Hoppa till huvudinnehåll

Sanering bättre än nybygge för Hangö hälsocentral

Skylt vid Hangö hälsostation.
Hälsocentralen borde saneras så fort som möjligt. Skylt vid Hangö hälsostation. Bild: Yle/Minna Almark hälsostation,Hangö

Det är bättre att sanera hälsocentralen i Hangö än att satsa på ett nybygge. Det anser direktionen för intern service efter en omröstning.

Anja Roos (Saml) föreslog att en arbetsgrupp tillsätts som utreder ett nybygge för hälsocentralen men förslaget vann inte gehör. Rösterna föll två för Roos förslag och tre för beredningen.

Direktionen föreslår för stadsstyrelsen i Hangö att de gamla röntgenlokalerna, mottagningsrummen och poliklinikens lokaler saneras. Arbetet ska påbörjas omedelbart.

- Det är bråttom. Saneringen borde komma igång så snabbt som möjligt, säger Barbro Wikberg (SFP) som leder ordet i direktionen för intern service.

Tidtabellen är mycket snäv eftersom vissa rum måste vara klara senast vid månadsskiftet augusti - september. Som bäst snurrar 23 apparater som renar luften i huset.

Fukt under golven

Hälsocentralen lider av dålig inomhusluft som orsakas av mögel. Det finns fukt i både golv- och ytterväggskonstruktionerna.

- De största problemen finns under golvet i krypgrunden, säger Wikberg.

Utredningarna gällande saneringen av hälsocentralen fortsätter nu. Det är fortfarande oklart i vilken ordning rummen ska saneras.

Tanken är att mottagningsrummen mot innergården och ambulansplanen saneras först. Sedan är det poliklinikens lokaler i tur. Den så kallade trädelen saneras till sist. Trädelen är den delen av huset som finns längs med Esplanaden. Där finns bland annat tandläkarmottagningen och laboratoriet.

De lokaler som saneras i första skedet kommer att förbli i sin nuvarande form. Ett undantag är gamla röntgen som ska ändras till ett observationsrum.

Saneringen kommer att medföra stora olägenheter för de som vistas i lokalerna.

Oklart hur stor räkningen blir

Det är ännu oklart vad en sanering av hälsocentralen kostar men det borde bli billigare än saneringen av hälsocentralens kontor. Saneringen av kontoren kostade 330 000 - 350 000 euro. Kontoren togs i bruk igen i februari i år.

Staden har budgeterat cirka en halv miljon för saneringsarbete i hälsocentralen i årets investeringsbudget.

Läs också