europa till Storbritannien, Portugal, Holland, Belgien och Luxemburg förutom de nordiska länderna. Dessutom visas den i Kanada och Australien. USA kommer att göra en egen tappning av serien.

Huvudförfattare är Jeppe Gjervig Gram, som också skrev manus till 14 av 30 avsnitt av den populära danska serien Borgen.

- Serien bygger inte bara på ren fiktion. Vi har gjort grundlig research. Kan något ske, så sker det också i verkligheten, säger Gjervig Gram.

- Vi skildrar människoöden som finns på olika sidor om lagen. Vi vill inte utpeka storkapitalet utan vi vill komma in bakom stängda dörrar och följa de giriga och makthungriga karaktärerna, som i serien befinner sig på båda sidor om lagen, berättar Gjervig Gram.

Seriens konceptuerande regissör är danska filmregissören Per Fly, som bland annat fick Nordiska rådets filmpris 2005 för sin film Dråpet.


Orginaltitel: Bedrag, Danmark
Repris från 2016
10 avsnitt
14 dagar på Arenan

I huvudrollerna ser vi Natalie Madueño, Thomas Bo Larsen, Nikolaj Lie Kaas och Esben Smed.

Den nya andra säsongen startar på Yle Fem 4.9.2017.

Seriens huvudpersoner

Claudia (Natalie Madueño) i Bedrägeriet.
Claudia (Natalie Madueño): Kan jag lita på dig? Claudia (Natalie Madueño) i Bedrägeriet. Bild: Christian Geisnaes. dramaserier,thrillerserier

Claudia
(Natalie Madueño)

”If your dreams don’t scare you, they are not big enough” står det på ett postkort på Claudias skrivbord. Det är hennes motto som hon lever efter varje dag. Claudia klättrar snabbt i karriären. Hon är stentuff, osentimental och beslutsam. Hon jobbar 70 timmar i veckan som jurist i landets snabbast växande företag, Enegreen, som är känt för sin innovativa verksamhet inom energiförsörjning och sina satsningar på förnybar energi. Hon har inte ens fyllt 30, men har redan uppfyllt många av sina drömmar och ambitioner. Men bakom varje uppfyllt mål, står där ett nytt och väntar bakom knuten.

Claudias följande utnämning kommer inte gratis. När Energreens karismatiska och beundrade VD, Sander, utnämner henne till en toppost anar hon inte att det bakom utnämningen av just henne finns en plan. Hon anar inte heller att inget i det framgångsrika och kända företaget är som det ser ut att vara.

Claudia är mamma till 7-åriga Bertram och delar omvårdnaden med exmannen Steen. Hon älskar Bertram, men vill absolut inte att rollen som mamma ska bromsa hennes karriär. De delar omvårdnaden så att Bertam bor hos Claudia 5 dagar och hos sin pappa 9 dagar.

Mads (Thomas Bo Larsen) i Bedrägeriet
Mads (Thomas Bo Larsen): Jag kommer att finkamma varenda vrå... Mads (Thomas Bo Larsen) i Bedrägeriet Bild: Christian Geisnaes dramaserier,thrillerserier

Mads
(Thomas Bo Larsen)

Mads är en polis av den gamla skolan och har sett det mesta. Han jobbar nu som utredare vid polisen på Nordsjälland, men är fortfarande lika egensinnig. Det leder till många konfrontationer, inte minst med hans chef Preben. Mads har nämligen en ovana att gräva så djupt att det drabbar honom personligen. I all synnerhet om det är tungt också på hemmafronten.

När Mads plötsligt ser tecken som tyder på att landets mest framgångsrika företag, Energreen, inte spelar med rent mjöl i påsen insisterar han gå till botten med saken.

I jakten på de skyldiga börjar han samarbeta med de poliskollegor som är specialiserade på ekonomisk brottslighet. Snart märker Mads och hans kollegor att saken är mycket större än de ens i sin vildaste fantasi kunde tänka sig. De för en ojämn kamp mot näringslivets toppar. Men Mads har blivit besatt av att lösa fallet.

Privat kämpar Mads en nästan lika omöjlig kamp.Mads bor med sin lilla familj i en överbelånad 70-tals villa i en förort. Hans fru Kristina, som Mads älskar över allt på jorden, har MS, en sjukdom som obönhörligt påverkar hela familjens vardag.
När Kristina blev sjukskriven är Mads lön familjens enda inkomst. Han vet att det är han som måste klara av det hela. Han beklagar sig inte och leker inte martyr, för familjen är det viktigaste han har.
Vad Mads inte vet, är att bedrägeri och girighet också hotar allt det fina därhemma.

Alexander "Sander" Södergren (Nikolaj Lie Kaas) i Bedrägeriet.
Sander (Nikolaj Lie Kaas): Jag är bara en enkel affärsman. Alexander "Sander" Södergren (Nikolaj Lie Kaas) i Bedrägeriet. Bild: Christian Geisnaes dramaserier,thrillerserier

Alexander "Sander" Sødergren
(Nikolaj Lie Kaas)

Sander är som född till företagsledare. Han har allt det en ledare behöver. Drive. Kallblodig beslutsamhet. Visioner. Respekt. Och så är han skicklig på att inspirera och få folk med sig. Han har just fyllt 40 men har världen för sina fötter.

Europas energimarknad svänger i takt med hans beslut. När Sander inte står i kamerornas ljus för ta emot pris för årets snabbast växande företag, flyger han i privatflyg till möten med investerare i New York, eller talar om framtidens energiformer i Abu Dhabi.

Sanders drömmar blev verklighet när han för 9 år sedan utsågs till VD för energiföretaget Energreen. Då var Energreen ”bara” Danmarks mest framgångrika företag inom energi-trading. Men med den energiska och ambitiösa direktören kastade företaget om och gjorde många storinvesteringar i grön energi, inte minst i vindmölleparker. Nu räknas Energreen inte bara till en av Danmarks mest intressanta företag i energibranschen utan till Europas. Omsättningen räknas i miljarder. Men företaget har högre ambitioner. Det verkar inte finnas någon gräns för Energreens framtidsdrömmar. Och varför skulle det finnas? Allt företaget gör, lyckas ju…

Tillsynes i alla fall.
För medan Energreen stormar vidare mot att bli introducerat på börsen, lurar det en dyster hemlighet under den glansiga ytan.

Nicky (Esben Smed) i Bedrägeriet.
Nicky (Esben Smed): Du lovade ju! Nicky (Esben Smed) i Bedrägeriet. Bild: Laust Trier Mork dramaserier,thrillerserier

Nicky
(Esben Smed)

För bara några år sedan var Nicky en riktig badboy och det verkade som om han skulle leva hela sitt liv som kriminell. Han hade redan blivit fast för många småbrott, men när polisen fick fast honom för en rad bilstölder, så ändrades hans liv. Ett fängelsestraff ändrade hans inställning. Nicky lovade både sig själv och sin gravida käraste Lina att lämna det kriminella.

Det är inte lätt att få ett jobb när man kommer ut ur fängelset. Linas pappa förbarmade sig över Nicky – för familjefridens skull – och anställde honom på sin bilverkstad. Där kunde Nickys kunskap om bilar komma väl till pass. Nicky är rastlös, trots att hans liv går som på räls, med fast jobb och en liten familj, som han älskar.

Nicky täcks inte berätta sanningen för Lina. Att han innerst inne saknar den spänning och det adrenalinkick han får när han klarar av att stjäla verkliga lyxbilar.

När Nicky träffar Bimse, en nyanställd på bilverkstaden, blir det verkligen svårt. Bimse känner folk som är redo att betala bra för Nickys kunskaper. Bimse lovar också att allt är helt utan risker – han kommer själv att både förhandla med den kriminella ligan och också sköta transporten av de stulna bilarna. Det enda Nicky behöver göra är att fixa de avancerade låssystemen på de dyra bilarna.

Innan Nicky och Bimse ens inser vad som händer, är de båda unga intet ont anande bilmekanikerna djupt insyltade i en svindel av gigantiska mått – med ledtrådar till ett av landets mest framgångsrika företag. Och där väldiga summor står på spel…

Kristina (Line Kruse) i Bedrägeriet
Kristina (Line Kruse) Kristina (Line Kruse) i Bedrägeriet Bild: Jonas Alarik dramaserier,thrillerserier

Kristina
(Line Kruse)

Kristina har aldrig känt sig så hjälplös som den dagen för fem år sedan när läkarna gav henne diagnosen multipel skleros, MS. Sedan dess har hon kämpat för att hålla skenet uppe. Hon vill inte inse att hon inte längre klarar av ens enklaste hushållssysslorna.

Rädslan finns där hela tiden. Hon vet att också hennes man Mads och barnen Esther och Albert drabbas och att de gör allt de kan för att stöda och hjälpa henne. I synnerhet Mads. Han har sinnsatt sig att klara vad som helst och det är ju Kristina naturligtvis tacksam för. Men samtidigt blir hon irriterad av Mads hjälpsamhet. Hon ville inte se sig som en som ständigt behöver hjälp – hon vill vara som hon var tidigare.

Alf (Thomas Wan) i Bedrägeriet.
Alf (Thomas Wan) Alf (Thomas Wan) i Bedrägeriet. Bild: Christian Geisnæs dramaserier,thrillerserier

Alf
(Thomas Hwan)

Alf blir Mads högra hand. I polisskolan hörde Alf till de bästa eleverna. Den intelligenta och inåtvända Alf hade inte mycket gemensamt med sina actionorienterade kompisar. Han drömde om att få jobba med ekonomisk brottslighet.
När han fick sitt drömjobb var det lättare sagt än gjort att sätta dit korrumperade finansmän. Verkligheten är inte glamorös. Jobbet kräver sittmuskler och har också politiska dimensioner. Mot sig har utredarna företagsfolk med stora ekonomiska resurser, som får polisens ansträngda budget att se ut som en joke.

Men Alf ger sig inte så lätt. Han beklagar sig inte över långa arbetsdagar och högar med papper. Han går igenom pappren ett för ett – och hittar vanligen till slut det han letar efter. Alfs metod är ganska genial. Han följer pengarna…

Lina (Julie Grundtvig Wester) i Bedrägeriet.
Lina (Julie Grundtvig Wester) Lina (Julie Grundtvig Wester) i Bedrägeriet. Bild: Jonas Alarik dramaserier,thrillerserier

Lina
(Julie Grundtvig Wester)

Lina och Nicky har hållit ihop sen tonåren men allvarligt blev förhållandet först när Lina blev gravid. De var ense om att inte göra abort utan hålla barnet. Så åkte Nicky i fängelse för den räcka med bilstölder han gjort. Lina gav honom då ett ultimatum – antingen lämnar han kriminaliteten eller så lämnar hon honom.

Valet var lätt. När Nicky kom ut i friheten visade Lina igen en gång prov på sin handlingskraft. Hon övertalade sin pappa Jan att anställa Nicky på sin bilverkstad. Jan var ganska skeptisk till att anställa en biltjuv, men var annars skulle Nicky få ett jobb och kunna uppfylla sitt löfte till Lina.

Lina njuter av familjelivet med Nicky och lilla Milas. Enda smolket i glädjebägaren är att bostaden är lite för liten för tre personer. Men när Lina kan få fler jourturer som hjälpskötare, så får de råd att flytta till större. Men endast om Nicky kan hålla sig och inte gör något dumt igen

Bimse (Lucas Hansen) i Bedrägeriet.
Bimse (Lucas Hansen) Bimse (Lucas Hansen) i Bedrägeriet. Bild: Christian Geisnæs dramaserier,thrillerserier

Bimse
(Lucas Hansen)

Bimse jobbar på Nickys svärfars bilverkstad. Där anses han lite som en outsider – men det är inget nytt för Bimse för så har han känt sig i hela sitt liv. Bimses barndom var rörig. Hans mamma drack och tog olika män med sig hem. Mer än en gång gick Bimse emellan, när det höll på att bli slagsmål. Och hans liv har inte blivit mindre rörigt med åren. Det är nästan ett mirakel att han klarat sig utan fängelsedomar, trots det gäng han rör sig med.

Bimse har många kompisar men egentligen ingen verklig vän. Är det nåt han grubblar över så visar han det inte. Han är en evig optimist. Alltid på jakt efter trevliga tjejer och party. Och lättförtjänta pengar…

Nyligen publicerat - Yle Fem