Hoppa till huvudinnehåll

Tarja Halonen saknar inte tiden som president

Tarja Halonen.
Den viktigaste tiden ligger kanske framför oss, säger Tarja Halonen. Tarja Halonen. Bild: Yle/Parad Media efter nio,Tarja Halonen

President Tarja Halonen delar sin tid mellan olika förtroendeuppdrag, åtaganden och en växande familj. Hon påminns om tidens gång när hon ser barnbarnen bli större.

– Det sägs att man börjar bli gammal då åren blir kortare och kortare, men dagarna blir längre. Det har jag inte ännu märkt av, säger Tarja Halonen med ett skratt.

Hon har vant sig vid att ha lite bråttom hela tiden. Till skillnad från när hon var president kan hon nu välja vilka uppdrag hon vill satsa på. Under tiden som president blev det ingen tid över.

– Jag var den första kvinnan och dessutom från vänster, och jag ville göra allt som de andra hade gjort före mig – plus lite till för att visa vad jag går för. Nu kan jag välja att göra bara det som jag själv tycker att är viktigt.

Däremot måste man ordentligt sköta de uppdrag man åtagit sig. Tarja Halonen hoppas att hon med tiden ska få mer tid att tänka, och inte bara prata och skriva.

– Det blir kanske djupare då, funderar hon.

Konsthobbyn får ta tid

Till de viktiga saker som Tarja Halonen prioriterar hör att vara styrelseordförande för Nationalgalleriet, ordförande för Ålandskommittén och jobba för kvinnors och barns hälsa inom olika FN-organ.

Men hon ser också till att det blir tid över för hennes älskade hobby – att måla och rita. Den här dagen går hon direkt från tv-studion till krokilektionen.

– Färgläggningsböckerna som är så populära nu är också bra. Allt man gör med sina händer, som att påta i trädgården, är meditativt.

Kastar aldrig bort kläder

Tarja Halonens konstintresse omfattar också mode och kläder. Hon har hiskeligt svårt för att slänga bort kläder, något som lett till roliga situationer genom åren. I samband med utlandsbesök får hon kolla upp vad hon hade på sig senast hon besökte landet i fråga – så att hon inte av misstag kommer klädd i samma blus som sist.

– Då tror de utländska makthavarna att vi finländare är så fattiga att vi inte har råd att köpa nya kläder vart tionde år! Men för mig handlar det om hållbar utveckling och det står jag för. Det har ju dessutom blivit trendigt, säger Tarja Halonen med glimten i ögat.

Stundvis var livet som ensamstående mamma så hårt att jag måste tvinga mig att överleva.― Tarja Halonen

Dramatisk familjehistoria

Det är många saker som hunnit förändras under Tarja Halonens livstid. Hon föddes under brinnande fortsättningskrig, hennes pappa var vid fronten och hennes mamma jobbade i en skofabrik. Flickan växte upp i arbetarstadsdelen Berghäll, som på den tiden saknade all hipp fernissa. En dag, när kriget var slut och Tarja Halonen var runt två år, gick pappan ut för att köpa en tidning – och kom aldrig hem igen. Han lämnade sin familj och Tarja Halonen har bara träffat sin far ett par gånger efter det. Hon har ofta uttryckt beundran för sin mamma, som fick dra ett stort lass men klarade det med både hjärtat och förståndet i behåll.

– Det är hårt att vara ensamstående mamma, jag har själv upplevt det. För mig var det stundvis så hårt att jag måste tvinga mig själv att överleva för att min dotter behövde mig. Jag måste leva tills min dotter blev vuxen. Det är skönt att den perioden är över nu, att vi vet att våra barn kan leva alldeles bra utan oss.

Flygkraschen som nästan tog livet av henne

Att hon och hennes dotter Anna Halonen överhuvudtaget lever är ett mirakel. På hösten 1978 skulle den då höggravida Tarja Halonen vara värdinna för riksdagens försvarskurs i Rissala nära Kuopio. Hon skulle flyga dit tillsammans med de andra kursdeltagarna i ett litet militärplan. I sista stund blev hon ändå av sin läkare nekad att flyga på grund av den långt framskridna graviditeten. Planet, med de övriga femton kursdeltagarna ombord, störtade strax efter att det lyft och alla ombord omkom.

– De riktigt stora och avgörande stunderna i livet ser man först efteråt – eller kanske aldrig. Just nu är det många som tänker på att de lyckades undgå en terrorattack, kanske bara med 15 minuter. Men de här avgörande ögonblicken inträffar varje dag. Vem vet vilken hemsk eller fantastisk upplevelse du undgick genom att svänga runt precis det där hörnet precis då?

Saknar inte presidenttiden

När Tarja Halonen i retrospekt funderar på vilka skeenden som varit viktiga i hennes liv, nämner hon skolgången i Kallion yhteiskoulu och studierna vid Helsingfors universitet samt åren i fackförbundsrörelsen, som är hennes andliga hem. Men hon tar också upp småbarnsåren och vikten av att inte tappa bort den yngre generationens perspektiv. På frågan om hon saknar sin tid som president kommer svaret snabbt.

– Nej. Nej, det gör jag inte. Då och då kan jag sakna människorna jag arbetade med, men inte själva presidentskapet. Sex år är en lång tid att vara president, tolv år är extremt länge. Det är bra att man inte får sitta längre än så.

Nuförtiden packar vi ihop människor som grejer, och skickar dem hit och dit som postpaket!― Tarja Halonen

Dessutom tycker Tarja Halonen att det är onödigt att fundera på vilken tid av hennes liv som varit viktigast, eftersom livet förhoppningsvis är långt.

– De viktigaste dagarna ligger kanske i framtiden, säger hon.

Vi kan inte bara stänga tv:n

Hon säger att vi alla måste se optimistiskt på framtiden, eftersom det är vi som bygger den tillsammans.

– Vissa saker blir sämre och andra blir bättre. På 70-talet, när vi tog emot flyktingar från Chile, var människorna fyllda av solidaritet och vilja att hjälpa. Nuförtiden packar vi ihop människor som grejer, och skickar dem hit och dit som postpaket! Vi européer borde verkligen fundera över hur vi uppfattar saker som nåd. Vi kan inte bara stänga av tv:n eller radion.

Människor kysser och "famppar" varandra på ett helt annat sätt nu än förr.― Tarja Halonen

Tarja Halonen ser däremot positiv utveckling hos de unga – de vågar komma fram och prata om saker, och hon vill själv vara en person som det är lätt att komma till. Hon tycker också att Finland har blivit ett mindre kyligt ställe att bo på.

– Man kysser och "famppar" varandra på ett helt annat sätt nu än förr.

Efter Nio om tid, torsdagen den 24 mars i Yle Fem samt på Arenan.