Hoppa till huvudinnehåll

Generade myndigheter i Belgien efter misslyckad terrorbekämpning

Zaventem flygplats efter terrorattackerna den 22 mars 2016.
Zaventem flygplats efter terrorattackerna den 22 mars 2016. Bild: EPA/FREDERIC SIERAKOWSKI / POOL flygplatser,Bryssel-Zaventem flygplats,Bryssel,terrorism

Belgiens inrikes- och justitieministrar säger sig vara redo att avgå på grund av den misslyckade terrorbekämpningen. Inrikesminister Jan Jambon sade på torsdagen att han tar ansvar för att Belgien inte lyckades spåra den terrorist som utvisats från Turkiet och som i tisdags sprängde sig själv och många andra i luften på flygplatsen i Bryssel.

Också justitieminister Koen Geens har erbjudit sig att avgå. Premiärminister Charles Michel har emellertid viftat bort erbjudandena och sagt att man inte kan lämna slagfältet mitt i ett krig.

De belgiska myndigheterna har råkat i ett pinsamt sken efter det att Turkiet på onsdagen uppgav att självmordsbombaren Ibrahim el-Bakraoui hade utvisats från Turkiet redan på sommaren, och att Belgien varnats för att el-Bakraoui hade terroristkontakter.

Fem terrorister totalt?

Belgisk polis fortsätter att jaga fler personer som misstänks vara inblandade i terrordåden i Bryssel i tisdags. Bilder från övervakningskameror visar att självmordsbombaren Khalid el-Bakraoui talade med en man innan han steg ombord på tåget. Mannen han talade med gjorde det inte. Terroristerna skall alltså ha varit åtminstone fem, tre på flygplatsen och två i metron.

Franska tidningen Le Monde och belgiska RTBF kommer med uppgifter om att en misstänkt ska ha fångats på bild med en stor svart väska vid metrostationen Maelbeek i centrala Bryssel.

Väskan ska likna de väskor som självmordsbombarna hade med sig vid flygplatsen Zaventem. Det är oklart om den okände mannen dog eller lyckades fly.

Uppgifterna har inte bekräftats av de belgiska myndigheterna.

Bomben i metron dödade 20 människor och skadade över hundra.

Åtminstone 31 personer miste livet i attentaten, men många av de skadade uppges vara i kritiskt tillstånd. Enligt det belgiska utrikesministeriet finns människor från 40 olika länder bland de döda och skadade.

TV-kanalen BFM har gjort en grafisk rekonstruktion av attacken på flygplatsen.

Abdeslam till Frankrike

Saleh Abdeslam, terroristen som misstänks ha medverkat vid attentaten i Paris och som greps i Bryssel i lördags, vill bli överlämnad till Frankrike så fort som möjligt, säger hans advokat.

Abdeslam vill förklara sig själv i sitt hemland, trots att han tidigare har motsatt sig utlämning.

Enligt advokaten påstår Abdeslam att han inte kände till planerna på attackerna i Belgien. Enligt tidigare uppgifter från belgiska myndigheter misstänks han ha befunnit sig i samma lägenhet som en eller flera av gärningsmännen.

Häktningsförhandlingar hölls mot Abdeslam i Justitiepalatset i Bryssel under förmiddagen.

Skruvar och metallfragment

Belgiska kungen Philippe och drottning Mathilde besökte i dag det sjukhus i Leuven där de skadade vårdades. Läkarna visade upp bland annat metallföremål som avlägsnats ur de skadades kroppar.

Belgiens kung Philippe och drottning Mathilde i sjukhuset i Leuven
Belgiens kung Philippe och drottning Mathilde i sjukhuset i Leuven Belgiens kung Philippe och drottning Mathilde i sjukhuset i Leuven Bild: EPA LAURENT DUBRULE terrorism,Bryssel,belgiens kung