Hoppa till huvudinnehåll

Fri gärningsman orsakar oro i Bryssel

Människor sörjer offren för terrordåden
Människor sörjer offren för terrordåden Bild: Yle/Viktor Heikel Bryssel

I Belgien tilltar kritiken mot politiker och myndigheter över hanteringen av terrorhotet och vad en del anser är den för långsamt framskridande jakten på misstänkta gärningsmän. Invånarna i Bryssel verkar ändå inte ännu beredda att kritisera polisen trots att de oroliga.

Myndigheterna i Belgien reagerade snabbt efter terrordåden i tisdags. Terrorberedskapen höjdes, polisen skickades ut på gatorna i massiva mängder och armén kallades in för att hjälpa.

Men den massiva närvaron av uniformerade män och kvinnor, ofta synligt beväpnade med stormgevär och maskinpistoler, har inte ingivit en känsla av säkerhet i Bryssel.

– Nej jag känner mig inte säkrare men de flesta kanske gör det, säger Rutger som håller på att ställa sig i kön till en av de många säkerhetskontrollerna som har slagits upp i Bryssel sen i tisdags.

En man i Bryssel
Rutger En man i Bryssel Bild: Viktor Heikel/Yle terrordåd,Bryssel

Kön slingrar sig tiotals meter från ingången till en av metrostationerna i centrum och rör sig långsamt då alla väskor, större jackor och byxfickor ska kollas innan passagerarna får gå in.

Rymling skrämmer

Rutger säger att en av orsakerna till att han är nervös, kanske den största orsaken, är att en eller möjligtvis två gärningsmän bakom terrordådet fortfarande är på fri fot. Han följer nyheterna om efterspaningarna noga.

– Vi följer hela tiden nyheterna om utredningen, för när en av dem ännu är på fri fot känns det som om faran ännu finns här på gatan, säger Rutger.

Också Carinné som står på avstånd från människomassorna, blommorna och ljusen till offrens minne på Place de la Bourse, säger att det gör henne nervös att en gärningsman fortfarande är på fri fot.

Hon känner sig inte heller säkrare på grund av polis- och militärpådraget

Säkerhetskontroll i Bryssel
Säkerhetskontroll i Bryssel Säkerhetskontroll i Bryssel Bild: Viktor Heikel/Yle terrordåd,Bryssel

– Nej, det får mig inte att känna mig säkrare. För resultatet blir att folk samlas tätt på små områden och jag känner mig inte säker i folksamlingar just nu. Men jag förstår varför de är där.

– Det gör mig nervös att åtminstone en av dem ännu springer omkring och vi vet ju inte vad han sysslar med. Så jag hoppas att de griper honom snabbt, säger Carinné.

Kritik mot polis, men inte bland folket

Det har redan riktats en del kritik mot myndigheterna och polisen för att efterspaningarna, som alla verka vilja att ska sluta i ett gripande, inte åtminstone i offentligheten verkar framskrida.

Svidande kritik har också de myndigheter som samordnar kampen mot terror i landet fått, inte minst då det kom fram att Turkiet hade utvisat en av gärningsmännen med en varning om hans terrorkopplingar, men de belgiska myndigheterna släppte honom.

Men om den kritiska stämningen också finns bland Brysselborna är den inte så lätt att hitta.

– Vi har haft attacker på många ställen runt om i världen, i Madrid, Ankara, New York, London och Paris med flera, som ingen har kunnat stoppa. Jag tror att det stora problemet är det sätt som de här grupperna är organiserade, säger Rutger, jag tror att polisen gör vad de kan.

– Myndigheterna gör nog sitt jobb och har läget så väl under kontroll som bara är möjligt.

Joyce som går förbi Place de la Bourse på väg hem från universitetet för att lägga en blomma vid minnesplatsen för offren är delvis inne på samma linje.

Joyce intervjuas i Bryssel
Joyce Joyce intervjuas i Bryssel Bild: Yle/Viktor Heikel joyce,Bryssel

– Ja och nej. Visst känns det konstigt att man inte bara kan spärra in terrorister men o andra sidan gjorde polisen mycket väl ifrån sig efter attackerna och generellt tror jag att de ger oss ganska bra med information om vad som händer. Utredningen pågår ju ännu och man kan därför inte berätta allt offentligt, säger Joyce.

Snabb rapportering viktigt, men svårt

Däremot är Joyce kritisk mot hur de belgiska medierna har hanterat terrordåden.

– Jag tror det är viktigt att överväga innan man publicerar något. Nu kommer det många nyheter som sen visar sig vara felaktiga. De borde vara försiktigare, helt enkelt. Men i dag, med sociala medier där alla kan sprida nyheter och rykten, är det kanske svårare, tror jag, säger Joyce.

Också Joyce är obekväm med tanken om att en gärningsman fortfarande inte har gripits och till skillnad från många i Bryssel Yle Nyheter talar med medger hon att hon faktiskt är rädd.

– Jag är nog oroad men det får inte få övertaget. I morse övervägde jag att stanna hemma, jag var så rädd. Delvis har det nog med nyheterna att göra, att det kommer så mycket information men så lite är säkert. Men det är väl naturligt att vara rädd, det får bara inte ta över.

Joyce säger att hon ändå följer nyheterna om efterspaningen tätt.

– Jag kollar nyheterna på telefonen en gång var tionde minut. Det hela gör mig kanske lite nervös, jag reagerar starkt på mycket jag läser. Men man vill veta om de har fått fast någon ännu.