Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö nöjd med Moskvabesöket

Sauli Niinistö i Moskva 23.3..2016
Sauli Niinistö i Moskva 23.3..2016 Bild: Yle/ Susanna Sjöstedt Sauli Niinistö

Det var en lugn och avslappnad president som träffade en skara finländska journalister i ett kabinett på lyxhotellet Balchug-Kempinski ett stenkast från Kreml.

- Det viktigaste för Finlands del är att gränsfrågan nu är löst, betonade Niinistö.

- Att de ryska gränsmyndigheterna plötsligt ändrade sin linje i början av året och började släppa över asylsökande till Finland via de norra gränsövergångarna i Salla och Raja-Jooseppi var oroande. Om saken inte hade åtgärdats kunde läget ha blivit mycket värre, speciellt under sommaren, sa Niinistö.

Sammanlagt kom drygt 1700 asylsökande över den ryska gränsen, av 31 olika nationaliteter. I flera fall var de uppenbart ogrundade, eftersom många av de asylsökande hade bott i Ryssland i år.

Gränsövergångarna i Salla och Lotta- Raja-Jooseppi ska alltså begränsas så att bara finska, ryska och vitryska medborgare kan passera. Någon exakt tidtabell finns inte ännu, men saken har hög prioritet och går vidare så att länderna utbyter noter om ärendet.

I Finland behandlas frågan av statsrådet och i samband med en presidentföredragning.

Andan mycket bättre

President Niinistö var också synbart belåten med andan i diskussionerna.

- Tonen har ändrats, stämningen var nästan vardaglig. Jag fick en synnerligen förtrolig beskrivning av hur Putin ser på situationen i Syrien. Men som sagt- i förtroende, sa Niinistö.

Presidenten har själv i ett tidigare skede uttryckt förhoppningar om att allt det onda som kommer från Syrien kanske kan leda till något gott, om det för med sig att relationen mellan Ryssland och USA förbättras.

Så har nu skett. USA och Ryssland har hittat en gemensam melodi, president Putin och president Obama talar med varandra igen, och idag kommer till exempel USA:s utrikesminister John Kerry till Moskva för att träffa Putin.

- Diskussionen i Finland om huruvida man ska träffa Putin eller inte är förlegad, sa Niinistö. Putin har varit i andra EU-länder, andra kommer hit på besök hela tiden.

Ukraina nästa knut

Kan man samarbeta om Syrien är nästa steg Ukraina, resonerar Niinistö - hittar man en samsyn i svåra frågor blir det lättare att gå vidare till nästa.

Gällande Minskavtalet finns det en lång lista med åtaganden som bägge sidor, alltså den ukrainska regeringen och separatisterna i östra Ukraina, inte har uppfyllt.

Ryssland vill ge en bild av att landet bara utövar påtryckning på separatisterna, men tänker man strikt på Rysslands roll finns det sådant som Ryssland borde göra för att sanktionerna mot landet ska kunna hävas.

- Ryssland borde till exempel dra tillbaka trupperna från Donbass- området. Också frågan om hur Ukrainas östgräns ska övervakas måste lösas för att sanktionerna ska kunna hävas, sa Niinistö.

De senaste dagarnas stora nyhet angående Ukraina diskuterade Niinistö och Putin ändå inte - domen mot den fängslade ukrainska helikopterpiloten Nadja Savtjenko.

Savtjenko dömdes igår till 22 års fängelse i Ryssland, för att ha bidragit till mordet på två ryska journalister.

Försvaret har hela tiden hävdat att Savtjenko är oskyldig, och bevisat att hon fängslades av ryska styrkor innan journalisterna mördades.

Den kvinnliga piloten har blivit något av en nationalhjälte i Ukraina, och fallet Savtjenko väcker stor uppmärksamhet i både Ryssland, Ukraina och EU. Ukrainas president Petro Poroshenko försöker få henne utväxlad mot två ukrainska krigsfångar.