Hoppa till huvudinnehåll

Terrordåd får resenärer att reflektera över säkerheten

Terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats.
Terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Finavia Helsingfors-Vanda flygplats,helsingfors-vanda

Dagen efter terrordåden i Bryssel, där en bomb bland annat sprängdes på en flygplats, går åsikterna bland resenärer på Helsingfors-Vanda flygplats isär ifall det behövs mer säkerhetskontroller eller inte. Många upplever ändå någon form av oro på grund av dåden.

- Jag är faktiskt lite rädd, eller nervös. Alltid när det händer något liknande så blir man rädd.

Det berättar Sanna-Katja Pohjalahti som under onsdagen reste till Oslo. Bombattentatet på det belgiska flygfältet Zaventem skedde inne på flygplatsen, före säkerhetskontrollen. Pohjalahti säger ändå att hon inte vill ha mer säkerhetskontroller på flygplatserna.

- De får mig också att känna mig otrygg.

Finavia meddelade på tisdagen att Helsingfors-Vanda inte kommer att inför extra säkerhetsåtgärder. Men Annika Malm, som ska resa till Gran Canaria, tycker att det skulle behövas.

- Absolut. Det borde finnas mera granskningar. När man kommer hem till Helsingfors-Vanda finns det ingen som granskar oss, vi kan ju ha med oss vad som helst, säger Malm.

Mindre intresse

Enligt resebyrån Tjäreborg har den senaste tidens terrordåd gjort att intresset för att resa till Istanbul och Paris minskat.

Paavo Korpikangas, på väg till Barcelona, säger att dåden inte direkt påverkat hans resmål men nog hur han tar sig till olika platser.

- Jag skulle till exempel inte byta flyg i Paris eller Bryssel just nu. Skulle även undvika vissa stora tyska flygplatser som Frankfurt. Mer säkerhetskontroller är bra om det kan förhindra bombdåd, men var skulle kontrollerna i så fall finnas? Kanske det borde tas i beaktande i framtiden då man bygger om flygplatser, säger han.

Korpikangas tycker, precis som många andra passagerare Svenska Yle pratar med, att dåden är obehagliga men att det bara gäller att acceptera att liknande saker kan hända. Han får medhåll av till exempel Kirsti Nenye.

- Jag är lite nervös över att åka till London, men man måste tänka att om något händer så händer det. Det är så världen ser ut i dag, säger hon.