Hoppa till huvudinnehåll

Mikael Carpelan: Molenbeek som Casablanca utan värmen

Belgiska säkerhetsstyrkor i arkivbild från när Salah Abdeslam greps förra veckan i stadsdelen Molenbeek i Bryssel.
Belgiska säkerhetsstyrkor i arkivbild från när Salah Abdeslam greps förra veckan i stadsdelen Molenbeek i Bryssel. Belgiska säkerhetsstyrkor i arkivbild från när Salah Abdeslam greps förra veckan i stadsdelen Molenbeek i Bryssel. Bild: EPA/LAURENT DUBRULE terrorism,terrorattacker,Polis,Bryssel

Mikael Carpelan har bott i Bryssel i 20 år. Han var tidigare Svenska Yles Europakorrespondent. Vilka är hans känslor en dag efter terrorattackerna i Bryssel?

- Svårt att säga. De här attackerna kom plötsligt men var ändå väntade. Jag hoppas att Bryssel återgår till sitt gamla jag. Det är en av världens mest kosmopolitiska städer med en stor tolerans och ett varmt hjärta.

Mikael Carpelan.
Mikael Carpelan. Bild: Daniel Olin / Yle terrorism,korrespondenter,Europa,mikael carpelan

Hur länge tar det för staden att repa sig?

- Det tar nog en viss tid men jag litar på mina med-Brysselbor. Här är fint att leva. Jag tror det går ganska snabbt.

Människorna mot terroristerna

Terroristerna slog till mot incheckningsplatsen på flygplatsen och metron som många Brysselbor använder dagligen, däribland Mikael Carpelan.

Vad tror du om polisens chans att knäcka terrornätverket?

- Det är inte polisen som ska knäcka det. Det är människorna. Vi måste få slut på hatretoriken. De som smällde bomberna har fötts med hat. Det arbetet sker på lång sikt.

Carpelan bor alldeles intill stadsdelen Molenbeek som beskrivits som ett terrorismens högkvarter i Europa. Carpelan säger att han kände till att stadsdelen var under polisens vakande öga men att ingen förstås kunde förutspå att det skulle ske en terrorattack.

Den här bilden har Carpelan tagit under polisräder i stadsdelen den 16 november i fjol.

Kan du beskriva Molenbeek?

- Som Casablanca utan värmen. Det är en arabisk stadsdel, i alla fall här närmast kanalen. Sedan finns det andra stadsdelar som är mer etniskt europeiska och borgerliga. Alla stadsdelar är delade på det här viset. Anderlecht är segregerat på samma sätt, stora sociala problem på ett håll och lite mindre på annat håll.

Känner du dig otrygg i stadsdelen?

- Nej jag går dit och köper min fisk och mina blommor. Inte på dagtid. Däremot om jag skulle gå dit med en tevekamera skulle jag känna mig mer otrygg, de är inte särskilt populära nu.

Mikael Carpelan intervjuades på onsdagen av Yle Nyheters Daniel Olin