Hoppa till huvudinnehåll

Belgien förklarade sig – inte ett massivt misstag

Belgiens justitieminister Koen Greens
Belgiens justitieminister Koen Geens fick svara på många frågor. Belgiens justitieminister Koen Greens Bild: JULIEN WARNAND/EPA justitieminister koen greens

På det extra inkallade inrikesministermötet i Bryssel fick Belgiens inrikesminister Jan Jambon och justitieminister Koen Geens svara på frågan om varför landets myndigheter inte reagerade på Turkiets varningar i somras.

Varningar gavs om att den ena självmordsbombaren Ibrahim el-Bakraoui hade terroristkontakter.

Enligt justitieminister Geens är det ännu inte klarlagat exakt hur det möjligt att el-Bakraoui inte greps.

- Turkiet utvisades denna person i somras och han anlände till Amsterdams flygplats i juli och eftersom han hade belgisk ID kunde han ta sig vidare till Belgien, sade Geens på presskonferensen efter mötet.

Enligt Geens nådde den turkiska varningen Belgien men däremot berättade de turkiska myndigheterna inte vilken dag mannen skulle flygas till Europa.

Belgiens justitieminister utlovar mer detaljer i denna fråga på fredag.

Finlands inrikesminister Petteri Orpo sade efter mötet det verkar som att det inte är frågan om ett lika stort misstag som han tidigare befarade.

Jan Jambon anses ha misslyckats
Inrikesminister Jan Jambon Jan Jambon anses ha misslyckats Bild: JULIEN WARNAND/ EPA Belgien,Jan Jambon,terrordåd

Både Belgiens inrikes- och justitieminister meddelade idag att de är beredda att avgå på grund av den misslyckade terrorbekämpningen.

Men Belgiens premiärminister Charles Michel har däremot viftat bort avskedsansökan. Han menar att man inte kan avgå mitt i en kris.

EU-länder lovar skrida till verket

EU-länder har fått mycket kritik för att inte ha genomfört de åtgärder som länderna enades om efter terroristattackerna i Paris i november.
Efter mötet krävde EU-kommissionär Dimitris Avramopoulus att medlemsländerna gör det man lovat för att bekämpa terrorismen.

- Något måste förändras. Hittills har det funnit brist på vilja att skrida till verket, men nu måste vi börja implementera de åtgärder vi tidigare enats om.

EU-länderna kom överens om påskynda implementeringen och förbättra informationsutbytet.

EU-kommissionären hoppas på resultat.

- Vi samlades inte för att bara prata utan nu måste medlemsländerna agera och vi kom överens om att intensifiera samarbete i kampen mot terrorismen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes