Hoppa till huvudinnehåll

"Domen läker inte såren - men kanske sluts en cirkel"

Emina Arnautovic tittar uppåt
Emina Arnautovic Emina Arnautovic tittar uppåt Bild: Yle/Hanna Klingenberg himlalivgäst

Emina Arnautovic är en av de närapå en miljon bosnier som under kriget 1992-1995 tvingades lämna sina hem. Nu, drygt tjugo år senare är hon mitt uppe i livet och politiken.

Hon följer noggrant processen i Haag och ser stort värde i domen mot Radovan Karadzic. Men helst skulle Arnautovic se att vi förmår dra paralleller till det som händer i Europa idag och inte bara det som hände då.

- Domen mot Radovan Karadzic rör upp massor med känslor och tankar. Ibland känns 1992 väldigt långt borta, men nu känns det nära, säger Emina Arnautovic.

Arnautovic minns fortfarande en tv-sändning från parlamentet där den dåvarande partiledaren Karadzic klart utmålade muslimerna som roten till det onda i den konflikt som senare skulle eskalera till krig.

- Jag var så ung då, men jag minns att jag tänkte att den där mannen är hemsk.

Emina Arnautovic var fortfarande ung, bara 21 år gammal och med dottern Azra på armen, när flykten från hemstaden Kozarac blev ett faktum år 1992. Idag ses Radovan Karadzic som en av de ytterst ansvariga för att Arnautovic och nästan en miljon andra bosnier tvingades lämna sina hem.

- För att inte tala om alla dem som dödades. Tyvärr var kriget så grymt att inga domstolsprocesser i världen kan läka såren, men med en dom mot Karadzic kanske man ändå lyckas sluta en cirkel, nu kan jag se honom i tv från Haag istället, säger Arnautovic.

Kommer domen att splittra eller ena?

Tillsammans med sin familj och sina släktingar har hon resonerat kring vilken betydelse domen kan få. I bästa fall kan domslutet hjälpa till i det viktiga arbetet med att ena och försona de tre folkslagen i Bosnien.

- Jag ringde en av mina mostrar som bor i nordvästra Bosnien idag och hon och hennes man, som är politiskt aktiv, tror att domen i värsta fall splittrar oss ytterligare eftersom många serber fortfarande inte tycker att Karadzic har gjort något illa.

Själv vill Arnautovic gärna tro att rättegången i Haag, som har kunnat följas i direktsändning, har gett offren en röst och därmed gett historieskrivningen rätt riktning. Så sent som ifjol hittades ytterligare en massgrav i närheten av familjen Arnautovic hemstad, med omkring 300 kroppar i.

- Det här är människor som man förtvivlat sökt efter i 23 år. Ett oerhört tungt arbete, men precis som rättsprocessen viktigt för att man någon gång ska kunna dra ett streck eller sätta en punkt, säger Arnautovic.

Tankarna mer i Syrien än i Bosnien

Idag är Emina Arnautovic fullt upptagen med jobbet som kontaktchef för SFP och uppdragen som ledamot i såväl fullmäktige som stadsstyrelsen i Närpes. Dessutom engagerar hon sig oförtröttligt i frågor om mångfald och tolerans.

Enligt henne skulle det viktigaste med domslutet i Haag vara om finländarna och europeerna kunde se sambanden till nutid och inte bara dåtid. Det handlar om att dra paralleller till det som sker i vår omvärld just nu.

- Idag tänker jag egentligen mer på Syrien än på Bosnien. Det känns som om alltför få bryr sig på allvar om vad som sker där och med människorna som flyr därifrån, det får mig att undra om det var likadant när jag flydde från Bosnien år 1992, säger Arnautovic.

Arnautovic hoppas att fler kunde tänka efter om det verkligen är bort från dem själva då Finland tar emot flyktingar och asylsökande. Och att landets ledning skulle säga ifrån när rasism och främlingsfientlighet dyker upp gång efter gång.

- Tystnad är en oerhört stark signal och jag kan i dagens Finland ibland känna av en obehagskänsla som jag minns från tiden innan konflikten i Bosnien bröt ut, då var tystnaden också obehaglig. Vi har så oerhört många demokrativerktyg att använda oss av i Finland idag och då borde vi verkligen använda dem.

"Karadzic lyckades med sin plan"

För Arnautovic är en flytt tillbaka till Bosnien inget hon planerar eller drömmer om. I hennes gamla hemstad Kozarac bor knappt 5 000 personer idag, före kriget bodde där 30 000.

- Det är som en liten fläck på kartan, knappt några muslimer är kvar och området har blivit nästan helt och hållet serbiskt. Så man kan säga att Karadzic lyckades med sin plan att göra området etniskt rent, säger Arnautovic.

Att Karadzic skulle dömas även på punkten folkmord känns därför allra viktigast för Arnautovic.

- Det spelar ingen roll för mig vad han får för straff, men desto större roll att det internationella samfundet erkänner att det här hände i hjärtat av Europa. Och att vi förstår att det kan hända igen om vi inte jobbar på att undvika det.