Hoppa till huvudinnehåll

Inrikesminister Orpo: Belgien kan ha gjort ett massivt misstag

Orpo på ministermöte i Bryssel
Orpo på ministermöte i Bryssel Bild: Yle/Daniel olin Petteri Orpo,Finlands inrikesminister

EU:s inrikesministrar är samlade i Bryssel till ett extra insatt krismöte till följd av terrorattackerna i Bryssel i tisdags.

Ministrarna ska diskutera hur man kunde påskynda verkställandet av de åtgärder mot terrorism som EU tidigare enats om.

På mötet kommer även Belgien att ge en lägesrapport. Belgiens inrikesminister Jan Jambon väntas bli hårt pressad på mötet.

Finlands inrikesministrar Petteri Orpo (Saml) sade i Bryssel inför mötet att han kräver att Jambon förklarar varför de belgiska myndigheterna inte reagerade trots varningar av turkiska säkerhetsmyndigheter.

Terroristen Ibrahim el-Bakraoui som sprängde sig i luften på flygplatsen i Zaventem hade utvisats från Turkiet i somras. Turkiet varnade då att han hade terroristkontakter, men de belgiska myndigheterna reagerade inte.

Både Belgiens inrikes- och justitieminister har idag sagt att de är redo att avgå, men premiärminister Charles Michel har viftat bort avskedsansökan eftersom det skulle resultera i en regeringskris.

- Om det stämmer att Belgien inte reagerade trots varningar från Turkiet så är det ett massivt misstag. Jag kräver att min belgiska kollega ska förklara sig, säger Orpo inför mötet.

Jan Jambon anses ha misslyckats
Jan Jambon anses ha misslyckats Bild: JULIEN WARNAND/ EPA Belgien,Jan Jambon,terrordåd

Orpo konstaterade också att Belgien står inför en svår uppgift och han frågar sig om Belgien klarar av det på egen hand.

- Efter attackerna i Paris bad Frankrike EU-länderna om hjälp. Belgien har inte ännu gjort det men det kunde vara skäl för Belgien att göra det, sade Orpo.

På torsdagen uppgav belgiska medier att terroristerna skulle ha planerat en attack mot ett kärnkraftverk i Belgien.

Elva personer som arbetade på kärnkraftverket har fått sina passerkort indragna.

- Detta visar hur allvarligt läget är och att terroristerna är redo att gå väldigt långt.

EU-länder vill trappa upp kampen mot terrorismen

På mötet är det inte tänkt att fatta beslut om nya åtgärder men nogfå fart de beslut som tidigare enats om.

Informationsutbytet mellan EU-ländernas säkerhetstjänster haltar, det framför allt de stora EU-länderna som ogärna delar med sig av sina underrättelseuppgifter.

- Det här är något vi bör få att fungera. Finland har gjort sin del, nu hoppas jag också de övriga ska följa efter, konstaterade Orpo.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes