Hoppa till huvudinnehåll

Fanny läste 300 timmar till inträdesprovet i psykologi

Fanny Lindfors, psykologistuderande
Fanny Lindfors studerar psykologi i grym fart. Redan på andra året har hon inlett sina magisterstudier. Fanny Lindfors, psykologistuderande Bild: Privat psykologistuderande

Hur svårt är egentligen inträdesprovet till psykologilinjen vid Åbo Akademi? Vi snackar med Fanny Lindfors som studerat till psykolog i två år.

Myteriets serie Inträdesprovscoachen där vi tar upp de mest mytomspunna inträdesproven, fortsätter här med linjen som är svårast att komma in till i hela Svenskfinland, nämligen psykologi vid Åbo Akademi.

Fanny Lindfors som är inne på sitt andra studieår, kom in på tredje försöket. Hon tror det är svårt att komma in eftersom linjen är väldigt populär.

- Det är en massa sökande och jättefå platser. Jag tycker psykologi är intressant och det finns arbete i Finland för tillfället, säger hon.

Det gäller att läsa ordentligt

Fanny klarade inte de första inträdesproven eftersom hon intalat sig själv att de var för svåra för henne. Hon lade därför inte tid på att läsa och förbereda sig så som hon borde ha gjort. I stället började hon studera till socionom, men när hon märkte att det inte var för henne satte hon mer krut på psykologin.

- Tredje året läste jag under ett halvt år, kanske 300 timmar, och då kunde jag böckerna utantill och kom in, säger hon.

För att komma in på psykologilinjen måste du klara av ett teoriprov, ett samtalstillfälle och en intervjudel. Till teoriprovet måste du läsa två böcker som handlar om psykologi och beteendevetenskap. Fanny säger att det är teoriprovet som kräver mest arbete.

- Under de andra delarna gäller det bara att vara dig själv, men det känns ju ganska personligt om du inte kommer in efter intervjun, då börjar du kanske fundera om det är något fel på dig, om du inte duger som du är?

Jag tyckte inte att själva provet var så svårt när jag väl hade läst.

Trots att Fanny var nervös inför teoriprovet var det inte så svårt som hon trodde.

- Jag tyckte inte att själva provet var så svårt när jag väl hade läst. Då var det bara att svara på frågorna. Men det är väl motivationen som testas, de kollar vem som orkar läsa.

Man får inte ha så många fel i provet heller.

- Om jag minns rätt hade jag fem fel, säger Fanny.

Det finns en del fördomar om det svåra inträdesprovet, men vilka stämmer? Vi kollar med Fanny:

Intervjun är som att besöka psykologen

- Kanske lite. Du ska prata med tre psykologer som frågar ganska personliga frågor.

Frågorna kan handla om barndomen, föräldrarna och din kropp.

- Jag fick frågor om hur jag uppfattar min kropp och hur jag såg på min pubertet. Det var kanske inte det jag förväntat mig att de skulle fråga, säger Fanny.

Måste du alltså vara bra på att analysera dig själv för att komma in?

- Jag tycker inte att du måste kunna analysera dig själv, men nog ska du på något sätt vara okej med dig själv och känna dig själv.

Alla psykologistuderande analyserar allt och alla

Det är en fördom som Fanny ofta för höra om, men den stämmer inte riktigt – de är helt vanliga människor.

- Normalt börjar man kanske analysera sig själv en hel del och fundera varför man reagerar på ett visst sätt. Men jag analyserar nog inte andra människor. Det gör jag hellre under arbetstid.

Däremot får alla psykologistuderande analysera varandra under studierna.

- I en kurs övar man genom att ha samtal med varandra. När vi gör utredningar letar vi reda på studerande från andra linjer eller vår egen linje. Vi gör också utredningar på barn, säger hon.

Det söks en viss typ av människa

Söker lärarna efter en viss typ av människa under intervjuerna? Det är något som Fanny och hennes studiekompisar också funderat mycket på.

- Vi är alla jätteolika, så jag vet inte riktigt. Men nog ska man ha en viss form av empati och social förmåga för att kunna arbeta med människor.

För att komma in måste du ha toppbetyg

- Det stämmer inte. Det väljs på så sätt att hälften kommer in baserat på betygen och inträdesprovet, och den andra hälften kommer in bara med inträdesprovet. Jag kom in med endast inträdesprov och hade inga toppbetyg från gymnasiet.

Du måste vara duktig på matematik och sannolikhetslära

Det tycker inte Fanny.

- Det finns en viss ämnesdel där de lite kollar på logik, men man måste inte vara bra på det. Statistikdelen hinner du lära dig under studierna.

Varför måste du vara bra på statistik?

- Du måste kunna tolka forskning på rätt sätt för att hitta rätt information om vad som är aktuellt och vilken behandling som är bäst.

Bästa sättet att förbereda sig?

- Själv läste jag igenom böckerna tre eller fyra gånger så att jag verkligen förstod vad som stod i boken. Jag skrev också en massa anteckningar och ritade tankekartor som jag sedan kom ihåg och kunde använda under provet.

Är studierna lika svåra som provet?

Fanny säger att det ganska mycket hänger på dig som person – utbildningen känns olika svår beroende på hurdan du är.

- Grundstudierna går mycket ut på att läsa böcker, så har du svårt att läsa kan det vara ganska tungt. Jag tycker inte att tenterna är så värst krävande. För att klara dem är det nog helt normal studietakt som gäller.

Fanny har studerat i snabb takt och har därför redan påbörjat sina magisterstudier. De är lite mer tidskrävande.

- Det är lite mer jobb med till exempel klienter. Då måste du öva in dig på en massa tester och sådant.

Linjen har också många kurser med obligatorisk närvaro och det tycker Fanny är bra, eftersom yrket ändå går ut på att jobba med människor.

Och framtiden då?

- Jag har fått ett jobb där jag jobbar med ungdomar så jag har fallit ganska hårt för den typen av arbete. Jag är intresserad av neuropsykologi så det skulle kanske vara intressant att arbeta med ätstörningar eller något sådant, säger Fanny.

Den gemensamma ansökan med vilken du kan söka till Åbo akademi är öppen fram till sjätte april. Inträdesprovet till psykologilinjen kör igång den 10 maj. Här kan du läsa mer om de olika proven.