Hoppa till huvudinnehåll

Ivrigaste båtägarna har redan sjösatt

Pelle och Ann Lindberg på väg till stugan.
Det gäller att ha varmt på sig om man beger sig ut på havet till påsk. Pelle och Ann Lindberg sjösatte båten för en vecka sedan och ser fram emot att fira påsken på stugan. Pelle och Ann Lindberg på väg till stugan. Bild: Yle/Monica Forssell ann lindberg

Isen ligger ännu tjock i många vikar men på fjärdarna är det öppet vatten och till påsk vill många nu ha båten i sjön. De största entusiasterna sjösatte visserligen redan i februari.

Första två motorbåtarna sjösattes redan i februari vid Söljeholmen Marina i Kasnäs, berättar förman Ronny Blomqvist.

Sedan dess har ett tjugotal båtar åkt i sjön och inför påsk är det bråttom då stugägarna vill ta sig ut till sina holmar.

Ann och Pelle Lindberg sjösatte sin motorbåt för ungefär en vecka sedan och begav sig på onsdagen av till sommarstugan på Granholmen i Dragsfjärd.

Pelle och Ann Lindberg lastar ombord väskor.
Pelle och Ann Lindberg lastar ombord väskor. Bild: Yle/Monica Forssell stugliv

Med sig hade de mat för hela påskhelgen och riktigt varma kläder.

- Flytjacka är bra att ha på sig så här års och åror ska man ha med i fall att man får motorstopp, men annars kräver båtliv på vårvintern ingen särskild utrustning, förklarar Pelle Lindberg.

Ingen ishacka då?

- Nej men motorsåg då eventuellt, skrattar Pelle Lindberg.

Båt som just har sjösatts.
Vid marinan på Söljeholmen på Kimitoön har redan ett tjugotal båtar sjösatts. i Båt som just har sjösatts. Bild: Yle/Monica Forssell Motorbåt,traktorer,Sjösättning

Ronny Blomqvists råd till båtägare är att ännu vänta med att sjösätta båtar med inombordsmotor.

- Då vattnet är noll grader kommer det ingen värme in i maskinrummet och då är risken stor för att något i kylkanalerna fryser.

Matias Wendelin och Ronny Blomqvist vid Söljeholmen marina.
Matias Wendelin och Ronny Blomqvist har bråttom inför påsk. Matias Wendelin och Ronny Blomqvist vid Söljeholmen marina. Bild: Yle/Monica Forssell ronny blomqvist

En båt med utombordsmotor kan man bra sjösätta, men man ska inte fälla upp motorn utan låta den ligga kvar i vattnet hela tiden.

- Man ska också köra mycket försiktigt för det flyter mycket isflak och bråte omkring i vattnet, varnar Blomqvist. Flytväst, åror, livboj och annan säkerhetsutrustning samt varma kläder ska man också ha med sig om man beger sig ut på sjön nu.

Is i vik i Dragsfjärd.
I den Åboländska skärgården ligger det ännu is i många vikar men på de flesta fjärdarna är det öppet vatten. Is i vik i Dragsfjärd. Bild: Yle/Monica Forssell vik,hav

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland