Hoppa till huvudinnehåll

Alexandras kryddteer piggar upp och lugnar ner

Jag är väldigt förtjust i teblandningar som bara består av olika kryddor och örter. Kryddteer har väldigt mycket smak och de saknar helt den där lite beska eftersmaken som svart och grönt te kan få.

Kryddteer brukar kallas för ayurvediska teblandningar, eftersom de inte bara är goda teer utan de är också bra för olika saker. Det finns t.ex. rogivande kvällste, uppiggande te, värmande te, kvinnote och manste.

Billigare att blanda själv

Det tråkiga med kryddteer är att de är dyra att köpa. För mig känns det som en personlig seger att jag kan blanda till dem själv till ett mycket lägre pris än i affären. Det finns ingen särskild metod att följa när man blandar egna teer. Det bästa är att börja med kryddor man tycker om och sedan prova sig fram. Här är några kryddor och örter som är bra att börja med:

  • Kanelstång och kardemumma ger en kraftfull frisk smak.
  • Lakritsrot gör teet sött.
  • Mynta smakar friskt.
  • Hibiskus smakar syrligt och färgar teet rött.
  • Ingefära och svartpeppar ger teet hetta.
  • Anis och fänkål smakar lakrits och ger ett fräscht te.

De flesta av de här råvarorna hittar man i kryddhyllan i mataffären, men vissa av dem, som hibiskus, får man söka efter i tebutiker. Tänk på att kryddor och örter tappar mycket av sin smak när de förvaras länge, så se till att använda kryddor från årets skörd.

tre glas med te
tre glas med te Bild: YLE Strömsö te,kryddor,drycker

Ett uppfriskande te med mynta och fänkol

Det här teet innehåller mycket mynta och fänkål och smakar verkligen friskt. De andra smakerna ger en lite blommig efterklang som känns skönt på tungan.

  • 1 ½ dl torkad pepparmynta
  • 2 msk lakritsrot
  • 2 msk fänkålsfrö
  • 1 msk torkad hibiskusblom
  • 1 msk torkade rosenblad
  • 1 tsk korianderfrö

Så här gör du:
1. Stöt lakritsroten i mortel till strimlor.
2. Smula de torkade pepparmyntsbladen, hibiskusblommorna och rosenbladen en aning.
3. Blanda alltihop i en skål och rör om ordentligt.
4. Häll upp i en lufttät burk och förvara mörkt.

eb kryddblandning i en burk
eb kryddblandning i en burk Bild: YLE Strömsö te,kryddor

Som en flytande äppelpaj

Äppelteet är vackert rött och smakar äpple och kanel, som en flytande äppelpaj. Det är både sött och syrligt, precis som ett bra äpple.

  • ½ dl kanelstång
  • ½ dl torkat äpple
  • ¼ dl lakritsrot
  • ¼ dl hibiskusblom
  • 1 msk torkade apelsinskal
  • 1 tsk torkad skivad ingefära
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 tsk kryddnejlika

Så här gör du:
1. Skär äpplen i tunna skivor och torka dem ordentligt i ugn eller i ett torrt rum.
2. Skiva en ingefärsrot tunt och torka den helt torr.
3. Skär ett ekologiskt apelsinskal i små bitar och torka dem i rumstemperatur.
4. Skär de torkade äpplena, ingefäran och apelsinskalet i små bitar.
5. Stöt lakritsroten i mortel till tunna strimlor. Gör samma sak med kanelstången.
6. Blanda alltihop och häll upp i en lufttät burk. Förvara mörkt.

ett glas röd dryck
ett glas röd dryck Bild: YLE Strömsö te,kryddor

Kardemumma efter maten

Det här teet är bra efter en tung middag. Kardemumma, fänkål, koriander, kanel och pepparmynta hjälper matsmältningen. Svartpeppar och kryddnejlika värmer hela vägen ner i bröstet och lakritsroten ger en fin sötma.

  • 3 msk kardemummakärnor
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 1 msk korianderfrön
  • 1 msk lakritsrot
  • 1 msk pepparmynta
  • 2 tsk kanelstång
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk kryddnejlika

Så här gör du:
1. Stöt lakritsroten i en mortel till fina strimlor. Gör samma sak med kanelstången.
2. Smula ner pepparmyntan i en bunke och blanda ner resten av kryddorna.
3. Häll upp i en lufttät burk och förvara mörkt.

eb kryddblandning
eb kryddblandning Bild: YLE Strömsö te,kryddor

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • En tripod står alltid stadigt

    En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

    En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

  • Svävande stenar

    Stenar i lera svävar bättre!

    Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

  • Stjärna av vass

    Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

    Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid