Hoppa till huvudinnehåll

Påsken håller på att bli årets största mathelg

Fisk.
Fisk till påsk? Fisk. Bild: Yle/Jonas Blomqvist fiskdisk

Har du handlat mat inför påsken? Det är du i så fall inte ensam om, det är rusning i matbutikerna den här veckan.

Julen har länge varit vår främsta mathelg, men nu smyger påsken sakta närmare. Helgen är mycket viktigt för små, specialiserade matbutiker.

- Det som jag har hört från Sverige är att där är påsken redan större på många håll. Hos oss är det fortfarande julen som är störst, men påsken håller på att komma ikapp. Det blir en allt större mathelg, säger Tom Ahlberg vid Köttboden Herek i Borgå.

Tom Ahlberg.
Tom Ahlberg. Tom Ahlberg. Bild: Yle/Jonas Blomqvist köttboden herek

Tommy Lindström vid Borgå Fiskhus betjänar en strid ström av fisksugna kunder mellan intervjusvaren. Han kan hålla med kötthandlaren om att påsken har blivit en ytterst viktigt period.

- Påsken är ganska nära julen får vår del försäljningsmässigt. Det är också ganska mycket samma produkter.

Mångdubblad försäljning

På tal om försäljning, hur ser påskveckan ut jämfört med en vanlig vecka?

- Det är helt ojämförbart. Vi måste reservera all tillfällig personal som vi kan få. Det är flerdubblat, förklarar Ahlberg medan han lägger fram en bit kryddat lammkött i köttdisken i sin butik.

Orsaken till att påsken har blivit en stor mathelg är enkel: det finns tid och det finns magar som ska bli mätta.

Tommy Lindström.
Tommy Lindström. Tommy Lindström. Bild: Yle/Jonas Blomqvist tommy lindström

- Det är lite längre ledigt än vanligt, många har fyra dagar, någon kanske ännu längre. Då har man tid att satsa på matlagning. Släkt och vänner kanske kommer på besök, och då vill många bjuda på något gott, konstaterar Lindström.

Helgöppet inte pop bland småföretagare

En nyhet inför påsken i år är att butikerna kan försöka jämna ut kundströmmen genom att hålla öppet också på långfredagen och påskdagen. Den möjligheten tillkom efter att öppethållningstiderna släpptes fria vid årsskiftet.

Fiskfilering.
Tommy Lindström har varit med förr då fisk har filéats. Fiskfilering. Bild: Yle/Jonas Blomqvist fileringskniv

Många dagligvaruhandelskedjor har meddelat att de kommer att testa på att hålla öppet för att se om de kan locka kunder. De flesta småbutikerna kommer däremot att hålla stängt.

- Våra kunder vet att vi har öppet de här vanliga vardagarna. Vi anser att det räcker för vår del, åtminstone tillsvidare, säger Tommy Lindström.

- Vi är ett mikroföretag med två företagare. Vi kommer på jobb tidigt på morgonen och slutar sent på kvällen, så helgöppet fungerar kanske inte för oss, funderar Tom Ahlberg om arbetsbördan som långfredagen och påsdagens skulle kunna föra med sig.

Hur ska man konkurrera med lammköttet?

Men hur är det med den populäraste påskmaten då? Håller den gamla favoriten ställningarna? Jo, det gör den, det kan Ahlberg intyga.

- Det är lammfiol i olika varianter. Benfri och med ben. Kryddad stek har kanske gått förbi varianten med ben. Men alla lammrätter är populära, berättar Ahlberg och visar upp olika varianter av köttet.

Köttdisk.
Herek har sett till så köttdisken är välfylld. Köttdisk. Bild: Yle/Jonas Blomqvist köttdisk

Den enda trendskillnaden som Ahlberg har märkt genom åren är att allt fler kunder numera inte vill fixa till lammköttet själva, de tar gärna så färdiga produkter som möjligt.

Men det går inte heller nöd på fiskhandlaren i påsktider. Tommy Lindström behöver inte fundera på hur han ska kunna konkurrera med lammköttet.

- Man kan nog äta lite av båda. Bara man äter måttlig, så går allt bra. Många tycker om kött och många tycker om fisk, så det går nog bra.

I Lindströms fiskdisk är det den varmrökta laxen som har störst åtgång, men också till exempel gravad lax är populärt.

Lax.
Laxen brukar vara en storsäljare kring påsk. Lax. Bild: Yle/Jonas Blomqvist fiskdisk

Och kunderna vill tydligen ha sin mat tidsmässigt så nära dukningen som möjligt.

- Det är skärtorsdagen som är bästa försäljningsdagen. Lördagen är det också bra försäljning, men det är mera på torsdagen, säger Lindström medan han lägger upp en laxbit i sin disk.

Läs mer:
Här hittar du tips och recept!