Hoppa till huvudinnehåll

Sy börs eller penal med metallknäppe

Det är många som frågat mig om hjälp med hur man riktigt fäster de här metallknäppena snyggt och jag förstår varför många frågar, för det är faktiskt inte helt lätt att lyckas. Här har jag nu gjort noggranna instruktioner till er och med tålamod och lite träning så går det att få ett bra resultat!

Lees börsar med metallknäppen
Lees börsar med metallknäppen Lees börsar med metallknäppen Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

När man vet hur man ska göra så kan man börja experimentera med extra dekorationer och finesser. Innerficka med dragkedja, återanvänd ett stramaljbroderi eller en virkad duk eller dekorera yttertyget själv med ett broderi eller en applikation!

metallknäppen
Olika metallknäppen metallknäppen Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Det finns många olika slags bågar och många olika sätt att fästa dem. Många använder textillim, det gör inte jag eftersom limmet lätt sipprar ut och sölar ner tyget. Om man tittar på bågen så ser man att skenorna är formade som ett U. Detta U kan gå jämnt med lika långa metallkanter på inner och yttersida, eller vara kortare på innersidan. Endera sidan kan även ha hål. Bågen kan sys fast för hand om den har hål och kortare baksida, går metall U:et lika högt på yttersida och innersida så är det svårt att sy fast även om det finns hål i metallen. Den lättaste bågen att använda tycker jag är den utan hål och med metallbågen som ett jämnt U. Har den kortare innersida så är det lätt hänt att det extra stöd du syr fast att knipa metallbågen runt blir synligt. Välj alltså båge med omsorg. Ju mindre båge destu knepigare att sy och arbeta med så välj gärna en som är åtminstone 12-15 cm bred om det är första gången du provar.

Du behöver;

 • metallkäppe
 • yttertyg
 • fodertyg
 • någon typ av tjockare bomulssnodd eller snöre
 • tång
 • läderbit
 • stadtyg
 • symaskin
 • skruvmejsel
börs
Nedan följer beskrivningen för denna börs. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Så här gör du;

1. Stryk fast stadtyg på det yttertyg du vill använda om det är vanligt bomullstyg. Tjockare tyg behöver inte extra stadtyg.

2. Vik yttertyget dubbelt med avigsidan upp.

3. Lägg metallspännet ovanpå tyget du vill ha som yttertyg. Rita med en penna precis längs den övre kanten och hörnen. Från hörnet drar man linjen snett utåt och ca 1, 5 cm ovanför gångjärnet drar man linjen rakt ut 1 cm och sedan neråt och formar börsen så som man vill ha den, tänk på att här ingår 1 cm sömsmån. Klipp ut tyget.

börs
Rita mönstret efter den metallbåge du har. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

4. Lägg den urklippta delen ovanpå fodertyget och klipp ut foder i dubbelt tyg.

5. Lägg delarna räta mot räta, fodertyget skilt och yttertyget skilt. Sy den rundade kanten, själva påsen, från utsticket där gångjärnet kommer till motsvarande ställe på andra sidan, på båda tygerna skilt för sig.

6. Klipp små hack i sömsmånen vid rundningarna med ca 1 cm mellanrum så att påsen blir snygg när man svänger den.

7. Sväng båda påsarna till rätan och pressa sömmarna.

8. Sväng båda påsarna avigt igen och sätt fodertyget innuti yttertyget så att rätsidorna ligger mot varandra.

söm
Sy en liten rak söm som kommer mot gångjärnet. söm Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

9. Sy nu dom korta sömmarna som kommer att ligga mot gångjärnen, en liten söm ca 1 cm lång på båda sidorna. Fäst ordentligt.

söm
Klipp små hack snett mot sömmen söm Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

10. Klipp två små hack snett mot sömmarnas slut på båda sidorna.

11. Sväng påsarna båda med rätsidan ut och tryck in fodret i yttertyget.

söm
Påsen svängd till rätan och den lilla sömmen pressad. söm Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

12. Pressa den lilla sömmen snyggt genom att dra med nageln på den. Gör likadant på andra sidan.

13. Kontrollera nu att tygerna ligger slätt och kant i kant.

14. Prova lägg in den ena kanten i bågen och prova ut ett lämpligt tjockt runt band som passar och fyller upp skåran utan att sticka ut. Jag använde ett makramésnöre.

15. Klipp till en bit av snodden. Den ska bara vara några millimeter kortare än skåran.

börs
Snodden fastsydd i kanterna börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

16. Sicksacka fast båda tyglagren i varandra tillsammans med utfyllnadssnodden.

17. Gör likadant på den andra kanten.

börs
Stick in kanten i skåran med hjälp av en skruvmejsel. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

18. Jobba med en sida åt gången. För nu in kanten i metallbågens skåra, ta hjälp av en skruvmejsel för att trycka den ända in. Kontrollera att allt sitter rätt och bra. Det finns de som lägger textillim i skåran innan de skjuter in tyget. Det är inget jag rekommenderar, speciellt inte om metallbågen har hål eftersom limmet lätt smyger ut och fläckar ner tyget. Det blir lätt söligt med lim så jag kör utan.

19. Lägg en tjock läderbit inne i tångens gap för att skydda metallbågen innan du börjar trycka ihop den. Tryck ihop metallbågen runt sömmen med snodden. Börja gärna någonstans i mitten och tryck ihop bågen ut mot kanterna och ner mot gångjärnet. Arbeta försiktigt runt hela kanten lite i taget. Tryck inte med tången mot metallen utan att ha den tjocka läderbiten emellan eller annat tjockt tyg lindat för då blir det fula hack i metallen!

börs
Jobba med en sida åt gången. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

20. Gör likadant med den andra sidan.

börs
Hur det ser ut vid gångjärnet när börsen är färdig. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Pumpagryta med grön curry och kokos

  Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

  En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

 • Reflexbälten och andra reflextips

  Dekorera med korsstygn i tusch.

  Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

 • Ketchup - såsernas sås

  "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

  Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

 • Senap - en exklusiv krydda

  om senap

  Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

 • Petter Lindberg: C-kassetten – en kärleksförklaring

  När Rec + play fångade en helt tidevarv.

  Om det är något föremål som jag förknippar med min barn- och ungdom, så är det C-kassetten. Dessa oansenliga och ömtåliga små plastföremål bjöd på en usel ljudkvalitet, men i förhållande till storebrodern LP-skivan, hade de ändå en klar fördel. På C-kassetterna kunde man nämligen banda sina favoritlåtar. Rec + Play Jag har fördrivit många timmar vid kassettbandspelaren i mitt pojkrum.

 • Riko Eklundh: Det finns roligare saker än träning

  Svårt att komma igång med träningen? Här är några tips.

  Skådespelaren Riko Eklundh är missnöjd med sin kondition. Därför har han antagit utmaningen att under en veckas tid träna målmedvetet och försöka hitta en konditionsform han skulle gilla.

 • Strömsökorv på svamp och vildsvin

  En hel måltid inuti en korv.

  Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.

 • Sy kuddar med fåglar

  Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

  Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

 • Kimitoön kan bli Åbolands matmecka

  Första restaurangdagarna ordnas denna vecka.

  Den här veckan satsar många restauranger på Kimitoön lite extra på maten och lokala råvaror lyfts också fram. Dagarna till ära provöppnar också en helt ny restaurang i Kimito.

 • Vardagsrummet blev ett terrarium - här får hemlösa ormar kärlek

  Hemma hos Anna-Carolina Ojaharju bor tidigare hemlösa ormar.

  Flera hemlösa ormar och en iguana har hittat ett hem hos Anna-Carolina Ojaharju i Laihela. Den största av dem alla, en borneo-pytonorm, har Ojaharju köpt som liten och den fungerar dessutom utmärkt som terapiorm för sonen.

 • Mer "slow living" med Frank och hans familj

  Säsong 17 av serien En tvättäkta lantis.

  Välkommen tillbaka till Frank och hans familj på Kastaniegården. Det är högsommar och Frank njuter av livet med djuren och odlingarna. Säsong 17 av En tvättäkta lantis bjuder också på kalkbränning, fortsatta byggprojekt och tillverkning av äppelcider.

 • Skulle du klara dig på 7€ per dag?

  Journalisten My Tengström antog utmaningen.

  Journalisten My Tengström utmanade sig i en vecka med att leva på arbetslöshetsunderstöd, för att få lite perspektiv på sin egen konsumtion och sina vanor. Bort föll en stor del av hennes sociala aktiviteter, och då hon blev sjuk blev hon tvungen att stjäla toapapper för att klara budgeten.