Hoppa till huvudinnehåll

Terroristerna i metron kan ha varit två

Utanför metrostationen Maelbeek i Bryssel.
Utanför metrostationen Maelbeek i Bryssel. Utanför metrostationen Maelbeek i Bryssel. Bild: EPA/THIERRY ROGE / POOL metro ,metrostationer,Bryssel,Belgien,blomsterkrans,terrorism,Terrorattacker (musikstycke)

Belgisk polis jagar ytterligare en misstänkt för inblandning i terrordåden i Bryssel i tisdags. Bilder från övervakningskameror visar att självmordsbombaren Khalid el-Bakraoui hade sällskap i metron.

Franska tidningen Le Monde och belgiska RTBF kommer med uppgifter om att en misstänkt ska ha fångats på bild med en stor svart väska vid metrostationen Maelbeek i centrala Bryssel.

Väskan ska likna de väskor som självmordsbombarna hade med sig vid flygplatsen Zaventem. Det är oklart om den okände mannen dog eller lyckades fly.

Uppgifterna har inte bekräftats av de belgiska myndigheterna.

Bomben i metron dödade 20 människor och skadade över hundra.

Två män på fri fot

På onsdagen bekräftade åklagarmyndigheterna i Belgien att Khalid el-Bakrauoi utlöste bomben i metron och att hans bror Ibrahim el-Bakrauoi var en av självmordsbombarna på flygplatsen.

Båda bröderna hade ett digert brottsregister sedan tidigare, men brotten var inte terrorismrelaterade.

Misstänkta terrorister i Bryssel 22.3.2016.
Misstänkta terrorister i Bryssel 22.3.2016. Bild: All Over Press terrorism,terrorister,terrorattacker,Bryssel,Belgien

Najim Laachrauoi identifierades av myndigheterna som den andra terroristen på flygplatsen. En tredje man i ljus jacka som fångades på bild samtidigt som Laachraoui och el-Bakraoui är fortfarande på fri fot.

Om uppgifterna till Le Monde stämmer betyder det att polisen i nuläget söker efter två misstänkta.

Åtminstone 31 personer miste livet i attentaten, men många av de skadade uppges vara i kritiskt tillstånd. Enligt det belgiska utrikesministeriet finns människor från 40 olika länder bland de döda och skadade.

TV-kanalen BFM har gjort en grafisk rekonstruktion av attacken på flygplatsen.

Abdeslam till till Frankrike

Saleh Abdeslam, terroristen som misstänks ha medverkat vid attentaten i Paris och som greps i Bryssel i lördags, vill bli överlämnad till Frankrike så fort som möjligt, säger hans advokat.

Abdeslam vill förklara sig själv i sitt hemland, trots att han tidigare har motsatt sig utlämning.

Enligt advokaten påstår Abdeslam att han inte kände planerna på attackerna i Belgien. Enligt tidigare uppgifter från belgiska myndigheter misstänks han ha befunnit sig i samma lägenhet med en eller flera av gärningsmännen.

Det hölls häktningsförhandlingar mot Abdeslam i Justitiepalatset i Bryssel under förmiddagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes