Hoppa till huvudinnehåll

Inför fotbollsligan 2016: VPS - vem gör målen i år?

Pyry Soiri var en av ljusglimtarna i VPS under säsongen 2015.
Pyry Soiri var en av ljusglimtarna i VPS under säsongen 2015. Pyry Soiri var en av ljusglimtarna i VPS under säsongen 2015. Bild: Yle/Tomi Hänninen pyry soiri,VPS (musikstycke),Vaasan Palloseura

Yle Sporten presenterar ett fotbollsligalag per dag - från botten till toppen - inför seriestarten den andra april. Redaktionen rankar VPS på 9:e plats.

Den tidigare tränaren Olli Huttunens fjärde säsong med VPS blev en mardröm. Vasalaget åkte på förlust efter förlust i början på säsongen 2015 och till slut fick Huttunen gå, trots att han lotsat VPS till trea och fyra under de senaste säsongerna. Petri Vuorinen försöker se till att laget får en betydligt bättre start på ligan i år.

Juho Mäkelä pangade in nästan hälften av lagets mål under den svåra säsongen. Nu har anfallaren flyttat vidare till HIFK. Man frågar sig om avsaknaden av Mäkelä är bra eller dåligt med tanke på VPS anfallsspel som helhet.

Högerbacken Veli Lampi är tillbaka i VPS efter en paus på tolv år. Det tidigare utlandsproffset gör knappast lika många mål som Juho Mäkelä, men kan vara en mycket viktig pusselbit med sin rutin - speciellt ifall VPS tvingas spela mot nedflyttning igen.

Den sena värvningen av målvakten Jevgeni Kobozev kan visa sig bli viktig. VPS tidigare målvaktsklippa Henri Sillanpää fortsätter visserligen i klubben men på tränarsidan.

Yle Sportens uppskattning om placering 2016
9:e (motsvarar inte nödvändigtvis redaktör Mikael Oivos personliga uppskattning)

VPS i fotbollsligan på 2010-talet

Graf som visar att VPS placerat sig bäst 2012-2014
Graf som visar att VPS placerat sig bäst 2012-2014 Bild: Yle statistik (data)

Mästerskap
2 (1945, 1948)

Tränare
Petri Vuorinen (sedan 2015)

Bästa målskytt ifjol
16 mål - Juho Mäkelä

Nya spelare i laget
Veli Lampi (HJK), Juho Lähde (SJK), Joonas Vahtera (VIFK), Juuso Kevari (FC YPA), Kevin Peth (VIFK), Aatu Laatikainen (KuPS), Jonas Levänen (Honka), Jevgeni Kobozev (FC Tosno, Ryssland)

Spelare som laget tappat efter förra säsongen
Juho Mäkelä (HIFK), Markus Uusitalo (HJK), Henri Sillanpää (slutat)

Henri Sillanpää fortsätter som målvaktstränare i VPS.
Henri Sillanpää fortsätter som målvaktstränare i VPS. Henri Sillanpää fortsätter som målvaktstränare i VPS. Bild: Yle/Tomi Hänninen Henri Sillanpää,Vaasan Palloseura,Fotbollsligan

Supporterintervju

Kevin Hagen från VPS supportrar, vem är den viktigaste spelaren i ert lag?

  • Absolut Veli Lampi. Han är en bra förstärkning om man ser på hans karriär. Hoppas han hålls i skick. Han har haft ganska mycket skador. Men när jag följt med Ligacupen och träningsmatcher så nog är han absolut planens kung.

Vem slår igenom i ert lag år?

  • Aatu Laatikainen (19 år) som kom från KuPS har varit jättebra åtminstone nu på vintern och jag tror vi kommer ha mycket glädje av honom. Hans kampvilja är jättebra och så har han kommit bra med i laget.

    Så måste jag nämna en annan ung spelare Joonas Vahtera (20 år) som är VPS egen junior. Han har spelat bäst i Ligacupen av de här egna VPS-spelarna.

Vem är ligans mest sevärda spelare - utanför VPS?

  • Jag litar nog på VPS. Eller HJK:s Taiwo har spelat i ganska många bra lag.

Vilket ligalag har de bästa supportrarna?

  • Vi förstås (haha). Nä, men ärligt sagt så säkert HIFK. De har största mängden anhängare och den bästa stämningen under matcherna. Alla sjunger och alla är med. De har en supportergrupp med bra sammanhållning.

Vilket ligalag har de sämsta supportrarna?

  • Antagligen de nya lagen som just stigit, PS Kemi och PK-35. De har väl inte så speciell verksamhet vad jag nu har följt med. I synnerhet inte PK-35 som inte hade det förra säsongen heller.

Vart är det roligast att åka på bortamatch?

  • Absolut Mariehamn. Det har alltid varit roligt att åka dit, med båtresan och allting.

Vart är det värst att åka på bortamatch?

  • Bortamatcher är ofta roliga. Men för Jaro som nu föll har arrangemangen och säkerhetskontrollen skötts jätte dåligt. Något annat ställe kommer jag inte på. Ingen plats känns direkt dålig.