Hoppa till huvudinnehåll

Lola uppochner får världspremiär i Frankrike

Mimosa Willamo som Ca Bäck i Lola uppochner
Mimosa Willamo som Ca Bäck i serien Lola uppochner Mimosa Willamo som Ca Bäck i Lola uppochner Bild: Robert Nordström / Långfilm Productions avsnitt 1,Yle Fem,Mimosa Willamo

Produktionen av den finlandssvenska dramaserien Lola uppochner har precis avslutats. Nu står det klart att tv-serien får världspremiär på den internationella tv-seriefestivalen Series Mania i Paris i april.

Series Mania är en festival som uteslutande fokuserar på dramaserier. Festivalen ordnas nu för sjunde gången och väntas få stor uppmärksamhet. I fjol lockade festivalen ca 22.000 besökare.

Regissör Ulrika Bengts är stolt över att få visa upp sin dramaserie för en internationell publik. Att festivalen ordnas i Paris gör inte saken sämre.

- Jag är hedrad och glad över att vår TV-serie Lola uppochner får sin världspremiär i Paris. Det är en erkänsla för hela arbetsgruppen och alla medverkande i serien. Samtidigt är det ett bevis på att det finns ett internationellt intresse för det vi skapar här.

- Det är särskilt roligt att visa Lola just i Paris, eftersom Frankrike i serien är ett land att drömma om, för den som är dömd att födas och dö i Flatnäs.

Ulrika Bengts
Regissör Ulrika Bengts. Ulrika Bengts Bild: Yle/Kati ulrika bengts

Lola uppochner är en sexdelad TV-serie om fyra tonårsflickors kvinnoblivande i den patriarkala småstaden Flatnäs där makten och pengarna koncentrerats i ett fåtal händer. Flickorna både speglar sej i och gör uppror mot de medelålders män, som har makten i staden. Det är en serie om dem som har, och om dem som inte har.

Lola uppochner är skriven av Annina Enckell och Ulrika Bengts, efter Monika Fagerholms roman med samma namn.

I rollerna ser vi bland andra Mimosa Willamo, Carl-Kristian Rundman, Vivi Lindberg, Alma Pöysti, Ylva Ekblad, Geoffrey Newland, Li Bäck, Patrik Kumpulainen, och Caisa Calin.

Serien är regisserad av Ulrika Bengts och producerad av Mats Långbacka/Långfilm Productions.

I Yle Fem får serien premiär i slutet av året.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också