Hoppa till huvudinnehåll

Ta det lugnt på vägarna i påsktrafiken

Trafik på Backasgatan i Helsingfors.
Trafik på Backasgatan i Helsingfors. Bild: Yle/Petter West backasgatan

Trafiken på vägarna kan till och med fördubblas under påskhelgen, bedömer Trafikverket. Föret är stundvis dåligt i stora delar av landet.

Påsktrafiken tar fart på riktigt i dag och imorgon. Under skärtorsdagen är trafiken som mest livlig mellan klockan 13 och 19 och på långfredagen mellan 9 och 14, uppger Trafikverket.

Också på järnvägarna är skärtorsdagen livlig. VR beräknar att runt 60 000 finländare tar tåget för att fira påsk, och de flesta av dem avreser under torsdagen.

VR påminner om att påskhelgen och övergången till sommartid påverkar tidtabellerna för såväl fjärr- som lokaltågen. Ändringarna finns publicerade på VR:s webbplats.

Varierande väder, solchans från söndag

Det finns anledning att förbereda sig på växlande väglag. Vädret under påskhelgen är till en början ostadigt och flera snöfalls- och regnområden rör sig över landet österut.

På långfredagen kommer nederbörd in västerifrån och södra Finland får regn, landets mellersta delar snöblandat regn och norra Finland snö.

Ett nytt nederbördsområde kommer in över Finland på lördagen och speciellt de östra delarna av landet får spridda regn. På lördag börjar torrare luft strömma in i väst och det klarnar upp.

På söndag och måndag är det uppehåll och rätt så soligt, och det kan bli närmare tio grader i södra och mellersta Finland.

Vinterhastighet gäller

Trafikverket påminner om att vinterns hastighetsbegränsningar fortfarande gäller hela påskhelgen.

Bilister uppmanas hålla avstånd till andra bilar och undvika omkörningar.

– Speciellt då det är mycket trafik är omkörningar helt onödiga. Omkörningar orsakar bara onödigt farliga situationer för både en själv och andra, säger polisinspektör Heikki Ihalainen vid Polisstyrelsen.

Polisen övervakar trafiken framför allt vid huvudlederna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes