Hoppa till huvudinnehåll

Sy börs eller penal med metallknäppe

Det är många som frågat mig om hjälp med hur man riktigt fäster de här metallknäppena snyggt och jag förstår varför många frågar, för det är faktiskt inte helt lätt att lyckas. Här har jag nu gjort noggranna instruktioner till er och med tålamod och lite träning så går det att få ett bra resultat!

Lees börsar med metallknäppen
Lees börsar med metallknäppen Lees börsar med metallknäppen Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

När man vet hur man ska göra så kan man börja experimentera med extra dekorationer och finesser. Innerficka med dragkedja, återanvänd ett stramaljbroderi eller en virkad duk eller dekorera yttertyget själv med ett broderi eller en applikation!

metallknäppen
Olika metallknäppen metallknäppen Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Det finns många olika slags bågar och många olika sätt att fästa dem. Många använder textillim, det gör inte jag eftersom limmet lätt sipprar ut och sölar ner tyget. Om man tittar på bågen så ser man att skenorna är formade som ett U. Detta U kan gå jämnt med lika långa metallkanter på inner och yttersida, eller vara kortare på innersidan. Endera sidan kan även ha hål. Bågen kan sys fast för hand om den har hål och kortare baksida, går metall U:et lika högt på yttersida och innersida så är det svårt att sy fast även om det finns hål i metallen. Den lättaste bågen att använda tycker jag är den utan hål och med metallbågen som ett jämnt U. Har den kortare innersida så är det lätt hänt att det extra stöd du syr fast att knipa metallbågen runt blir synligt. Välj alltså båge med omsorg. Ju mindre båge destu knepigare att sy och arbeta med så välj gärna en som är åtminstone 12-15 cm bred om det är första gången du provar.

Du behöver;

 • metallkäppe
 • yttertyg
 • fodertyg
 • någon typ av tjockare bomulssnodd eller snöre
 • tång
 • läderbit
 • stadtyg
 • symaskin
 • skruvmejsel
börs
Nedan följer beskrivningen för denna börs. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Så här gör du;

1. Stryk fast stadtyg på det yttertyg du vill använda om det är vanligt bomullstyg. Tjockare tyg behöver inte extra stadtyg.

2. Vik yttertyget dubbelt med avigsidan upp.

3. Lägg metallspännet ovanpå tyget du vill ha som yttertyg. Rita med en penna precis längs den övre kanten och hörnen. Från hörnet drar man linjen snett utåt och ca 1, 5 cm ovanför gångjärnet drar man linjen rakt ut 1 cm och sedan neråt och formar börsen så som man vill ha den, tänk på att här ingår 1 cm sömsmån. Klipp ut tyget.

börs
Rita mönstret efter den metallbåge du har. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

4. Lägg den urklippta delen ovanpå fodertyget och klipp ut foder i dubbelt tyg.

5. Lägg delarna räta mot räta, fodertyget skilt och yttertyget skilt. Sy den rundade kanten, själva påsen, från utsticket där gångjärnet kommer till motsvarande ställe på andra sidan, på båda tygerna skilt för sig.

6. Klipp små hack i sömsmånen vid rundningarna med ca 1 cm mellanrum så att påsen blir snygg när man svänger den.

7. Sväng båda påsarna till rätan och pressa sömmarna.

8. Sväng båda påsarna avigt igen och sätt fodertyget innuti yttertyget så att rätsidorna ligger mot varandra.

söm
Sy en liten rak söm som kommer mot gångjärnet. söm Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

9. Sy nu dom korta sömmarna som kommer att ligga mot gångjärnen, en liten söm ca 1 cm lång på båda sidorna. Fäst ordentligt.

söm
Klipp små hack snett mot sömmen söm Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

10. Klipp två små hack snett mot sömmarnas slut på båda sidorna.

11. Sväng påsarna båda med rätsidan ut och tryck in fodret i yttertyget.

söm
Påsen svängd till rätan och den lilla sömmen pressad. söm Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

12. Pressa den lilla sömmen snyggt genom att dra med nageln på den. Gör likadant på andra sidan.

13. Kontrollera nu att tygerna ligger slätt och kant i kant.

14. Prova lägg in den ena kanten i bågen och prova ut ett lämpligt tjockt runt band som passar och fyller upp skåran utan att sticka ut. Jag använde ett makramésnöre.

15. Klipp till en bit av snodden. Den ska bara vara några millimeter kortare än skåran.

börs
Snodden fastsydd i kanterna börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

16. Sicksacka fast båda tyglagren i varandra tillsammans med utfyllnadssnodden.

17. Gör likadant på den andra kanten.

börs
Stick in kanten i skåran med hjälp av en skruvmejsel. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

18. Jobba med en sida åt gången. För nu in kanten i metallbågens skåra, ta hjälp av en skruvmejsel för att trycka den ända in. Kontrollera att allt sitter rätt och bra. Det finns de som lägger textillim i skåran innan de skjuter in tyget. Det är inget jag rekommenderar, speciellt inte om metallbågen har hål eftersom limmet lätt smyger ut och fläckar ner tyget. Det blir lätt söligt med lim så jag kör utan.

19. Lägg en tjock läderbit inne i tångens gap för att skydda metallbågen innan du börjar trycka ihop den. Tryck ihop metallbågen runt sömmen med snodden. Börja gärna någonstans i mitten och tryck ihop bågen ut mot kanterna och ner mot gångjärnet. Arbeta försiktigt runt hela kanten lite i taget. Tryck inte med tången mot metallen utan att ha den tjocka läderbiten emellan eller annat tjockt tyg lindat för då blir det fula hack i metallen!

börs
Jobba med en sida åt gången. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

20. Gör likadant med den andra sidan.

börs
Hur det ser ut vid gångjärnet när börsen är färdig. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.