Hoppa till huvudinnehåll

Alexandras kryddteer piggar upp och lugnar ner

Jag är väldigt förtjust i teblandningar som bara består av olika kryddor och örter. Kryddteer har väldigt mycket smak och de saknar helt den där lite beska eftersmaken som svart och grönt te kan få.

Kryddteer brukar kallas för ayurvediska teblandningar, eftersom de inte bara är goda teer utan de är också bra för olika saker. Det finns t.ex. rogivande kvällste, uppiggande te, värmande te, kvinnote och manste.

Billigare att blanda själv

Det tråkiga med kryddteer är att de är dyra att köpa. För mig känns det som en personlig seger att jag kan blanda till dem själv till ett mycket lägre pris än i affären. Det finns ingen särskild metod att följa när man blandar egna teer. Det bästa är att börja med kryddor man tycker om och sedan prova sig fram. Här är några kryddor och örter som är bra att börja med:

  • Kanelstång och kardemumma ger en kraftfull frisk smak.
  • Lakritsrot gör teet sött.
  • Mynta smakar friskt.
  • Hibiskus smakar syrligt och färgar teet rött.
  • Ingefära och svartpeppar ger teet hetta.
  • Anis och fänkål smakar lakrits och ger ett fräscht te.

De flesta av de här råvarorna hittar man i kryddhyllan i mataffären, men vissa av dem, som hibiskus, får man söka efter i tebutiker. Tänk på att kryddor och örter tappar mycket av sin smak när de förvaras länge, så se till att använda kryddor från årets skörd.

tre glas med te
tre glas med te Bild: YLE Strömsö te,kryddor,drycker

Ett uppfriskande te med mynta och fänkol

Det här teet innehåller mycket mynta och fänkål och smakar verkligen friskt. De andra smakerna ger en lite blommig efterklang som känns skönt på tungan.

  • 1 ½ dl torkad pepparmynta
  • 2 msk lakritsrot
  • 2 msk fänkålsfrö
  • 1 msk torkad hibiskusblom
  • 1 msk torkade rosenblad
  • 1 tsk korianderfrö

Så här gör du:
1. Stöt lakritsroten i mortel till strimlor.
2. Smula de torkade pepparmyntsbladen, hibiskusblommorna och rosenbladen en aning.
3. Blanda alltihop i en skål och rör om ordentligt.
4. Häll upp i en lufttät burk och förvara mörkt.

eb kryddblandning i en burk
eb kryddblandning i en burk Bild: YLE Strömsö te,kryddor

Som en flytande äppelpaj

Äppelteet är vackert rött och smakar äpple och kanel, som en flytande äppelpaj. Det är både sött och syrligt, precis som ett bra äpple.

  • ½ dl kanelstång
  • ½ dl torkat äpple
  • ¼ dl lakritsrot
  • ¼ dl hibiskusblom
  • 1 msk torkade apelsinskal
  • 1 tsk torkad skivad ingefära
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 tsk kryddnejlika

Så här gör du:
1. Skär äpplen i tunna skivor och torka dem ordentligt i ugn eller i ett torrt rum.
2. Skiva en ingefärsrot tunt och torka den helt torr.
3. Skär ett ekologiskt apelsinskal i små bitar och torka dem i rumstemperatur.
4. Skär de torkade äpplena, ingefäran och apelsinskalet i små bitar.
5. Stöt lakritsroten i mortel till tunna strimlor. Gör samma sak med kanelstången.
6. Blanda alltihop och häll upp i en lufttät burk. Förvara mörkt.

ett glas röd dryck
ett glas röd dryck Bild: YLE Strömsö te,kryddor

Kardemumma efter maten

Det här teet är bra efter en tung middag. Kardemumma, fänkål, koriander, kanel och pepparmynta hjälper matsmältningen. Svartpeppar och kryddnejlika värmer hela vägen ner i bröstet och lakritsroten ger en fin sötma.

  • 3 msk kardemummakärnor
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 1 msk korianderfrön
  • 1 msk lakritsrot
  • 1 msk pepparmynta
  • 2 tsk kanelstång
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk kryddnejlika

Så här gör du:
1. Stöt lakritsroten i en mortel till fina strimlor. Gör samma sak med kanelstången.
2. Smula ner pepparmyntan i en bunke och blanda ner resten av kryddorna.
3. Häll upp i en lufttät burk och förvara mörkt.

eb kryddblandning
eb kryddblandning Bild: YLE Strömsö te,kryddor

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Strömsö söker ny kock

    Är du den passionerade matkreatören vi söker till vårt team?

    Är mat din största passion? Behärskar du matlagning på alla områden och har stor kunskap om olika råvaror? Gillar du dessutom att dela med dig av din kunskap åt andra? Då är just du den vi söker till vårt kreativa team.

  • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

    Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

    Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sig flera månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

  • Gör om gamla lampor i fyra nyanser av brunt

    Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

    Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

  • Lampa av betonglera

    Skulptera din egen lampskärm av lufttorkande lera.

    Med en hobbylera som ser ut som betong kan man fritt skulptera vad man vill. Leran torkar över natten och kan målas eller lackas vid behov. Här har Lee gjort en lampskärm samt dekorationsstenar med stämplad text.

  • Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

    Gör en egen unik lampskärm

    Den här lampskärmen gör Lee av skräpet från brända värmeljus och en gammal lampa. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.

  • Energikick med superpulver

    Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

    Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

  • Nyttiga nötter och eget nötsmör

    Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

  • Vaklucka - lucka till isvak

    För regelbundet bad i vaken hela vintern.

    Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

  • Lekfulla fönsterdekorationer

    Rita direkt på fönstret och skapa magi!

    Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

    Vegetarisk version på hot dog.

    Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

  • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

    Ett härligt alternativ till fiskbordet.

    Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

  • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

    Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

    Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

  • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

    Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

    Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

  • Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

    Ett vitrinskåp av återvunna fönster och ett gammalt bord.

    Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

  • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

    Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.

  • Lyxig frukost med långbakad frukt

    En smakexplosion vid dagens viktigaste mål.

    Äpplen och päron bakade i låg värme över natten ger komprimerad fruktsmak till en lyxig frukost. Kommer man bara ihåg att ställa in dem i ugnen kvällen innan har man en ljuvlig upplevelse följande morgon. Knaprig mysli går snabbt att göra.