Hoppa till huvudinnehåll

Bröderna el-Bakraoui bakom terrorattackerna i Bryssel

Belgiska myndigheter har slagit fast att det var två efterlysta bröder som utförde bombattackerna på Bryssels flygplats och i metron vid stationen Maelbeek.

Statsåklagaren säger att Khalid el-Bakraoui deltog i attacken i metron medan hans bror Ibrahim var en av två självmordsbombare på flygplatsen. Båda bröderna hade ett digert brottsregister, men brotten var inte terrorismrelaterade. Det handlade bland annat om rån.

Båda 27-åriga Khalid och 30-åriga Ibrahim är belgiska medborgare.

Najim Laachraoui misstänkt för attacker i Bryssel den 22.3.2016
Najim Laachraoui misstänkt för attacker i Bryssel den 22.3.2016 Bild: EPA/ POLICE HANDOUT terrorism,Bryssel,najim laachraoui

Bilderna på bröderna har publicerat av den flamiska tv-kanalen i Belgien. Hoppa över Twitterpostning

Polisen hittade i ett tillslag i stadsdelen Schaarbeek en dator där Ibrahim el-Bakraoui skriver att han misstänker att han jagas av polisen, och inte vill hamna i fängelse.

Tredje terroristen jagas intensivt

Tre män förekommer på bilden från övervakningskameran på flygplatsen. Mannen i mitten är Ibrahim el-Bakraoui.

Misstänkta terrorister i Bryssel 22.3.2016.
Misstänkta terrorister i Bryssel 22.3.2016. Bild: All Over Press terrorism,terrorister,terrorattacker,Bryssel,Belgien
Mannen till vänster har inte identifierats men är död.

På onsdag kväll stod det klart att mannen till höger är Najim Laachraoui, en man som efterlysts eftersom han har haft samröre med en del av de jihadister som utförde terrordåden i Paris i november ifjol.

Najim Laachraouis DNA hittades i hus som användes av gärningsmännen. Han anses vara den som hade tillverkat bomberna.

Många medier, bland dem AFP, hänvisar till myndighetskällor, som bekräftar att Laachraoui nu ska ha identifierats.

Den bomb som Laachraoui bar oskadliggjordes. Vid det laget hade de flesta evakuerats från avgångshallen. Bomben skulle ha haft en ännu större sprängverkan än de som detonerade.

Najim Laachraoui besökte Ungern i september tillsammans med Salah Abdeslam, den huvudmisstänkte för attacken i Paris. Khalid el-Bakraoui har under falskt namn hyrt bostäder där Salah Abdeslam och andra jihadister har vistats.

Den taxichaufför som förde de tre bombmännen till flygplatsen kontaktade polisen efter att ha sett övervakningsbilderna från flygplatsen, skriver The Guardian, som baserar sig på belgiska medier.

Taxicahufförens vittnesmål ledde polisen till våningshuset i stadsdelen Schaerbeek där man hittade en bomb fylld med spikar, sprängkapslar, 15 kg TATC, 150 liter aceton och 30 liter väteperoxid, samt en IS-flagga. Sprängämnet TATC är detsamma som användes vid terrordådet i Paris.

Chauffören säger att de tre männen hade så mycket bagage att allt inte rymdes med i bilen. Männen ville inte ha hans hjälp när de plockade ut väskorna ur bilen.

Dödssiffran väntas stiga

Antalet döda i terrorattacken på Bryssels flygplats har nu stigit till 15 personer. Det totala antalet döda i attackerna mot flygplatsen och metrostationen Maelbeek är nu 32. Över 200 personer skadades. Bland de över 260 skadade efter terrordåden finns medborgare från hela 40 länder. Det uppger Belgiens hälsominister Maggie De Block.

Tre finländare skadades lindrigt.

Tre döda har hittills identifierats, en kvinna från Peru, och två belgiska män.

Inrikesministrarna möts i Bryssel

Samtidigt som många politiker runtom i världen anklagar Belgien och Europa för slapphänthet då det gäller att övervaka terrorister och jihadister börjar EU diskutera vad som nu bör göras. Först ut är Europeiska unionens justitie- och inrikesministrar som möts i Bryssel torsdag eftermiddag. För Finlands del deltar inrikesminister Petteri Orpo (Saml).

Läs också:

Bombmännen i Bryssel var bröder

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes