Hoppa till huvudinnehåll

Organisationer protesterar mot EU - "Flyktingarna behandlas omänskligt"

Asylsökande väntar på att bli registrerade på ön Lesbos i Grekland.
Lägren blir som interneringsläger, säger UNHCR och Läkare Utan Gränser. Asylsökande väntar på att bli registrerade på ön Lesbos i Grekland. Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS lesbos

Läkare Utan Gränser och FN:s flyktingorgan UNHCR säger att de vägrar vara en del av det omänskliga system som överenskommelsen mellan EU och Turkiet medför. De drar sig ur en del verksamhet på ön Lesbos.

– Läkare Utan Gränser har beslutat sluta verka i Morialägret på ön Lesbos i Grekland. Vi kan inte längre fylla uppgiften som medicinsk humanitär organisation och försöka lindra människors nöd, när syftet med lägret har blivit massavvisningar till Turkiet. Vi vägrar ingå i det här massavvisningsprojektet, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser i Sverige.

”Lägren har blivit interneringsläger”

Avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft i söndags. Det innebär att flyktingar som anländer till Grekland från Turkiet kommer att skickas tillbaka.

Först ska de ändå genomgå en snabb individuell asylprövning. Men bara de som inte kan anses vara trygga i Turkiet kommer att beviljas asyl.

Också FN:s flyktingorgan UNHCR meddelade igår att de inte tänker transportera flyktingar till eller från lägren.

– Orsaken är att lägren har blivit interneringsläger där människor hålls kvar mot sin vilja. Det är helt emot våra riktlinjer om hur man ska behandla flyktingar. Vi finns kvar på plats som observatörer och för att ge information till flyktingarna, men vi är inte längre operativa på lägren, säger Fredrik Sperling, pressekreterare på UNHCR i Nordeuropa.

Ansvaret borde inte ligga på humanitära organisationer

Sperling säger att det viktigaste är att flyktingarnas mänskliga rättigheter tillgodoses.

– Vi sänder en tydlig signal till de grekiska myndigheterna och till EU att det här inte är ett acceptabelt sätt att behandla flyktingar, säger han.

Pieter-Jan van Eggermont från Läkare Utan Gränser säger att EU-länderna har smitit undan sitt ansvar på de grekiska öarna.

– Man får inte glömma att det inte är normalt att humanitära organisationer och frivillignätverk sköter det som egentligen bör skötas av EU-länderna. Egentligen är det skamligt att vi efter så lång tid fortfarande behövs för att se till att flyktingarnas mest grundläggande medicinska behov tillgodoses.

Röda Korset funderar på ställningstagande

Internationella Röda Korset håller som bäst på att fundera om de ska vidta liknande åtgärder som Läkare utan gränser och UNHCR.

– För tillfället analyserar vi situationen och funderar hur vi ska reagera. Men grekiska Röda Korset har varit med från början och gett humanitär hjälp på alla olika öar. Därför måste vi se hur stort behov det helt enkelt finns av humanitär hjälp för dem som måste stanna där. Vi funderar nu och avgör så fort som möjligt, säger Caroline Haga, kommunikationsdelegat för nödsituationer.

Röda Korset har inte officiellt tagit ställning gällande avtalet mellan EU och Turkiet.

– Vi hjälper alla som har behov och är i nöd, det koncentrerar vi oss på nu i Grekland.

Vad tycker ni om UNHCR:s och Läkare Utan Gränsers beslut?

– Alla organisationer fattar sina egna beslut. Visst förstår vi att alla asylsökande måste få sina asylansökningar behandlade på rätt sätt. Det är ändå ännu för tillfället ganska oklart hur situationen kommer att utvecklas angående asylintervjuerna och procedurerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes