Hoppa till huvudinnehåll

Sy börs eller penal med metallknäppe

Det är många som frågat mig om hjälp med hur man riktigt fäster de här metallknäppena snyggt och jag förstår varför många frågar, för det är faktiskt inte helt lätt att lyckas. Här har jag nu gjort noggranna instruktioner till er och med tålamod och lite träning så går det att få ett bra resultat!

Lees börsar med metallknäppen
Lees börsar med metallknäppen Lees börsar med metallknäppen Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

När man vet hur man ska göra så kan man börja experimentera med extra dekorationer och finesser. Innerficka med dragkedja, återanvänd ett stramaljbroderi eller en virkad duk eller dekorera yttertyget själv med ett broderi eller en applikation!

metallknäppen
Olika metallknäppen metallknäppen Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Det finns många olika slags bågar och många olika sätt att fästa dem. Många använder textillim, det gör inte jag eftersom limmet lätt sipprar ut och sölar ner tyget. Om man tittar på bågen så ser man att skenorna är formade som ett U. Detta U kan gå jämnt med lika långa metallkanter på inner och yttersida, eller vara kortare på innersidan. Endera sidan kan även ha hål. Bågen kan sys fast för hand om den har hål och kortare baksida, går metall U:et lika högt på yttersida och innersida så är det svårt att sy fast även om det finns hål i metallen. Den lättaste bågen att använda tycker jag är den utan hål och med metallbågen som ett jämnt U. Har den kortare innersida så är det lätt hänt att det extra stöd du syr fast att knipa metallbågen runt blir synligt. Välj alltså båge med omsorg. Ju mindre båge destu knepigare att sy och arbeta med så välj gärna en som är åtminstone 12-15 cm bred om det är första gången du provar.

Du behöver;

 • metallkäppe
 • yttertyg
 • fodertyg
 • någon typ av tjockare bomulssnodd eller snöre
 • tång
 • läderbit
 • stadtyg
 • symaskin
 • skruvmejsel
börs
Nedan följer beskrivningen för denna börs. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Så här gör du;

1. Stryk fast stadtyg på det yttertyg du vill använda om det är vanligt bomullstyg. Tjockare tyg behöver inte extra stadtyg.

2. Vik yttertyget dubbelt med avigsidan upp.

3. Lägg metallspännet ovanpå tyget du vill ha som yttertyg. Rita med en penna precis längs den övre kanten och hörnen. Från hörnet drar man linjen snett utåt och ca 1, 5 cm ovanför gångjärnet drar man linjen rakt ut 1 cm och sedan neråt och formar börsen så som man vill ha den, tänk på att här ingår 1 cm sömsmån. Klipp ut tyget.

börs
Rita mönstret efter den metallbåge du har. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

4. Lägg den urklippta delen ovanpå fodertyget och klipp ut foder i dubbelt tyg.

5. Lägg delarna räta mot räta, fodertyget skilt och yttertyget skilt. Sy den rundade kanten, själva påsen, från utsticket där gångjärnet kommer till motsvarande ställe på andra sidan, på båda tygerna skilt för sig.

6. Klipp små hack i sömsmånen vid rundningarna med ca 1 cm mellanrum så att påsen blir snygg när man svänger den.

7. Sväng båda påsarna till rätan och pressa sömmarna.

8. Sväng båda påsarna avigt igen och sätt fodertyget innuti yttertyget så att rätsidorna ligger mot varandra.

söm
Sy en liten rak söm som kommer mot gångjärnet. söm Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

9. Sy nu dom korta sömmarna som kommer att ligga mot gångjärnen, en liten söm ca 1 cm lång på båda sidorna. Fäst ordentligt.

söm
Klipp små hack snett mot sömmen söm Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

10. Klipp två små hack snett mot sömmarnas slut på båda sidorna.

11. Sväng påsarna båda med rätsidan ut och tryck in fodret i yttertyget.

söm
Påsen svängd till rätan och den lilla sömmen pressad. söm Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

12. Pressa den lilla sömmen snyggt genom att dra med nageln på den. Gör likadant på andra sidan.

13. Kontrollera nu att tygerna ligger slätt och kant i kant.

14. Prova lägg in den ena kanten i bågen och prova ut ett lämpligt tjockt runt band som passar och fyller upp skåran utan att sticka ut. Jag använde ett makramésnöre.

15. Klipp till en bit av snodden. Den ska bara vara några millimeter kortare än skåran.

börs
Snodden fastsydd i kanterna börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

16. Sicksacka fast båda tyglagren i varandra tillsammans med utfyllnadssnodden.

17. Gör likadant på den andra kanten.

börs
Stick in kanten i skåran med hjälp av en skruvmejsel. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

18. Jobba med en sida åt gången. För nu in kanten i metallbågens skåra, ta hjälp av en skruvmejsel för att trycka den ända in. Kontrollera att allt sitter rätt och bra. Det finns de som lägger textillim i skåran innan de skjuter in tyget. Det är inget jag rekommenderar, speciellt inte om metallbågen har hål eftersom limmet lätt smyger ut och fläckar ner tyget. Det blir lätt söligt med lim så jag kör utan.

19. Lägg en tjock läderbit inne i tångens gap för att skydda metallbågen innan du börjar trycka ihop den. Tryck ihop metallbågen runt sömmen med snodden. Börja gärna någonstans i mitten och tryck ihop bågen ut mot kanterna och ner mot gångjärnet. Arbeta försiktigt runt hela kanten lite i taget. Tryck inte med tången mot metallen utan att ha den tjocka läderbiten emellan eller annat tjockt tyg lindat för då blir det fula hack i metallen!

börs
Jobba med en sida åt gången. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

20. Gör likadant med den andra sidan.

börs
Hur det ser ut vid gångjärnet när börsen är färdig. börs Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Ketchup - såsernas sås

  "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

  Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

 • Senap - en exklusiv krydda

  om senap

  Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

 • Micke Björklunds finska gröt blev succé

  Miche Björklund kokar gröt på finska

  Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

 • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

  Klarade sig Micke Björklund på närmat?

  Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

 • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

  Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

  I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid