Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna mer allergiska än grannarna i öst

Städutrustning
Städutrustning Bild: YLE/Arja Lento städredskap

Bara 10 kilometer skiljer Imatra och Svetogorsk från varandra. Ändå lider finländarna av allergier i betydligt högre grad. Orsaken till det här är enligt undersökningar att dammet i ryska hemmen är mångsidigare än i finländska.

Att skillnaden mellan ryssars och finländares allergier skiljer sig åt så mycket intresserar de forskare som har undersökt fallet.

Naturen, vädret och kosten är ungefär den samma på båda sidorna av gränsen, men det som skiljer är bakterierna inomhus.

- Det finska dammet kallas för dött damm, medan dammet i Ryssland vimlar av liv, säger Kimmo Saarinen som är direktör på Södra Karelens allergi- och miljöinstitut.

Orsaken till det här är troligtvis användningen av starka kemikalier vid städning. Kemikalier som innehåller biocider tar också död på goda bakterier, vilket Yle Nyheter rapporterade om för ett par veckor sedan.

Förvirrat immunförsvar

En allt för kliniskt ren miljö gör kroppen förvirrad och skapar allergier, hävdar Barbro Hult som är ordförande för Borgånejdens allergi och astmaförening.

- Vi tar död på alla viktiga mikrober och bakterier som vi behöver för att må bra. Och när vi tagit livet av alla de viktiga grejerna så reagerar vi på sådant som skulle vara bra för oss.

Enligt Hult påverkar också välfärden oss. Genom att bo i asfalterade städer slutar vi vistas i naturen.

- Allt är så sterilt på det viset att vi inte mera gräver i jorden. Förut bodde vi på landet och var i kontakt med djur. Då fanns det inte så mycket allergier heller.

Läs också