Hoppa till huvudinnehåll

Alexandras kryddteer piggar upp och lugnar ner

Jag är väldigt förtjust i teblandningar som bara består av olika kryddor och örter. Kryddteer har väldigt mycket smak och de saknar helt den där lite beska eftersmaken som svart och grönt te kan få.

Kryddteer brukar kallas för ayurvediska teblandningar, eftersom de inte bara är goda teer utan de är också bra för olika saker. Det finns t.ex. rogivande kvällste, uppiggande te, värmande te, kvinnote och manste.

Billigare att blanda själv

Det tråkiga med kryddteer är att de är dyra att köpa. För mig känns det som en personlig seger att jag kan blanda till dem själv till ett mycket lägre pris än i affären. Det finns ingen särskild metod att följa när man blandar egna teer. Det bästa är att börja med kryddor man tycker om och sedan prova sig fram. Här är några kryddor och örter som är bra att börja med:

  • Kanelstång och kardemumma ger en kraftfull frisk smak.
  • Lakritsrot gör teet sött.
  • Mynta smakar friskt.
  • Hibiskus smakar syrligt och färgar teet rött.
  • Ingefära och svartpeppar ger teet hetta.
  • Anis och fänkål smakar lakrits och ger ett fräscht te.

De flesta av de här råvarorna hittar man i kryddhyllan i mataffären, men vissa av dem, som hibiskus, får man söka efter i tebutiker. Tänk på att kryddor och örter tappar mycket av sin smak när de förvaras länge, så se till att använda kryddor från årets skörd.

tre glas med te
tre glas med te Bild: YLE Strömsö te,kryddor,drycker

Ett uppfriskande te med mynta och fänkol

Det här teet innehåller mycket mynta och fänkål och smakar verkligen friskt. De andra smakerna ger en lite blommig efterklang som känns skönt på tungan.

  • 1 ½ dl torkad pepparmynta
  • 2 msk lakritsrot
  • 2 msk fänkålsfrö
  • 1 msk torkad hibiskusblom
  • 1 msk torkade rosenblad
  • 1 tsk korianderfrö

Så här gör du:
1. Stöt lakritsroten i mortel till strimlor.
2. Smula de torkade pepparmyntsbladen, hibiskusblommorna och rosenbladen en aning.
3. Blanda alltihop i en skål och rör om ordentligt.
4. Häll upp i en lufttät burk och förvara mörkt.

eb kryddblandning i en burk
eb kryddblandning i en burk Bild: YLE Strömsö te,kryddor

Som en flytande äppelpaj

Äppelteet är vackert rött och smakar äpple och kanel, som en flytande äppelpaj. Det är både sött och syrligt, precis som ett bra äpple.

  • ½ dl kanelstång
  • ½ dl torkat äpple
  • ¼ dl lakritsrot
  • ¼ dl hibiskusblom
  • 1 msk torkade apelsinskal
  • 1 tsk torkad skivad ingefära
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 tsk kryddnejlika

Så här gör du:
1. Skär äpplen i tunna skivor och torka dem ordentligt i ugn eller i ett torrt rum.
2. Skiva en ingefärsrot tunt och torka den helt torr.
3. Skär ett ekologiskt apelsinskal i små bitar och torka dem i rumstemperatur.
4. Skär de torkade äpplena, ingefäran och apelsinskalet i små bitar.
5. Stöt lakritsroten i mortel till tunna strimlor. Gör samma sak med kanelstången.
6. Blanda alltihop och häll upp i en lufttät burk. Förvara mörkt.

ett glas röd dryck
ett glas röd dryck Bild: YLE Strömsö te,kryddor

Kardemumma efter maten

Det här teet är bra efter en tung middag. Kardemumma, fänkål, koriander, kanel och pepparmynta hjälper matsmältningen. Svartpeppar och kryddnejlika värmer hela vägen ner i bröstet och lakritsroten ger en fin sötma.

  • 3 msk kardemummakärnor
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 1 msk korianderfrön
  • 1 msk lakritsrot
  • 1 msk pepparmynta
  • 2 tsk kanelstång
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk kryddnejlika

Så här gör du:
1. Stöt lakritsroten i en mortel till fina strimlor. Gör samma sak med kanelstången.
2. Smula ner pepparmyntan i en bunke och blanda ner resten av kryddorna.
3. Häll upp i en lufttät burk och förvara mörkt.

eb kryddblandning
eb kryddblandning Bild: YLE Strömsö te,kryddor

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö