Hoppa till huvudinnehåll

FRK: Avtalet mellan EU och Turkiet är inte humanitärt

Chefen för internationella katastrofhjälpen vid Finlands Röda Kors Andreas von Weissenberg återvände från norra Grekland till Finland idag. FRK har öppnat kliniker vid flera flyktingläger där.

Förhållandena i flyktinglägren är katastrofala, berättar Andreas von Weissenberg för Yle Nyheter.

- Lägren har funnits i två, tre veckor och de har inte byggts speciellt bra. Nu försöker man få igång infrastrukturen som är väldigt bristfällig.

Det ihållande regnet har gjort förhållandena ännu sämre. Dessutom finns det för lite duschar och toaletter, säger von Weissenberg.

- Människorna är väldigt frustrerade och stämningen är otålig. Informationen är bristfällig och det florerar mycket rykten.

Förhållandena vid de grekiska lägren kan ändå förbättras

De flesta väntar på att få resa vidare så snabbt som möjligt, men ingen vet vad som ska hända med dem som har kommit till norra Grekland under de senaste veckorna.

Det finns lera överallt

Skillnaden mellan de grekiska flyktinglägren och flyktingläger på andra håll i världen är ändå att det är möjligt rätta till de usla förhållandena relativt snabbt i Grekland. Man kan till exempel hyra in fler toaletter och duschar.

- Förhållandena var ändå väldigt usla för en och en halv vecka sedan när jag kom dit. Det var kallt, regnigt och det fanns lera överallt.

Många organisationer minskar sin närvaro i Grekland i protest

Nu lämnar organisationer som UNHCR (FN) och Läkare utan gränser de grekiska öarna och de områden som ska bli så kallade hot spots där man registrerar och skickar tillbaka nyanlända flyktingar till Turkiet.

Det här gör man i protest mot det avtal som Turkiet och EU länderna har kommit överens om.

Det kommer att ta flera månader att få igång systemet med att registrera och skicka tillbaka flyktingar till Turkiet menar organisationerna.

Man räknar med att det behövs 2 300 experter för att få ordning på det hela och det går inte i en handvändning, säger von Weissenberg.

Det kommer att ta flera månader att få igång systemet

UNHCR och Läkare utan gränser tror inte att man kommer att få igång ett system av tillräckligt hög kvalitet. De befarar att det snarare bli frågan om massdeportering som är olaglig.

Organisationerna kommer att ompröva sitt beslut att lämna området när de ser hur allting utfaller.

- EU:s och Turkiets avtal är ett politiskt avtal och inte ett humanitärt avtal. Man har inte haft flyktingarnas bästa för ögonen. Här blandas politik och humanitära frågor på ett sätt som inte är bra, avslutar Andreas von Weissenberg.