Hoppa till huvudinnehåll

Mästerkockens mattips inför påsken

Michael Björklund i köket på Smakbyn
Michael Björklund i Smakbyn. Michael Björklund i köket på Smakbyn Bild: X3M/Catariina Salo smakbyn

Lammet har i många hem fortfarande den självklara huvudrollen när påskmiddagen serveras.
Men lammet har fått konkurrenter, berättar åländske kocken Mikael Björklund.

- Många väljer också att äter kyckling under påsken. Och laxen är populär så klart, gärna med lite rostad sparris och hollandaisesås.

Björklund bjöd Yle Åboland på några tips inför påskmiddagen.

Vad ska man tänka på när man tillreder lammet i ugnen?

- Det vanligaste misstaget är att ha lammet i ugnen en alltför kort tid. Då riskerar man att mycket av fettet blir kvar vilket gör att smaken inte är den bästa.

Det gäller att bena ur steken och krydda den med salt, färsk timjan och vitlök som gnids in i lammet.

- Helst ska man gnida in kryddorna ett dygn innan lammet läggs i ugnen.

Lammkött.
Lammkött. Bild: All Over Press Lammkött,köttprodukter

Björklund tipsar att ett bra alternativ till att ugnssteka fåret är att koka det.

Om man kokar lammet, hur gör man då?

- Då ska man helst använda en gammal gjutjärnskastrull som man värmer upp med lite olja och kanske en klick smör i.
Sedan lägger man till lök, kanske lite rotsaker och slutligen steken och lite buljong. Steken ska brynas först så att den blir riktigt brun.

Därefter ska man komma ihåg att koka lammet tillräckligt länge.

- Den ska bli riktigt mör, så att den börjar falla sönder när man tar upp den.

Såsen tillreds genom att tillsätta grädde som rörs om.

- Grädden ska ge såsen en lite simmig konsistens. Sedan är det bara att lägga i ordentligt med smör och mixa till det, så har du en fantastisk sås.

- Kokt lammstek blir ofta nästan ännu godare än det ugnsstekta lammet!

Sparris och ägg.
Sparris och ägg. Bild: All Over Press sparris,ägg

Om man har bråttom och hastigt vill tillreda något som ändå är gott, vad rekommenderar du då?

- Då kan man köpa en fiskbit åt sig, en bit lax till påsken är ju helt perfekt. Man rimmar laxen när man kommer hem och steker den lätt.
Sedan kan man till exempel koka lite grön sparris till och eventuellt ett pocherat ägg som man låter rinna över sparrisen, så får man lite påskkänsla.

Pocherade ägg är roliga tycker Björklund. Pocherade ägg är alltså ägg som knäcks i till exempel en kaffekopp och som man sedan försiktigt häller i lätt kokande vatten. Häll en liten skvätt ättika och salt i kokvattnet.

Barnen gillar äggen som ser ut som små spöken som virvlar omkring i kastrullen berättar Björklund.

Memma.
Memma. Bild: All Over Press memma

Vad äter du själv till påsken?

- Memma! Jag kan leva bara på memma om jag vill, memman är underskattad.

Memman kan piffas upp med lite vaniljglass och apelsinskivor.

-Jag brukar servera memman med en kula gammaldags vaniljglass. Sedan strör jag på lite socker och några pepparkakor som jag sparat från julen och krossar på memman.
Apelsinen filear jag och lägger på till sist, det ger en lätt syrlig nyans.

Memman kan mycket väl erbjudas som efterrätt, säger Björklund.

- Till och med mina barn går med på att äta memman enligt det här receptet!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland